Live τώρα    
Νέος απεργιακός κλοιός από τη Lufthansa
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος απεργιακός κλοιός από τη Lufthansa

Περισσότερες από τις μισές της πτήσεις υποχρεώθηκε να ακυρώσει χθες η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa εξαιτίας της προγραμματισμένης για σήμερα απεργίας των πιλότων της. Η απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί την κορύφωση της μακράς διαμάχης του γερμανικού αερομεταφορέα με τους πιλότους, λόγω των σχεδίων επέκτασης των θυγατρικών της εταιρειών χαμηλού κόστους, αλλά και των σχεδίων της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία επιθυμεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος της και να επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις εργασίας, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί αερομεταφορείς χαμηλού κόστους και εταιρείες όπως η Emirates και η Turkish Airlines. Τα σχέδια της Lufthansa όμως βρίσκουν όμως αντίσταση από τους πιλότους, οι οποίοι την περσινή χρονιά προχώρησαν σε 10 απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το συνδικάτο των Γερμανών πιλότων Vereinigung Cockpit (VC) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προχωρά σε απεργιακή κινητοποίηση, τη δεύτερη για το 2015, η οποία θα επηρεάσει τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Το συνδικάτο ανέφερε επίσης ότι παραμένει αμετάπειστο όσον αφορά τις προσπάθειες της Lufthansa να μεταβάλει προς το χειρότερο τους εργασιακούς όρους για τους νεότερους πιλότους.

Απαντώντας στην κήρυξη της απεργίας, η διοίκηση κάλεσε το συνδικάτο σε νέο γύρο συνομιλιών. Οι απεργίες των πιλότων και το προσωπικό ασφαλείας, κόστισαν πέρυσι στη Lufthansa περίπου 232 εκατομμύρια ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία προέβλεψε αύξηση των καθαρών κερδών για το τρέχον έτος, αλλά με τη σημείωση ότι η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνει το κόστος ενδεχόμενων νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το συνδικάτο των πιλότων έχει ζητήσει την παρέμβαση της διαιτησίας για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, όπως το ζήτημα της μείωσης του κόστους για τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων σε τουριστικούς προορισμούς και για τις αμοιβές. Η Lufthansa δέχεται τη διαιτησία μόνο για το θέμα των παροχών στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθεστώς που επιτρέπει στους πιλότους να συνταξιοδοτούνται στα 55 τους χρόνια και να λαμβάνουν μέρος του μισθού τους μέχρι την κύρια ηλικία συνταξιοδότησης που είναι τα 65 έτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0