Εκατομμύρια Καλιφορνέζοι ζουν από το περασμένο Σαββατοκύριακο με αλεπάλληλες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, πολλοί από αυτούς βλέπουν τις φλόγες να κινούνται απειλητικά προς τα σπίτια τους και περιμένουν πως από στιγμή σε στιγμή θα διαταχθούν να τα εγκαταλείψουν. Δέκα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στην αμερικανική πολιτεία και ενισχύονται από ισχυρούς ανέμους έχουν καταβροχθίσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, θαμνώδους βλάστησης και καλλιεργειών καθώς και εκατοντάδες σπίτια. Πυροσβεστικές ενισχύσεις από γειτονικές πολιτείες συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης, ενώ οικολογικές οργανώσεις και επιστήμονες θεωρούν ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια αποτελούν ακόμα ένα ξεκάθαρο αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής.
Όμως οι πυρκαγιές ανέδειξαν (πάλι) το ζήτημα των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων στην Καλιφόρνια ακόμα και μπροστά στον πύρινο όλεθρο, καθώς οι ιδιωτικές εταιρείες πυρόσβεσης κάνουν χρυσές δουλειές. Οι πλούσιοι Καλιφορνέζοι, που διαθέτουν ισχυρά ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα ακίνητά τους, υπολογίζουν στη βοήθεια ιδιωτικών πυροσβετικών εταιρειών που συνεργάζονται με τις ασφαλιστικές. Επιπλέον, οι έχοντες βαριά πορτοφόλια νοικιάζουν για 3.000 δολάρια την ημέρα ιδιώτες που προσφέρουν υπηρεσίες πυρόσβεσης. Το θέμα ανέδειξαν οι εφημερίδες “New York Times” και “New York Post” επισημαίνοντας ότι η πρακτική δεν είναι καινούργια αλλά κερδίζει διαρκώς έδαφος, κυρίως στις βίλες στα περίχωρα του Λος Άντζελες και στους αμπελώνες στα νότια της πολιτείας.
Σύμφωνα πάντως με τους “Los Angeles Times”, στις πυρκαγιές της περυσινής σεζόν υπήρξαν περιστατικά όπου τα ιδιωτικά συνεργεία πυρόσβεσης δεν συντονίστηκαν με τις αρμόδιες αρχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας να πρέπει να διασώσει όχι μόνο τους πολίτες που εγκλωβίζονταν ή κινδύνευαν να εγκλωβιστούν στις φλόγες αλλά και τα συνεργεία των ιδιωτών. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά στις φετινές πυρκαγιές.