Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν / Δεν θα το... κάνουν όπως ο Δένδιας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν / Δεν θα το... κάνουν όπως ο Δένδιας

ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΠΟΥΤΙΝ
Στιγμιότυπο από συνάντηση Μπάιντεν και Πούτιν στην Μόσχα το 2011 / EPA/MAXIM SHIPENKOV

Λίγες ημέρες πριν την πρώτη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ευθέως ότι με μία τουλάχιστον θέση του Ρώσου προέδρου συμφωνεί απολύτως: οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονται στο ναδίρ τους, είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι την Τετάρτη στη Γενεύη της Ελβετίας και οι συζητήσεις αναμένεται να περιλάβουν μερικά από τα πιο δύσκολα θέματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής: τις παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ που αποδίδονται ευρέως στη Μόσχα, στην ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσία με ταυτόχρονη ένοπλη δράση στην ανατολική Ουκρανία εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα προεξάρχουσας της υπόθεσης Ναβάλνι στη Ρωσία, κ.ά.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Μπάιντεν σχολίαζε κατόπιν ερωτήματος δημοσιογράφου στην Κορνουάλη, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της G7, τη δήλωση του κ. Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε προ ημερών στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, κατά την οποία «η διμερής σχέση» τα τελευταία χρόνια «επιδεινώθηκε» σε τέτοιο βαθμό που βρίσκεται «στο ναδίρ» της. «Νομίζω πως έχει δίκιο ότι βρισκόμαστε στο ναδίρ», είπε ο κ. Μπάιντεν.

Εξάλλου, υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής, αλλά κάθε πρόεδρος να εμφανιστεί χωριστά μπροστά τις κάμερες.«Δεν συμμετέχουμε σε διαγωνισμό για το ποιος θα τα πάει καλύτερα στη συνέντευξη Τύπου, ή για το ποιος θα φέρει τον άλλο σε δύσκολη θέση. Θα γίνω πολύ σαφής όσον αφορά τους όρους που θέτουμε ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη σχέση (...). Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση», επέμεινε ο Δημοκρατικός πρόεδρος. «Θα κάνω σαφές το πώς θεωρώ ότι πήγε η συνάντηση από τη δική μου σκοπιά και το ίδιο θα κάνει κι εκείνος», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν. Με αυτό τον τρόπο, οι δύο πλευρές διασφαλίζουν ότι δεν θα προκληθούν απρόοπτα και εντάσεις, όπως αυτές που χρωμάτισαν τον Απρίλιο την κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνας υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

ΗΠΑ και Ρωσία μεταξύ άλλων συνεχίζουν να διαγράφουν μεθοδικά την πρόοδο που είχε συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες στην μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων, εκσυγχρονίζοντας τα οπλοστάσιά τους και «επιτρέποντας» με αυτό τον τρόπο αντίστοιχες κινήσεις από άλλες χώρες που επίσης διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Στις αρχές του 2021, οι εννέα χώρες που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια (Ρωσία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα) διατηρούσαν 13.080 πυρηνικά όπλα, ήτοι 320 λιγότερα απ’ ό,τι στις αρχές του 2020, κατά τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται πυρηνικές κεφαλές που επίκειτο να καταστραφούν. Εξαιρουμένων αυτών των τελευταίων, το στοκ των πυρηνικών όπλων αυξήθηκε, περνώντας από τα 9.380 στα 9.620 την υπό μελέτη περίοδο.

Ο αριθμός των πυρηνικών όπλων που είναι εγκατεστημένα στις κεφαλές πυραύλων, ή είναι «επιχειρησιακά» στην στρατιωτική αργκό, αυξήθηκαν κατά 105 μονάδες σε έναν χρόνο, στις 3.825 κεφαλές. Από αυτές, περίπου 2.000 βρίσκονται στα χέρια δυνάμεων που τελούν σε «υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής επαγρύπνησης», με άλλα λόγια θα μπορούσαν να εκτοξευθούν μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας.

«Οι μειώσεις των πυρηνικών οπλοστασίων, στις οποίες ήμασταν συνηθισμένοι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πλέον κάνουν σημειωτόν», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χανς Κρίστενσεν, ερευνητής του SIPRI. «Παρατηρούμε πολύ μεγάλα προγράμματα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών οπλοστασίων σε ολόκληρο τον κόσμο, σε όλα τα κράτη που είναι εφοδιασμένα με πυρηνικά όπλα», συνέχισε, κάνοντας επίσης λόγο για «αύξηση της βαρύτητας που δίνεται στα πυρηνικά όπλα στα στρατιωτικά δόγματα».

Η τάση αυτή αφορά τόσο τη Ρωσία, όσο και τις ΗΠΑ, οι οποίες μαζί έχουν στην κατοχή τους πάνω από το 90% των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα: 6.255 (–120) και 5.550 (–250) αντίστοιχα, σύμφωνα με το SIPRI. Μολονότι οι δύο δυνάμεις συνέχισαν την καταστροφή κεφαλών που ήδη ήταν πλέον παροπλισμένες, μέτραγαν απεναντίας στις αρχές του 2021 κάπου 50 επιπλέον «επιχειρησιακές» κεφαλές απ’ ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα. Η συνθήκη που έχουν υπογράψει η Μόσχα και η Ουάσινγκτον, η «Νέα START» – με σκοπό να διατηρηθούν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια κάτω από το επίπεδο του Ψυχρού Πολέμου –, παρατάθηκε την τελευταία στιγμή για πέντε χρόνια στην αρχή του έτους.

Η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει «καταστήσει πολύ σαφές ότι θα συνεχίσει στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων που άρχισε επί των ημερών του (σ.σ. Ρεπουμπλικάνου τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ», υπογράμμισε ο ερευνητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL