Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.0°C29.4°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.9°C27.2°C
1 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
20.0°C21.0°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
27.0°C27.2°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.0°C25.6°C
1 BF 83%
Γερμανία / Ο άνεμος της αλλαγής και τα ανεμοσούρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Ο άνεμος της αλλαγής και τα ανεμοσούρια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μπορεί αυτή τη φορά ο άνεμος της αλλαγής να φυσήξει από τη Γερμανία, από την πιο σταθερή χώρα της Ευρώπης κατά τη διάρκεια όλων των μεγάλων κρίσεων του 21ου αιώνα; Μπορεί να παίξει η πανδημία ρόλο καταλύτη, ώστε να ανατραπεί το πιο βαρετό πολιτικό σκηνικό -και ενίοτε το πιο επικίνδυνο φρένο- στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann, η διάθεση αλλαγής στον πληθυσμό της Γερμανίας δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή όσο σήμερα. Το 62% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα ήταν καλό για τη χώρα και για τους ίδιους να αλλάξει η κυβέρνηση. “Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά αυτό το ερώτημα" επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Ρόμπερτ Φέρκαμπ.

Προφανώς, μετά από 16 χρόνια Μέρκελ, οι Γερμανοί είναι ώριμοι για μια αλλαγή, ίσως πιο ώριμοι κι από το 1998, όταν εκδίωξαν τον Χέλμουτ Κολ ύστερα από 16 χρόνια στην καγκελαρία. Το 1998, όμως, υπήρχε μια σαφέστατη εναλλακτική πρόταση εξουσίας, ριζοσπαστική για τα δεδομένα της εποχής: ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων. Με το SPD σε ρόλο μάγειρα και τους Πράσινους σε ρόλο σερβιτόρου, όπως έλεγε ο κυνικός Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Συνωστισμός στο κέντρο

Στις δύο θητείες της καγκελαρίας του το SPD έκανε μια μεγάλη στροφή προς το Κέντρο και οι Πράσινοι έπαψαν να είναι “φονταμενταλιστές” του οικολογικού και του κινήματος ειρήνης. Τη μεγάλη στροφή προς το Κέντρο την έκαναν και οι Χριστιανοδημοκράτες, στα χρόνια της Μέρκελ, με αποτέλεσμα εδώ και χρόνια να μην είναι και τόσο διακριτές οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Ακόμη και το κόμμα της Αριστεράς είναι λιγότερο ριζοσπαστικό απ’ όσο το... καταγγέλλουν οι εχθροί του, τουλάχιστον εκεί που κυβερνάει σε τοπικό επίπεδο.

Ποιος θα είναι λοιπόν ο φορέας της πολυπόθητης αλλαγής; Ποιος κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στην Ευρώπη, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου;

Δύσκολα θα έρθει η αλλαγή από τον συνασπισμό που ευνοεί αυτή τη στιγμή η αριθμητική των δημοσκοπήσεων, από μια συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών - Πράσινων με καγκελάριο είτε την Αναλένα Μπέρμποκ, εάν οι Πράσινοι διατηρήσουν μέχρι τέλους την ορμή τους, είτε τον Άρμιν Λάσετ, εάν η CDU καταφέρει να ανασυνταχθεί.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν, μάλιστα, ότι αυτό που μπορεί να βοηθήσει σε μια νίκη των Πράσινων είναι ένα ακόμη δραματικά καυτό καλοκαίρι, όπως αυτά που συνηθίζονται τα τελευταία χρόνια κι έχουν πείσει πολλούς Γερμανούς ότι πρέπει να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση. Και γι' αυτό το κάτι εμπιστεύονται περισσότερο τους Πράσινους από τα άλλα κόμματα, τα οποία ομολογουμένως έχουν υιοθετήσει πολλές πράσινες προτάσεις στην πορεία των χρόνων.

Η δύσκολη εναλλακτική

Ο μοναδικός συνασπισμός που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα είναι ο κόκκινο-κόκκινο-πράσινος, ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Οικολόγων, αλλά γι' αυτό χρειάζεται πρώτα να το επιτρέψει αριθμητικά το αποτέλεσμα της κάλπης, να έχουν οι τρεις μαζί την πλειοψηφία.

Αυτή την πλειοψηφία την είχαν το 2005, αλλά τότε δεν επιθυμούσε τη συνεργασία κανένα από τα τρία κόμματα. Την είχαν και το 2013, αλλά τότε δεν ήθελε να ακούσει για συνεργασία το SPD, ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερά ήταν έτοιμοι να ρισκάρουν. Βέβαια, μόλις δυο μήνες μετά τις εκλογές, το SPD μετάνιωσε που έπεσε και πάλι στην αγκαλιά της γυναίκας αράχνης. Θα είναι αυτή τη φορά πιο τολμηροί οι Σοσιαλδημοκράτες; Θα θελήσει να κάνει την έκπληξη η Πράσινη Μπέρμποκ; Η απάντηση είναι ότι όλα είναι δυνατά. Κι όλα θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά -και τη σειρά- που θα πάρουν τα κόμματα.

Η σημερινή ηγεσία του SPD είναι πιο ανοιχτή σε μια συνεργασία με την Αριστερά, αλλά αν το κόμμα πέσει κάτω από το 15%, ίσως αλλάξει άμεσα ηγεσία. Το δίδυμο Χάμπεκ- Μπέρμποκ που ηγείται των Πρασίνων αριστερό δεν το λες, αλλά δεν θα αποκλείσει τίποτε για ιδεοληπτικούς λόγους. Ο δεδηλωμένος τους “ρεαλισμός” τους επιτρέπει να δοκιμάσουν τα πάντα, με βασικό κριτήριο πόση από την πράσινη ατζέντα μπορούν να υλοποιήσουν σε κάθε δυνάμει συνασπισμό. Όσο για την Αριστερά, αυτή τη φορά θέλει τη συνεργασία. Σε πολλούς τομείς τα προγράμματα των τριών κομμάτων είναι συμβατά μεταξύ τους, ειδικά από τότε που το SPD θυμήθηκε ότι κάποτε ήταν το κόμμα της εργατικής τάξης. Το μοναδικό σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο σε μια κόκκινο-κόκκινο-πράσινη συνεργασία είναι η στάση της Αριστεράς απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά ίσως βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί.

Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στις 26 Σεπτεμβρίου, πάντως, οι Πράσινοι θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μην μπουν στο κάδρο ενός μελλοντικού συνασπισμού με την Αριστερά. Διεκδικούν από την CDU και το SPD τους ψηφοφόρους του Κέντρου και δεν θέλουν να τους τρομάξουν...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL