Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.0°C29.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.9°C26.1°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.0°C23.0°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.0°C28.3°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.4°C
1 BF 83%
Μάγχη / Η ναυμαχία του μπακαλιάρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάγχη / Η ναυμαχία του μπακαλιάρου

ΨΑΡΕΜΑ ΜΑΓΧΗ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία για το Brexit και οι πρώτες θερμές κόντρες ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία είναι ήδη πραγματικότητα. Γάλλοι ψαράδες απέκλεισαν χθες με τα καΐκια τους το λιμάνι του νησιού Τζέρσεϊ στη Μάγχη -που είναι αυτόνομο αλλά υπάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο- και ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε... αντιτορπιλικά για να τους φοβίσει. Με τη σειρά τους, οι Γάλλοι έστειλαν ταχύπλοα της Χωροφυλακής για να “τσεκάρουν” την κατάσταση.

Ο πειρασμός να δείξει στους σκληρούς Brexiteers ότι “πήραν πίσω τη χώρα” τους είναι μεγάλος για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Συνήθιζε άλλωστε να υπενθυμίζει ότι “οι Βρετανοί ψαράδες ψήφισαν Brexit”. Κι ο φόβος των γειτονικών χωρών με ισχυρή αλιευτική βιομηχανία, όπως η Γαλλία, ότι μόλις το Λονδίνο πάρει στα χέρια του το πολυπόθητο “διαζύγιο” απ’ τις Βρυξέλλες θα αρχίσει τις “ζαβολιές”, είναι βάσιμος. Αλλά αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτό αφού η συμφωνία του διαζυγίου προβλέπει παράταση των αλιευτικών δικαιωμάτων για πέντε χρόνια και μετά επαναδιαπραγμάτευση.

Τα γαλλικά καΐκια, περίπου 70-80, έφτασαν στις 7 το πρωί έξω από το λιμάνι Σεντ-Ελιέ του Τζέρσεϊ και αγκυροβόλησαν εκεί χωρίς τα πληρώματά τους να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια πέρα απ’ το να ανάψουν μερικά βεγγαλικά. Λίγα μίλια νοτιότερα, δύο οπλισμένα σκάφη του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, τα HMS Severn και HMS Tamar, αναπτύχθηκαν για να «επιτηρούν την κατάσταση» «Είναι ένα αυστηρά προληπτικό μέτρο που ελήφθη σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ» ανακοίνωσε το Λονδίνο. Οκτώ μίλια βορειότερα, το 32 μέτρων σκάφος της γαλλικής Χωροφυλακής PCG Athos έλαβε θέση για να παρακολουθεί την κατάσταση και “να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα”.

Η γαλλική πλευρά κάνει λόγο για “άδικους όρους”, που επιβλήθηκαν εν αγνοία των Γάλλων ψαράδων από τους Βρετανούς, και απειλεί... να κόψει το ρεύμα στο Τζέρσεϊ!

Οι γαλλικές αρχές χαρακτηρίζουν “απαράδεκτους” τους νέους κανόνες που επέβαλε μονομερώς στις αρχές του μήνα η βρετανική κυβέρνηση σχετικά με την πρόσβαση ξένων αλιευτικών στο Τζέρσεϊ. Με βάση τους νέους κανόνες, εκδόθηκαν συνολικά μόλις 41 άδειες για τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη, με βάση τον χρόνο που βρίσκονταν στα χωρικά ύδατα του νησιού το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2017 και Ιανουαρίου 2020. Ωστόσο, η Γαλλία επιμένει ότι δεν υπήρξε διαβούλευση για την προσθήκη αυτών των νέων όρων και ότι δεν έγινε καμία σχετική συζήτηση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ούτε υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση.

Το νέο καθεστώς αλιείας που προσπαθεί να επιβάλει το Λονδίνο στα αγγλονορμανδικά νησιά σπάει τη Συνθήκη του Κόλπου του Γκρανβιλ, μια διμερή συμφωνία 200 ετών που ρύθμιζε τα αλιευτικά δικαιώματα των δύο πλευρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιδράσεις για το νέο καθεστώς υπάρχουν και από τους ψαράδες του Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, ο Κρις Λε Μασουριέ, ιδιοκτήτης αλιευτικής εταιρείας του αγγλονορμανδικού νησιού, χαρακτήρισε τους όρους που επιβλήθηκαν με τις νέες άδειες «προσβλητικούς» και τόνισε ότι εισάγουν καθεστώς διακρίσεων.

Την Τρίτη, η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν είχε δηλώσει πως η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφύγει σε «μέτρα αντιποίνων» αν οι βρετανικές αρχές συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των Γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϊ. Ενώπιον του Κοινοβουλίου υπαινίχθηκε πως το Παρίσι θα μπορούσε κόψει το ρεύμα στο νησί, το οποίο ηλεκτροδοτείται με υποθαλάσσιο καλώδιο από τη Γαλλία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL