Live τώρα    
Υεμένη / Νέες επιδρομές στην Υεμένη από τη σαουδαραβική συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υεμένη / Νέες επιδρομές στην Υεμένη από τη σαουδαραβική συμμαχία

Ο αραβικός συνασπισμός με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία ξανάρχισε τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη ισχυριζόμενος ότι οι σιίτες αντάρτες Χούτι παραβίασαν την πενθήμερη εκεχειρία που αποφασίστηκε για ανθρωπιστικούς λόγους.

Μαχητικά αεροσκάφη του σουνιτικού συνασπισμού εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας επιδρομές εναντίον θέσεων των ανταρτών στο Άντεν, λίγο μετά την εκπνοή της εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη Τρίτη από τη Σαουδική Αραβία για να ευνοηθεί η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Η εκεχειρία παραβιάστηκε από χερσαίες μάχες μεταξύ ανταρτών και των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Χάντι, καθώς και από συμπλοκές στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για επιθέσεις που πραγματοποιούνται από τη βόρεια Υεμένη, η οποία ελέγχεται από τους Χούτι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την παράταση μιας "ανθρωπιστικής παύσης" στις εχθροπραξίες στην Υεμένη, αλλά σημείωσε ότι οι κινήσεις των ανταρτών Χούτι καθιστούν δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

"Ξέρουμε ότι οι Χούτι μεταφέρουν εξοπλισμό, που επιτρέπει την εκτόξευση πυραύλων, στη μεθόριο και βάσει των κανόνων εμπλοκής, είναι πάντα κατανοητό ότι αν γίνονται προπαρασκευαστικές κινήσεις από τη μία ή την άλλη πλευρά, στη συνέχεια αυτό οδηγεί σε παραβίαση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός", δήλωσε ο Κέρι από τη Σεούλ.

"Η Σαουδική Αραβία, βάσει των κανόνων εμπλοκής, ανέλαβε δράση. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ιδέα της παράτασης της ανθρωπιστικής παύσης, αλλά νομίζω ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες αυτό θα ήταν δύσκολο", πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0