Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.4°C17.0°C
2 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.2°C15.6°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.1°C19.0°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.2°C
5 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 71%
Κορωνοϊός / Οι έμποροι των εθνών στο παζάρι των εμβολίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι έμποροι των εθνών στο παζάρι των εμβολίων

ΕΜΒΟΛΙΟ

Η αμερικανική αρχή ελέγχου των τροφίμων και των φαρμάκων FDA ζήτησε την άμεση διακοπή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson μετά την πρόκληση θρόμβωσης σε έξι γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών, εκ των οποίων η μια έχασε τη ζωή της και η άλλη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα περίπου 7 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J, ενώ σήμερα μια τεχνική συμβουλευτική επιτροπή θα αρχίσει πιο μεθοδική εξέταση των παρενεργειών του εμβολίου, σύμφωνα με την FDA. Το εμβόλιο της J&J χρησιμοποιεί τον αδενοϊό του χιμπατζή και αυτό της AstraZeneca του ανθρώπου, σε αντίθεση με αυτά της Pfizer / BioNTech και της Moderna που χρησιμοποιούν το αγγελιαφόρο mRNA.

Το νέο σκάνδαλο των εμβολίων, με πρωταγωνιστή για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήρθε στην επιφάνεια μετά τις αποκαλύψεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στο Reuters. «Κόστιζε 12 ευρώ, μετά αυξήθηκε στα 15,5 και τώρα για το 2022 - 2023 υπογράφουν συμβόλαια στα 19,5 ευρώ για 900 εκατ. δόσεις» τόνισε ο Μπορίσοφ, ρίχνοντας λίγο φως στις σκοτεινές διαπραγματεύσεις της Κομισιόν και στα συμβόλαια που υπογράφει με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, το νέο συμβόλαιο με την Pfizer / BioNTech «θα κοστίσει τουλάχιστον 18 δισ.». Η Κομισιόν έχει αγοράσει ήδη προς 15,5 ευρώ 600 εκατ. δόσεις.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στέφαν ντε Κεερσμάεκερ παραδέχτηκε ότι η ευρωπαϊκή κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα «μάξι συμβόλαιο» με τη Pfizer / BioNTech για την προμήθεια των εμβολίων για τα επόμενα χρόνια, που ανέρχονται «σχεδόν στα 2 δισ. δόσεις», διαχωρίζοντας επιμελώς το θέμα της τιμής τους, αλλά είναι εμφανές ότι η Pfizer / BioNTech θα εισπράξει περίπου 36 δισ. εάν καταφέρει να πλασάρει 1,8 δισ. δόσεις στην Κομισιόν.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ προσπάθησε να περιορίσει τις αντιδράσεις από τις σκανδαλώδεις απαιτήσεις της Pfizer / BioNTech και την υποχωρητικότητα της ευρωπαϊκής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η τιμή των 12 ευρώ αφορούσε προπληρωμένη συμφωνία, όταν ακόμη δεν είχαν κυκλοφορήσει τα εμβόλια, ενώ αυτή τη φορά πρόκειται για συμφωνία πώλησης.

Ευρωπαίος αξιωματούχους δικαιολόγησε στο Reuters τις απαιτήσεις της Pfizer / BioNTech υπογραμμίζοντας ότι στη νέα τιμή των 19,5 ευρώ θα συμπεριλαμβάνονται και τα εμβόλια εναντίον των μεταλλάξεων του ιού, ομολογώντας στην πράξη ότι η Κομισιόν αγοράζει... αέρα και μάλιστα σε πολύ ακριβή τιμή.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και η δημοσιοποίηση της τιμή αγοράς του εμβολίου της Pfizer / BioNTech προς 12 ευρώ, αυτού της Moderna προς 18 ευρώ και των τιμών των άλλων εμβολίων οφείλεται σε διαρροές, από το λάθος της αξιωματούχου του βελγικού υπουργείου Οικονομικών Εύα ντε Μπλέεκερ, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφύγει επιμελώς να ενημερώσει με διαφάνεια τους Ευρωπαίους πολίτες για τις επιλογές της.

Έτσι μόνο μάθαμε ότι η δόση του AstraZeneca κοστίζει 1,78 ευρώ, παρ’ όλο που μετά αναφέρθηκε από τη γενική διευθύντρια της Κομισιόν για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Σάντρα Γκαλίνα ότι κοστίζει κάτι παραπάνω, ενώ αυτή της Johnson & Johnson κοστίζει 8,5 δολάρια, της Sanofi / Gsk 7,56 ευρώ και της CureVac 10 ευρώ η δόση.

Η φτηνή τιμή του εμβολίου της AstraZeneca ίσως μπορεί να μας εξηγήσει σήμερα γιατί οι κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο μετατράπηκαν σε εμποράκους των εθνών που αγόρασαν το εμβόλιό της, παζαρεύοντας στην κυριολεξία τη φτηνή τιμή του, για να δείξουν στους πολίτες τους ότι εφοδιάστηκαν με εμβόλια, αδιαφορώντας σχετικά για την ασφάλειά του.

+60% στην τιμή των εμβολίων

Με αύξηση που ξεπερνά το 60% από την τιμή των 12 ευρώ η δόση της πρώτης αγοράς διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια με εμβόλια την περίοδο 2022 -2023, διατηρώντας την επιλογή της αγοράς άλλων 900 εκατ. δόσεων, γεγονός που θα οδηγήσει στα ταμεία της Pfizer / BioNTech 36 δισ. ευρώ. Η τιμή του εμβολίου διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση, διαμήνυσαν εμμέσως πλην όμως σαφώς από τους αδιαφανείς διαδρόμους της ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL