Live τώρα    
5°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
3.9°C6.1°C
1 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
1.7°C4.0°C
6 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
-0.6°C6.7°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
8.3°C9.0°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
2.8°C2.8°C
1 BF 57%
Σύνοδος Κορυφής / Με αποκλεισμό από το ταμείο ανά κινδυνεύουν Ουγγαρία – Πολωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος Κορυφής / Με αποκλεισμό από το ταμείο ανά κινδυνεύουν Ουγγαρία – Πολωνία

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Το αποκλεισμό της Ουγγαρίας και της Πολωνίας από το πακέτο ανάκαμψης εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθώς παραμένει το αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει τα δύο βέτο στον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής. Η Πολωνία έστειλε την Πέμπτη ένα μήνυμα συμβιβασμού, μέσω των δηλώσεων του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι είχε νωρίτερα αποκλείσει το ενδεχόμενο υποχώρησης.

"Η Πολωνία παραμένει στη θέση της" ξεκαθάρισε χθες ο Πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μούλερ μέσω Twitter, παραπέμποντας μάλιστα σε μια “κοινή δήλωση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας”. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ  Όρμπαν επανέλαβε ότι η όποια σύνδεση μεταξύ των κονδυλίων και του μηχανισμού διαφύλαξης του κράτους δίκαιου δεν θα γίνει αποδεκτή. «Η Ουγγαρία επιμένει ότι τα δύο πράγματα πρέπει να διαχωριστούν» υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες αντιδρούν στον εν λόγω μηχανισμό, που θα δίνει τη δυνατότητα αναστολής των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις χώρες που δεν σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου της Ε.Ε. Ουγγαρία και Πολωνία βρίσκονται ήδη σε μια τέτοια διαδικασία για την παράβαση αρχών σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών του κράτους και ως εκ τούτου θεωρούν πως στόχος είναι η λήψη αυθαίρετων αποφάσεων εναντίον τους.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει προχωρήσει σε πολλές νομοθετήσεις που έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες και έχουν χαρακτηριστεί αντιδημοκρατικές, αφού πλήττουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ελευθερία της έκφρασης ή τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Στην ίδια γραμμή, η πολωνική κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις στο δικαστικό σύστημα και έχει πλήξει σοβαρά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο κυβερνήσεις μπλοκάρουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021 - 2027, για την έγκριση του οποίου χρειάζεται ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να κρατιέται σε ομηρεία και το πακέτο ανάκαμψης και συνολικά πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, τα οποία αναμένουν εναγωνίως οι ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ συνεχίζουν να μαστίζονται από την πανδημία.

Υπό ομηρεία ο προϋπολογισμός

Την ίδια στιγμή το Ευρωκοινοβούλιο και πολλές χώρες της Ε.Ε. δηλώνουν πως δεν θα δεχτούν καμία υποχώρηση στις πιέσεις τους και επομένως αναζητείται έξοδος διαφυγής. Αυτή, σύμφωνα με διαρροές στις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να είναι ο αποκλεισμός των δύο χωρών από το ταμείο ανάκαμψης, μια δραστική λύση που θα τις άφηνε εκτός των πολυπόθητων ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης.

“Αν δεν σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε θα το κάνουμε χωρίς αυτούς” δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη στο Bloomberg TV ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κεντροδεξιάς πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο το ίδιο δεν μπορεί να συμβεί και με τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος, εάν δεν επικυρωθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής, δεν θα μπορέσει να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας προσωρινός προϋπολογισμός για κάθε μήνα του χρόνου ξεχωριστά, που θα είναι σαφώς μειωμένος σε σχέση με τις ανάγκες. Χθες, μάλιστα, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος όμως δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ για όσο επιμένουν στο βέτο οι δύο χώρες.

Οι ελπίδες των περισσότερων εμπλεκομένων για την άρση του αδιεξόδου είχαν στραφεί στη συνειδητοποίηση από τις δύο χώρες πως τα χρήματα αυτά θα τα στερηθούν και οι ίδιες εν μέσω πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό ίσως θα μπορούσαν να καμφθούν οι αντιστάσεις τους με “μια σαφή δήλωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι οι όροι δεν θα χρησιμοποιηθούν για την άσκηση αδικαιολόγητης πίεσης σε κράτη - μέλη σε τομείς άλλους από εκείνους στους οποίους προβλέπεται να διατεθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια”, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης. Ωστόσο επισήμως οι κυβερνήσεις έσπευσαν να δηλώσουν πως θα μπορούσαν να τα καταφέρουν και χωρίς αυτά.

“Ελπίζω πραγματικά τις επόμενες μέρες να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε” δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. “Εκφράστηκαν ανησυχίες. Υπάρχει φόβος ότι ο μηχανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυθαίρετο τρόπο. Πρέπει να δούμε αν μπορούμε να τους καθησυχάσουμε” υπογράμμισε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL