Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.7°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
21.6°C23.7°C
1 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.4°C21.0°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C21.6°C
4 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C18.9°C
0 BF 55%
Αργεντινή / Με τον Ντιέγκο να τους οδηγεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αργεντινή / Με τον Ντιέγκο να τους οδηγεί

135365645.jpg

«Θα υπερασπιστούμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας»… Και κάπως έτσι ενώθηκαν τα κύματα της αντίστασης στην Αργεντινή δημιουργώντας μια ταραγμένη κινούμενη μάζα. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα είχε πει παλιότερα ότι «αν δεν σταθούμε στο πλευρό των συνταξιούχων, θα είμαστε δειλοί», μια φράση που επανατοποθετήθηκε στα στόματα εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στα μέσα Μαρτίου στο Μπουένος Άιρες. Στις 12 Μαρτίου χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Κογκρέσο για να διεκδικήσουν το δίκιο των συνταξιούχων. Μαζί τους συστρατεύτηκαν οργανωμένοι οπαδοί από σχεδόν όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Αργεντινής. «Όχι στην καταστολή κατά των παππούδων. Ελάτε μαζί μας στην πορεία υπεράσπισης των συνταξιούχων» ήταν το μήνυμα στην αφίσα που κυκλοφόρησαν οι σύνδεσμοι της Ιντεπεντιέντε και αντίστοιχες «προσκλήσεις» υπήρξαν από τους οπαδούς της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ.

Ολα ξεκίνησαν στις 26 Φεβρουαρίου, όταν η συγκέντρωση των συνταξιούχων διαλύθηκε από την αστυνομία και μια φωτογραφία με συνταξιούχο χτυπημένο από τις δυνάμεις καταστολής έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Ο συγκεκριμένος ηλικιωμένος διαδηλωτής φορούσε φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσακαρίτα και στην επόμενη διαδήλωση, στις 5 Μαρτίου, οι οπαδοί της συγκεκριμένης ομάδας αποφάσισαν να στηρίξουν τη διαδήλωση. Μία εβδομάδα αργότερα είχαν πλέον στο πλάι τους τους οπαδούς όλων των ομάδων. Η διαδήλωση της 12ης Μαρτίου έξω από το Κογκρέσο κατεστάλη βίαια από την αστυνομία, περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων 2 παιδιά, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 20 διαδηλωτές χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Εκείνη τη μέρα τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι ο φωτογράφος Πάμπλο Γκρίγιο. Ο αριστερός ακτιβιστής δέχτηκε δακρυγόνο στο κεφάλι και πλέον νοσηλεύεται σε κώμα. Η περίπτωσή του προκάλεσε την αντίδραση διεθνών οργανώσεων, που προφανώς δεν πείστηκαν από τις δικαιολογίες της κυβέρνησης. «Η επίθεση στον Γκρίγιο αντιπροσωπεύει μια ανησυχητική παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου, η οποία διασφαλίζεται από τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Αργεντινής.

Η πρόσφατη τροποποίηση των κανονισμών ασφαλείας από την κυβέρνηση Μιλέι νομιμοποιεί την υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών. Το Πρωτόκολλο για τη Διατήρηση της Δημόσιας Τάξης σε Περίπτωση Οδικών Αποκλεισμών που προώθησε η υπουργός Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριχ κατάργησε τους προηγούμενους περιορισμούς στη χρήση δακρυγόνων και την οπλοφορία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων παραβιάζοντας τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει να ποινικοποιήσει τις διαμαρτυρίες κάνοντας λόγο για υποτιθέμενα εγκλήματα, όπως η «εξέγερση», η «δημόσια αναταραχή» και η «επιδεινούμενη εγκληματική ένωση».

Η ρητορική της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς επιχειρεί να δικαιολογήσει τη βία με δηλώσεις που χαρακτηρίζουν τις διαμαρτυρίες απόπειρες «αποσταθεροποίησης» ή «τρομοκρατικές ενέργειες». Οι δηλώσεις αυτές, εκτός του ότι ήταν αβάσιμες, ενθάρρυναν μια επικίνδυνη δίωξη όσων ασκούσαν το δικαίωμα διαμαρτυρίας και η επιρροή τους ήταν εμφανής στις ενέργειες των αξιωματικών που παρενέβησαν, ορισμένοι από τους οποίους φώναζαν κατά των «αριστερών », αναφέρει επίσης η καταγγελία της οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, ένα διαφορετικό τοπίο διαμορφώνεται μεταξύ των οπαδών που άφησαν κατά μέρος τις οπαδικές κόντρες και έχουν ενωθεί ενάντια στην κρατική καταστολή καλώντας ακόμη περισσότερους φιλάθλους να συμμετέχουν.

Το κεντρικό τους κάλεσμα ωστόσο στηρίχθηκε πάνω στην περίφημη φράση του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ήταν το 1992, όταν ρωτήθηκε σχετικά με διαμαρτυρία συνταξιούχων μπροστά από το Μέγαρο της Δικαιοσύνης όπου βρισκόταν: «Υπερασπίζομαι τους συνταξιούχους - και πώς όχι; Πρέπει να είμαστε πολύ δειλοί για να μην υπερασπιστούμε τους συνταξιούχους» είχε πει τότε και ήταν δεκάδες οι χρήστες Διαδικτύου που τον θυμήθηκαν. «Αν ζούσε, την Τετάρτη (...) θα είχε γεμίσει ολόκληρο το Κογκρέσο» είπε ο χρήστης @Rachrist161. «Την Τετάρτη ο Ντιέγκο θα συνοδεύσει όλους τους οπαδούς που θα βγουν για να υπερασπιστούν τους μεγαλύτερούς μας από τις μάστιγες, που είναι η αστυνομία και αυτή η άθλια κυβέρνηση» δημοσίευσε ο @laindignidad. «Με συγκινεί η υποστήριξη των οπαδών στους συνταξιούχους και βλέποντας τον Μαραντόνα τόσο νέο και με τόση αποφασιστικότητα και αξίες, θέλω να κλάψω από συγκίνηση. Ο Μαραντόνα ζει στους ανθρώπους» είπε η Αντριάνα Σαλαζάρ.

Η κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι στέκεται αμήχανη απέναντι στον κοινωνικό αναβρασμό και αποκαλεί τους οπαδούς «μέλη συμμοριών». Ο φόβος της πηγάζει από τη δυναμική που έχει το ποδόσφαιρο στην Αργεντινή και η ενότητα των οπαδών ενδεχομένως να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη σταθερότητά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL