Live τώρα    
Προσφυγικό / Νίκη των ακροδεξιών της Ευρώπης η νέα πρόταση για το άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Νίκη των ακροδεξιών της Ευρώπης η νέα πρόταση για το άσυλο

Πρόσφυγες προσφυγόπουλα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η γραμμή των χωρών του Βίσεγκραντ επικράτησε στο νέο της σχέδιο της Κομισιόν για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς εγκαταλείπεται η ιδέα για υποχρεωτική ποσόστωση των προσφύγων στα κράτη- μέλη. Μεγάλες κερδισμένες χώρες όπως Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία που πως δεν επιθυμούν να δεχτούν πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα επιλέγουν αν θα δεχθούν πρόσφυγες ή αν θα αναλάβουν την ευθύνη για επιστροφές στις χώρες καταγωγής τους όσων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου.

Ουσιαστικά η πρόταση διαιωνίζει το πρόβλημα καθώς η αρωγή στην αποσυμφόρηση των κρατών που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα είναι εθελοντική.

Η Κομισιόν δίνει ως «τυράκι» στις χώρες για να δεχθούν πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, ποσό ύψους 10.000 ευρώ για κάθε ενήλικο, από χρήματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ωστόσο οι χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν άσυλο.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις που απορρίπτουν τη μετεγκατάσταση και τις επιστροφές θα μπορούσαν να επιλέξουν να ξοδέψουν χρήματα για άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση κέντρων υποδοχής σε κράτη πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της από κοινού διαχείρισης της μετανάστευσης με τη σωστή ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Ανέφερε ότι «προτείνουμε σήμερα μια ευρωπαϊκή λύση για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ικανότητά μας να διαχειριστούμε τη μετανάστευση».

«Η αλληλεγγύη σταμάτησε στο Βίσεγκραντ»

Για Σύμφωνο ψυχρολουσία για τις χώρες της πρώτης υποδοχής κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης. «Στην πραγματικότητα, η πολυαναμενόμενη μετεγκατάσταση δεν θα έχει καμία υποχρεωτικότητα για τα κράτη μέλη. Χωρίς ανακατανομή των προσφύγων, η κοινή υποχρέωση θα είναι ο επαναπατρισμός τους» σημειώνει.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Κ. Αρβανίτη, «όλο το βάρος πέφτει στην αποτροπή με:

• Χορηγίες Επαναπατρισμού αντί πραγματικής Αλληλεγγύης με Μετεγκαταστάσεις

• Ενίσχυση των συνόρων και του ρόλου της Frontex.

• Αναγνώριση στα σύνορα και επιτάχυνση των διαδικασιών απόρριψης ως αυτοσκοπό.

Από τα παραπάνω είναι φανερό πως κερδισμένη του νέου συμβιβασμού είναι η γραμμή των χωρών του Βίσεγκραντ, οι οποίες έσπευσαν μέσω διπλωματικών διαύλων να διευκρινίσουν ότι δεν θα δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι «η πολύτιμη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων ηγετών θα συνίσταται σε ευχολόγια για μαζικούς επαναπατρισμούς και απελάσεις.

Το σύμφωνο φαίνεται να εμπνέεται από την ίδια λογική ασφάλειας που καθοδήγησε τις πολιτικές της προηγούμενης Επιτροπής και που θέριεψε τις Μόριες.

Και έχει αυξήσει το βάρος της ευθύνης και της ταλαιπωρίας για τις χώρες της πρώτης υποδοχής, με την επίσημη θεσμοποίηση μαζικών κέντρων κράτησης στα σύνορα (hotspot).

Διαδικασίες που έχουν ήδη αποδειχθεί ότι έχουν ως μόνο πραγματικό αποτέλεσμα την εξώθηση στα άκρα μιας δραματικής κατάστασης και για τους πρόσφυγες αλλά και για τον ντόπιο πληθυσμό.

Η Ελλάδα περίμενε αποφασιστικότητα και πράξεις και εισπράττει υποσχετικές που θα εξαργυρωθούν με επιπλέον εκατομμύρια ευρώ.

Αποτέλεσμα και της νέα πολιτικής θα είναι η εξαθλίωση μιας ήδη δραματικής κατάσταση την οποία πρόσφυγες και ντόπιοι οι ευρωπαίοι πολίτες ζουν στα σύνορα της Ευρώπης, με κορυφαίο παράδειγμα τα ακριτικά νησιά μας, που μετατρέπονται σε φυλακή προσφύγων με ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για τα γεωπολιτικά παιχνίδια, τις περίεργες τακτοποιήσεις και όλα όσα κρύβει το νέο σύμφωνο, θα επανέλθουμε» καταλήγει.

«Κατώτερη των περιστάσεων η θέση της Κομισιόν, αποτυχία Σχοινά»

«Αν και αναγνωρίζει την ανάγκη διαμοιρασμού του βάρους του προβλήματος σε όλα τα κράτη-μέλη, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό, είναι κατώτερη των περιστάσεων και μια αποτυχία του Έλληνα Επιτρόπου, Μαργαρίτη Σχοινά, να συνδιαμορφώσει ένα πλαίσιο που θα βοηθούσε την χώρα» σχολιάζει από την πλευρά του ο Στέλιος Κούλογλου.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, «η πρόταση διαιωνίζει το πρόβλημα καθώς διευκρινίζεται πως η αρωγή στην αποσυμφόρηση των κρατών που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος εν συνόλω, θα είναι εθελοντική.

Πρόκειται, δυστυχώς, για μια νίκη του Ορμπάν, και των λοιπών ακροδεξιών φωνών στην ΕΕ, που αδιαφορούν για τις αξίες της και μέχρι στιγμής αγνοούσαν επιδεικτικά τις υπάρχουσες συμφωνίες χωρίς να δέχονται κυρώσεις. Τώρα θα μπορούν ανενόχλητοι να ξεμπερδέψουν μια και καλή με την έννοια “αλληλεγγύη”, που τάχα βρίσκεται στο επίκεντρο του προτεινόμενου μηχανισμού» καταλήγει ο Στ. Κούλογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL