Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C17.9°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.9°C15.7°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.9°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.5°C
5 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
15.5°C15.5°C
2 BF 78%
Ισπανία / Μέτωπο προστασίας των ενοικιαστών από την Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Μέτωπο προστασίας των ενοικιαστών από την Αριστερά

ΙΣΠΑΝΙΑ

«Αυτή τη στιγμή το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Unidas Podemos, αλλά με εκατομμύρια οικογενειών που ζουν στο ενοίκιο». Με αυτή τη λακωνική προειδοποίηση προς τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ το κίνημα 72 κοινωνικών οργανώσεων και συλλόγων ενοικιαστών και 68 βουλευτές από 9 κόμματα κατέθεσαν δική τους πρόταση εναντίον του νομοσχεδίου του υπουργού Μεταφορών και τρίτου στην ιεραρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Λουίς Άβαλος, γιατί δεν προβλέπει τον άμεσο διακανονισμό των τιμών των ενοικίων.

Βουλευτές από το Unidas Podemos, τα τέσσερα καταλανικά κόμματα -της Αριστεράς En Comu Podem και CUP, της Κεντροαριστεράς ERC και το δεξιό JxCat-, το Mas Pais του Ινίχο Ερεχόν, το αριστερό Cοmpromis της Βαλένθια, το αριστερό EH Bildu της Χώρας των Βάσκων, το αριστερό εθνικιστικό NBG της Γαλικίας και η κεντροδεξιά Nueva Canaria των Καναρίων Νήσων, με τη στήριξη 72 οργανώσεων και συλλόγων, μεταξύ των οποίων τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, οι αριστερές Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και η «φιλοσοσιαλιστική» UGT, η Πλατφόρμα Πληγέντων από τις Υποθήκες - ΡΑΗ και σύλλογοι συνταξιούχων, καταναλωτών, τα κινήματα των διάφορων Παλιρροιών, ζήτησαν τη στήριξη της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα εγγυάται το δικαίωμα στην κατοικία, προτείνοντας μέτρα. μεταξύ των οποίων προβλέπονται η απαγόρευση των εξώσεων και η ρύθμιση των τιμών των ενοικίων.

Οι 72 οργανώσεις και σύλλογοι και τα 9 κόμματα ζητούν να υπάρχει πλαφόν στις αυθαίρετες αυξήσεις των ενοικίων και να υπάρξει νομικός διακανονισμός των τιμών των ενοικίων. «Αφού δώσαμε 60 δισ. για τη διάσωση των τραπεζών, αυτές δεν μας επέστρεψαν πίσω τίποτα» υπενθυμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι 72 οργανώσεις και οι 68 βουλευτές, κρίνοντας απαραίτητη την ψήφιση ενός νόμου που να εγγυάται «μια κατοικία για όποιον τη χρειάζεται διαμέσου επαρκών πόρων δημόσιας κατοικίας και τη δημιουργία νόμιμων μηχανισμών που θα υποχρεώνουν τους υπεύθυνους του χρηματοοικονομικού τομέα για την κρίση των ακινήτων και τους μεγάλους ιδιοκτήτες κατοικιών να αναλάβουν την κοινωνική ευθύνη και να αποφύγουν νέες κερδοσκοπικές φούσκες στα ακίνητα».

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δυναμιτίζει όχι μόνο την κυβερνητική συμφωνία που υπέγραψε με το Unidas Podemos αλλά και με όλες τις ομάδες που συνυπογράφουν σήμερα μαζί μας, που εκπροσωπούν πάνω από 9.000 κοινωνικές οργανώσεις που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην κατοικία και εκατομμύρια οικογένειες που ζουν ασφυκτικά» προειδοποίησε η Κάρμε Αλκαράτο του Συνδικάτου Ενοικιαστριών της Καταλωνίας, καταγγέλλοντας ότι ο υπουργός Μεταφορών στέκεται στο πλευρό «των κερδοσκοπικών κεφαλαίων της αγοράς ακινήτων και των τραπεζών και όχι των οικογενειών».

Η πρόταση νόμου του Άβαλος, που στοιχηματίζει στη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων της Δεξιάς, του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών, προβλέπει απλά φορολογικά κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν κατοικίες σε τιμές χαμηλότερες από τα σημεία αναφοράς των δεικτών της αγοράς για την κάθε περιοχή.

Η αντιπαράθεση του Unidas Podemos με το πλέον συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος έδειξε προς στιγμήν ότι θα δημιουργούσε κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, αλλά ο ίδιος ο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, της αντίστοιχης Πολιτικής Γραμματείας, ζήτησε από τους υπουργούς του και τα στελέχη του να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με το Unidas Podemos, ενώ την επομένη, ανακοινώνοντας στη Βουλή το σχέδιο νέου πακέτου 11 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας, προειδοποίησε ότι «δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το ξεπερασμένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Αυτό το μοντέλο είναι άδικο και η πανδημία έκανε περισσότερο ορατό ότι είναι ανεπαρκές και ότι δεν λειτουργεί. Όλοι αξίζουν την ευκαιρία να ζουν αξιοπρεπώς».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL