Oι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στο κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε τη Δευτέρα στον ποταμό Γιανγκτσέ με περισσότερους από 450 επιβαίνοντες ολοένα και λιγοστεύουν καθώς τα σωστικά συνεργεία έχουν διασώσει μόλις 14 άτομα.
Δεκάδες συγγενείς αγνοουμένων πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας προς τον τόπο της τραγωδίας στον ποταμό Γιανγκτσέ, ζητώντας από τις αρχές να τους ενημερώσουν για την πορεία των ερευνών στη χειρότερη ναυτική τραγωδία στη σύγχρονη ιστορία της Κίνας. Στη Σανγκάη, απ' όπου προέρχονται περίπου 100 επιβάτες, οι συγγενείς των αγνοουμένων ξέσπασαν ενώπιον των δημοτικών αρχών κατηγορώντας τις ότι τους έχουν αφήσει «στο σκοτάδι».
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των σορών που ενδεχομένως έχουν παρασυρθεί από τα ρεύματα του ποταμού εκτείνονται έως την πόλη Γιουχάν, 220 χιλιόμετρα μακριά από το ναυάγιο, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Στο σημείο της τραγωδίας, όπου βρέχει καταρρακτωδώς, οι ομάδες διάσωσης με τη βοήθεια δυτών επιχειρούν να ερευνήσουν το ναυάγιο του "Αστεριού της Ανατολής", το οποίο έχει αναποδογυρίσει και το κύτος εξακολουθεί και εξέχει από την επιφάνεια του νερού. «Ελπίζω σε ένα θαύμα» δήλωσε κάτοικος της πόλης Τσονκίνγκ, ο πατέρας του οποίου εργαζόταν στο πλοίο εδώ και 10 χρόνια, έγραψε η εφημερίδα "China Daily".
Όπως όλα δείχνουν, ο απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος, η πλειονότητα των επιβατών ήταν συνταξιούχοι που εγκλωβίστηκαν στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου ή παρασύρθηκαν από τα νερά. Το πλοίο βυθίστηκε σε διάστημα μικρότερο των 2 λεπτών τη Δευτέρα το βράδυ, την ώρα που σφοδρή καταιγίδα έπληττε την περιοχή, ενώ επέβαιναν σε αυτό 456 άνθρωποι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επίσημη καταμέτρηση, που περιλαμβάνει επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
Η κινεζική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσε ότι την τραγωδία προκάλεσε το γεγονός πως το πλοίο επλήγη από μικρό ανεμοστρόβιλο με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 117 και πλέον χιλιομέτρων την ώρα και διήρκεσε για διάστημα 15 έως 20 λεπτών. «Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται κάθε πέντε χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπός της.