Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Γαλλία / Μακρόν - Λεπέν το δίδυμο και το 2022;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Μακρόν - Λεπέν το δίδυμο και το 2022;

ΜΑΚΡΟΝ

Ένα παράδοξο κυριαρχεί σήμερα στην πολιτική σκηνή στη Γαλλία. Το 70% των πολιτών μπορεί να μην επιθυμεί σύγκρουση Μακρόν - Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022, ωστόσο όλες οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο!

Έτσι η ακροδεξιά Λεπέν με 25% ώς 27% στις προθέσεις ψήφου και ο Πρόεδρος Μακρόν με 24% ώς 28% προηγούνται στον πρώτο γύρο του δεξιού υποψήφιου Ξαβιέ Μπερτράν, που κινείται μεταξύ 16% και 20%, αφήνοντας πίσω του συνυποψηφίους του στη δεξιά πολυκατοικία, όπως η Βαλερί Πεκρές, ο Λοράν Βοκιέζ ή ο Μπρινό Ρεταγιό.

Στην Αριστερά ούτε η νυν δήμαρχος Παρισιού Αν Ινταλγκό ούτε ο Πράσινος Γιανίκ Ζαντό καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, ενώ προηγείται σταθερά ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που έχει ανακοινώσει την εκ νέου υποψηφιότητά του ήδη από πέρσι τον Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο νυν Πρόεδρος επικρατεί με 54% έναντι 46% της Λεπέν. Ωστόσο αυτή η διαφορά είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη του δεξιού Μπερτράν από την ακροδεξιά υποψήφια, που ανέρχεται σε 18% (59% έναντι 41%). Η εξήγηση είναι ότι Μπερτράν έχει προφίλ που “απωθεί” λιγότερο τους αριστερούς ψηφοφόρους από ό,τι ο Μακρόν...

Στην περίπτωση που στον δεύτερο γύρο βρεθεί αριστερός υποψήφιος απέναντι στη Λεπέν, η μεν Ινταλγκό εμφανίζεται ισόπαλη (50%) ενώ οι Μελανσόν και Ζαντό ηττώνται με 40% και 47% αντιστοίχως, με το 71% των ψηφοφόρων του Μακρόν να δηλώνουν ότι προτιμούν την αποχή από την ψήφο στον Μελανσόν!

Πάντως σε ό,τι αφορά την προεδρική πλειοψηφία, υπάρχουν “ρωγμές”. Τον περασμένο Οκτώβριο έρευνα του ινστιτούτου IFOP έφερνε τον Μακρόν να προηγείται στα περισσότερα ενδεχόμενα στον πρώτο γύρο. Αυτό δεν ισχύει πλέον.  Έστω και με μικρή διαφορά, η Λεπέν περνάει μπροστά σε έξι από τα δέκα σενάρια! Έναντι μόνο μίας περίπτωσης όπου προηγείται ο σημερινός Πρόεδρος, ενώ σε τρεις περιπτώσεις σημειώνεται ισοπαλία των δύο.

“Πρόκειται για την αποτύπωση τόσο μιας δυναμικής της Λεπέν όσο και των σχετικών δυσκολιών του Μακρόν στο ξεχωριστό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση” εξηγεί ο Φρεντερίκ Νταμπί, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου. Κατηγορίες πολιτών, των οποίων η στήριξη στον Μακρόν μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένη, πλέον εμφανίζονται να απομακρύνονται από αυτόν...

Έτσι, μέσα σε έξι μήνες, ο Μακρόν βλέπει το δυνάμει εκλογικό του σώμα να υποχωρεί κατά 4 μονάδες σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και κατά 12 μονάδες στα στελέχη και τα ελεύθερα επαγγέλματα. Και τα κακά μαντάτα για τον Μακρόν δεν τελειώνουν. Χάνει 10 μονάδες σε εκείνους που τον ψήφισαν το 2017, καθώς από 72% περνά στο 62%.

Μπορεί έτσι να περνάει στον δεύτερο γύρο, αλλά το μήνυμα των δημοσκοπήσεων είναι ότι έχει δρόμο μπροστά του για να διατηρήσει το πολιτικό κεφάλαιο που τον οδήγησε πρώτη φορά στην εξουσία. Για τον σκοπό αυτό έχει επιλέξει, ως φαίνεται, μια δεξιά, νεοφιλελεύθερη στροφή εγκαταλείποντας τα περί “ούτε Δεξιάς ούτε Αριστεράς” που πρέσβευε αρχικά.

Στην αντίπερα όχθη οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν την Αριστερά, σε όλες τις εκφάνσεις της, στο 30% στον πρώτο γύρο. Με τον Ζαν Λικ Μελανσόν να κινείται γύρω στο 10%, ακολουθούν: η Αν Ινταλγκό (Σ.Κ.) με 7%, ο Γιανίκ Ζαντό (Πράσινοι) με 6%, ο Φαμπιέν Ρουσέλ (ΚΚΓ) 2,5%, ο Φιλίπ Πουτού (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, αν και έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος) 1,5% και η Ναταλί Αρτό (Εργατικός Αγώνας, τροτσκιστές) 1%.

Στην περίπτωση που ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας βρεθεί αντιμέτωπος με εκπρόσωπο συμμαχίας των Σ.Κ., ΚΚΓ και των Πρασίνων, το ποσοστό του κυμαίνεται μεταξύ 12% και 13,5% των προθέσεων ψήφου έναντι 9% ή 10% των Ινταλγκό και Ζαντό.

Πάντως όλα αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρώιμα. Αρκεί να σκεφθεί κάποιος ότι τέτοια εποχή πριν από πέντε χρόνια ο Μακρόν δεν ήταν καν υποψήφιος...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL