Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΗΠΑ / Το New Deal του Τζο Μπάιντεν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / Το New Deal του Τζο Μπάιντεν

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Τη δική του εκδοχή του New Deal προωθεί με αποφασιστικότητα ο Τζο Μπάιντεν ως μονόδρομο πλέον σε μια Αμερική που δοκιμάζεται σκληρά και επίμονα από μια πρωτοφανή τριπλή κρίση - υγειονομική, οικονομική, κρίση δημοκρατίας.

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών από τη νεοφιλελεύθερη πορεία που ακολουθούταν δογματικά πολύ πριν από την ανάδυση του Τραμπ στο πολιτικό προσκήνιο -για πολλούς η βασική αιτία τής λαϊκής δυσφορίας που έστρεψε μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης στον μεγιστάνα «μεσσία»-, το «διάγραμμα» της πολιτικής του Δημοκρατικού Προέδρου παραπέμπει συνειρμικά στην πολιτική των τριών «R» του Προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ τη δεκαετία του 1930: Relief, Recovery, Reform (ανακούφιση, ανάκαμψη, μεταρρύθμιση).

Σαφώς η συγκυρία έχει μεγάλες ομοιότητες με εκείνη της Μεγάλης  Ύφεσης που ακολούθησε το κραχ του 1929, με σημαντικά τμήματα της κοινωνίας να έχουν περιθωριοποιηθεί οικονομικά, καταδικασμένα στην ανεργία, την ημιαπασχόληση, τη μισθολογική καθήλωση. Σε μια τέτοια τοξική και ανατροφοδοτούμενη κρίση, στον ορίζοντα επανέρχονται δυναμικά οι πολιτικές που ζητούσαν χρόνια τώρα να εφαρμοστούν διαπρεπείς οικονομολόγοι και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, πολιτικές που δαιμονοποιήθηκαν τόσο από τους ταγούς του αγγλοσαξωνικού νεοφιλελευθερισμού όσο και από τις «σειρήνες» του γερμανικού ορντοφιλελευθερισμού: δημόσιες επενδύσεις, θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, φορολογικός έλεγχος των υπερπλούσιων.

Ρηξικέλευθα μέτρα, συστημικές ανατροπές

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα στο Κογκρέσο, η πρώτη του αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν ένα είδος πολιτικού μανιφέστου που φιλοδοξούσε να εκφράσει τις προσδοκίες της κατώτερης και μεσαίας τάξης και οπωσδήποτε το δυναμικό, νεανικό και ταξικά συνειδητοποιημένο ακροατήριο του Μπέρνι Σάντερς, το οποίο ζητάει ρηξικέλευθα μέτρα και συστημικές ανατροπές.

Ο Πρόεδρος παρουσίασε το συνολικό σχέδιό του για δημόσιες επενδύσεις ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες, ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία των ΗΠΑ, εισάγουν την ιδέα του κοινωνικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθεί ένα εθνικό πρόγραμμα παιδικής μέριμνας, θα θεσπιστεί η καθολική πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση, η σύσταση δωρεάν δημόσιων κολεγίων, οι κρατικές επιδοτήσεις για ασφάλιση υγείας και οι περικοπές φόρων για εργαζόμενους χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Το σχέδιο Μπάιντεν θα χρηματοδοτηθεί από τη μείωση των φορολογικών περικοπών που θέσπισε ο Τραμπ, την αύξηση του ποσοστού φορολόγησης των εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων και φράζοντας τα νομοθετικά και άλλα παραθυράκια που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή των «εχόντων και κατεχόντων».

«Η οικονομία του trickle - down δεν λειτούργησε ποτέ (σ.σ.: trickle - down, το οικονομικό «δόγμα» ότι οι φτωχότεροι ωφελούνται σταδιακά ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου πλούτου των πλουσιότερων).  Ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί η οικονομία από κάτω προς τα πάνω. Θα μεταρρυθμίσουμε την εταιρική φορολόγηση ώστε οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν δίκαιο μερίδιο σε φόρους βοηθώντας στη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων από τις οποίες θα επωφεληθούν στο τέλος οι ίδιες» διακήρυξε ο Πρόεδρος.

Γιγαντιαίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων

Στοχεύοντας να διευρύνει το ακροατήριό του στην εργατική τάξη, ο Μπάιντεν επέμεινε ιδιαίτερα στην πολιτική του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με το γιγαντιαίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων. Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι οι προτάσεις του για βελτίωση των υποδομών υδροδότησης, της πρόσβασης στο  Ίντερνετ, της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων, της θέσπισης παιδικής και γονικής μέριμνας θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες. «Όταν σκέφτομαι την κλιματική αλλαγή, σκέφτομαι θέσεις εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν βλέπω τον λόγο που οι έλικες των ανεμογεννητριών κατασκευάζονται στην Κίνα και όχι στο Πίτσμπουργκ» συμπλήρωσε. Συνολικά στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε 43 φορές στον όρο «θέσεις εργασίας».

Η ομιλία του στο Κογκρέσο ήταν μια σαφής ένδειξη για το πόσο ο Μπάιντεν έχει ενστερνιστεί και υιοθετήσει τις προοδευτικές ιδέες και πολιτικές, ακόμη κι αν πολλές από τις προτάσεις της κυβέρνησής του είναι πιο μετριοπαθείς ή αποδυναμωμένες εκδοχές των όσων έχει ζητήσει η προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, σχολίασε ο Guardian.

Νέα «καρφιά» προς το Πεκίνο

Βέβαια, μαζί με τα μηνύματα προς το εσωτερικό ακροατήριο πυκνώνουν και εκείνα προς το εξωτερικό, ειδικά προς την Κίνα. Και, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν κόντρες, αλλά συνεργασία με το Πεκίνο, ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας  Άντονι Μπλίνκεν «ξαναχτύπησε» χθες με ακόμη ένα αιχμηρό σχόλιο.

Η Κίνα αψηφά τη διεθνή τάξη και ενεργεί κατά τρόπο «πιο καταπιεστικό» και «πιο επιθετικό» υποστήριξε σε συνέντευξή του στο CBS News που μεταδόθηκε την Κυριακή.

Η Κίνα είναι «η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα από στρατιωτικής, οικονομικής και διπλωματικής πλευράς να υπονομεύσει ή να θέσει εν αμφιβόλω τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη για την οποία ενδιαφερόμαστε πολύ και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε» τόνισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις επανέρχονται συνεχώς στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Οι κινεζικές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν επιδείξεις δύναμης και επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και γύρω από την Ταϊβάν.

Τον Μάρτιο ο Μπλίνκεν είχε κάνει λόγο περί «γενοκτονίας των μουσουλμάνων Ουιγούρων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, κάτι που το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ερωτηθείς πάντως στην ίδια συνέντευξη αν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχουν μπει σε τροχιά στρατιωτικής αναμέτρησης, ο Αμερικανός υπουργός είπε πως «το να φτάσουν στο σημείο αυτό ή ακόμη και να πάρουν αυτή την κατεύθυνση» θα ήταν «εναντίον των συμφερόντων» και των δύο χωρών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL