Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΗΠΑ / Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό τόξο: από το κώμα στην ανάνηψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό τόξο: από το κώμα στην ανάνηψη

ΜΠΑΙΝΤΕΝ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν κινείται ταχύτατα για να στήσει στα πόδια της την αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή Ευρώπη και το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της προσπάθειας

Η αποδοχή του χαρακτηρισμού “δολοφόνος” για τον Πούτιν που “σέρβιρε” ο Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC News στον Μπάιντεν, στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ως Προέδρου, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ατυχής στιγμή. Κάποιοι ίσως σκέφτηκαν πως ο έμπειρος δημοσιογράφος, και πρώην σύμβουλος του Κλίντον, “παρέσυρε” τον υπερήλικο Πρόεδρο σε μια φραστική υπερβολή χάριν της τηλεθέασης και ότι αργότερα ο Μπάιντεν το μετάνιωσε.

Ανταποκρίνεται όμως αυτή η εντύπωση στην πραγματικότητα; Ο ίδιος ο Στεφανόπουλος, σχολιάζοντας την άλλη μέρα στην εκπομπή του το περιεχόμενο της συνέντευξης, δεν έκρυψε την έκπληξή του για το “μάτσο” στυλ του συνεντευξιαζόμενου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “ο Πρόεδρος ήρθε αποφασισμένος να κάνει παιχνίδι”...

Το πιο πιθανό, λοιπόν, είναι ότι η καταφατική απάντηση στην ερώτηση αν “ο Πούτιν είναι ένας δολοφόνος” δεν ήταν καθόλου ατυχής στιγμή ούτε μια πετυχημένη τρικλοποδιά του δημοσιογράφου.  Άλλωστε ένας βετεράνος των πολιτικών γηπέδων δεν μπουρδουκλώνεται τόσο εύκολα από “τρικλοποδιές” δημοσιογράφων, όσο “ντριμπλαδόροι” κι αν είναι αυτοί. Μόνο η σκάλα του αεροπλάνου μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά όταν προσπαθείς να την ανέβεις τρέχοντας.

Επρόκειτο σαφώς για μια ψυχρή επίδειξη πυγμής του νέου Προέδρου και για έναν προϊδεασμό της δυναμικής επαναφοράς της αμερικανικής παρουσίας στην διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου είχε ατονήσει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια υπό την επήρεια της λογικής του “πλασιέ” του αλήστου μνήμης Τραμπ.

Οδόφραγμα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κινείται ταχύτατα για να βγάλει από τον “αναπνευστήρα” και να οδηγήσει στην ανάνηψη την “ασθενή” αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή Ευρώπη, στήνοντας εσπευσμένα οδόφραγμα στην επέκταση της ρωσικής επιρροής προς Δυσμάς, και το ταξίδι του αρχηγού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  Άντονι Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της προσπάθειας.

Η συμμετοχή του Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. την Πέμπτη ήταν επίσης ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα. "Ώρα να ανοικοδομήσουμε τη διατλαντική συμμαχία μας" έγραψε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ. Κατά τα φαινόμενα, αυτός ο “ξαφνικός έρωτας” είναι αμοιβαίος.

Για ένα μέρος του ευρωπαϊκού νεοσυντηρητικού κατεστημένου, και ένα πολύ μεγαλύτερό του στις ΗΠΑ, η “επίθεση” της Ρωσίας στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει -και δεν έχει τη μορφή εκείνη που μελετούσαν κάποτε οι στρατηγοί και τα επιτελεία τους πάνω στους χάρτες του Ψυχρού Πολέμου. Τα μέτωπα είναι πολλά, πολύπλευρα, πολύπλοκα, όχι άμεσα ορατά: ο κυβερνοχώρος, τα bots, η πολιτική χειραγώγηση, οι εκλογικές παρεμβάσεις, το πολιτικό χρήμα, η ενεργειακή εξάρτηση.

“Ας ξυπνήσουμε επιτέλους! Ο πόλεμος με τη Ρωσία έχει ήδη αρχίσει και δεν είναι αυτός που νομίζουμε. Ο στόχος τους (των Ρώσων) είναι να σπάσουν την ενότητα των Ευρωπαίων, όχι να εισβάλουν στη Λιθουανία” έγραφε πριν από δύο χρόνια ο Φρεντερίκ Μαουρό του IRIS (Ινστιτούτο για τις Διεθνές Σχέσεις και τη Στρατηγική).  Ήταν η εποχή που ο Μακρόν είχε πει την “ιστορική” φράση ότι το ΝΑΤΟ είναι “εγκεφαλικά νεκρό” στιγματίζοντας τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν στη βόρεια Συρία.

Την Τρίτη ο Σεργκέι Λαβρόφ άφησε μια υπόνοια ότι οι ανησυχίες κάποιων νεοφώτιστων γερακιών στην Ευρώπη μπορεί να αποδειχθούν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

“Η Μόσχα δεν έχει πλέον σχέσεις με την Ε.Ε. ως οργανισμό, παρά μόνο με μεμονωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις” διαμήνυσε ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας έχοντας στο πλευρό του τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Λι ύστερα από τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.

Αναδίπλωση

Κατά τα φαινόμενα είναι τέτοια η αποφασιστικότητα της νέας αμερικανικής διοίκησης να οριοθετήσει εκ νέου τη διαχωριστική γραμμή των σφαιρών επιρροής στο ευρωπαϊκό τερέν, ώστε πλέον δεν παραγκωνίζει ούτε το μέχρι πρότινος μαύρο πρόβατο, την Τουρκία.

Οι ελπίδες ότι ο Μπάιντεν θα παρέμενε στη γραμμή των προεκλογικών δεσμεύσεών του και θα στρίμωχνε τον Ερντογάν πιθανόν να διαψευστούν σύντομα. Με τη σπουδή του να αποκαταστήσει πάραυτα τη συνοχή του αμερικανο-ΝΑΤΟϊοκού τόξου κόντρα στη Ρωσία φαίνεται σαν να λέει στον “σουλτάνο” "περασμένα - ξεχασμένα".

Κι αυτό θα μπορούσε να είναι άλλο ένα τυχερό χαρτί για τον ένοικο του “Ακ Σαράι”, που θα τον ξαλάφρωνε από το μόνιμο άγχος των αμερικανικών πιέσεων για την παράταιρη "φιλία" του με τον Πούτιν και τις κάκιστες επιδόσεις της κυβέρνησής του στα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Η Ατλαντική Συμμαχία μπορεί να βγει πιο δυνατή ύστερα από μια περίοδο εσωτερικών διαιρέσεων και οφείλει να κρατήσει την Τουρκία στον πυρήνα των διατλαντικών δεσμών. (...) Η Τουρκία είναι ένας παλιός και πολύτιμος σύμμαχος” είπε -ειλικρινώς- ο Μπλίνκεν στην πρώτη επίσκεψή του στη ΝΑΤΟϊκή έδρα στις Βρυξέλλες προκαλώντας ενθουσιασμό και αγαλλίαση στα φιλο-ερντογανικά -και όχι μόνο- ΜΜΕ στην  Άγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση η επιχειρούμενη ολική επαναφορά του πιο αντιπροσωπευτικού θεσμού του Ψυχρού Πολέμου προϊδεάζει για ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.  Ή για τα οικεία από το παρελθόν ζοφερά αδιέξοδα.

Εμβόλια: Το χάσμα μεγαλώνει

Ο κορωνοϊός θερίζει και την Παπούα Νέα Γουινέα, αλλά τα εμβόλια, 8.000 όλα κι όλα, ίσα - ίσα για να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μόλις έφτασαν εκεί την περασμένη εβδομάδα, κι αυτό χάρη σε δωρεά της Αυστραλίας. Οι τοπικές αρχές είχαν κατορθώσει να αποτρέψουν ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων για έναν χρόνο, αλλά τώρα τα πράγματα είναι άσχημα.

Τα νέα κρούσματα σε καθημερινή βάση είναι εκατοντάδες και τα νοσοκομεία αναγκάζονται να διώχνουν ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αρρώστησαν κι αυτοί. Με τον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων να έχει τριπλασιαστεί σε έναν μήνα, η κυβέρνηση επέβαλε δραστικά περιοριστικά μέτρα με κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων και απαγόρευση των μη αναγκαίων μετακινήσεων.

Όμως, την ώρα που σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο οι εκστρατείες εμβολιασμού επιταχύνονται, η Παπούα Νέα Γουϊνέα μόνο στην “ελεημοσύνη” των πλούσιων χωρών μπορεί να ελπίζει για να αρχίσει να εμβολιάζει κι αυτή τον πληθυσμό της.

Η ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια εναντίον της Covid-19 μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών «εντείνεται και καταντάει γελοία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε μια ακόμη παρέμβασή του στο θέμα την περασμένη εβδομάδα.

Είναι σοκαριστικό, είπε, να βλέπουμε πόσο λίγα πράγματα έχουν γίνει για να αποφύγουμε αυτήν την ανισότητα. Η πρωτοβουλία Covax που αναλήφθηκε από τον ΠΟΥ προβλέπει να χορηγηθούν φέτος εμβόλια στο 20% του πληθυσμού σε περίπου 200 φτωχές χώρες και περιοχές του κόσμου.

“Ορισμένες χώρες βιάζονται να εμβολιάσουν όλο τον πληθυσμό τους, ενώ άλλες δεν έχουν τίποτα. Αυτό μπορεί να τούς προσφέρει κάποια ασφάλεια βραχυπρόθεσμα, αλλά πρόκειται για μια ψευδαίσθηση” προειδοποίησε ο επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL