Αμφιθυμία επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο Βελιγράδι, με αίσθημα ευφορίας από τη μια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., αλλά και έντονο σκεπτικισμό από την άλλη για την "αποστασιοποίηση" και τη φανερή δυσαρέσκεια της Μόσχας, παραδοσιακού φίλου και συμμάχου της Σερβίας, ειδικά στα ταραγμένα χρόνια των γιουγκοσλαβικών εμφυλίων.
"Η Ευρώπη δεν είναι πλέον ανεκπλήρωτο όνειρο για τη Σερβία" τόνισε ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν των ξένων διπλωματικών αποστολών στο Βελιγράδι, από την οποία ωστόσο έλαμψε διά της απουσίας του ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάνταρ Τσεπούριν. Ο Σέρβος πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η "ηχηρή" αυτή απουσία -μάλλον όμως χωρίς αποτέλεσμα- λέγοντας πως ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής είχε "άλλες υποχρεώσεις" και δεν μπόρεσε να παραστεί στη δεξίωση. Ανέφερε δε ότι, σήμερα, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί του.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, γεγονός είναι ότι η Ρωσία δεν δείχνει και τόσο ενθουσιασμένη από την προσέγγιση της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την επισήμανση αυτή έκανε και ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς σε συνέντευξή του στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS).
"Για τη Ρωσία δεν είναι ευχάριστο να γίνει η Σερβία μέλος της Ε.Ε., αλλά δεν το έχει θέσει επίσημα ως πρόβλημα στις σχέσεις μας. Με απασχολεί το γεγονός ότι η ένταξη μας στην Ε.Ε. μπορεί να χαλάσει την οικονομική θέση που κατέχει η Σερβία στη Ρωσία" τόνισε ο πρόεδρος Νίκολιτς. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να διατηρηθούν οι καλές πολιτικές σχέσεις με τη Μόσχα, διότι η Σερβία έχει ανάγκη την υποστήριξη της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς.
"Όταν ζήτησα από τον Πούτιν να θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην πρόταση ψηφίσματος για να χαρακτηριστούν γενοκτονία τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, το έπραξε. Αν αγνοήσουμε τη Ρωσία, ποια άλλη χώρα θα δεχθεί να στηρίξει με βέτο τη θέση της Σερβίας αν στο μέλλον παρουσιαστεί ανάγκη;" διερωτήθηκε με απόλυτη ειλικρίνεια και πολιτικό ρεαλισμό ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Ο Σέρβος πρόεδρος προειδοποίησε επίσης πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες και συνέστησε στη σερβική κυβέρνηση να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά το θέμα του Κοσόβου.