Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.6°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C18.3°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.0°C17.8°C
2 BF 94%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.3°C
2 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.0°C
2 BF 82%
ΔΟΕ / Η Ολυμπιακή Ιδέα σε κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΟΕ / Η Ολυμπιακή Ιδέα σε κρίση

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τον Δεκέμβριο του 2020 η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε μια ιστορική απόφαση, καθώς ανακοίνωσε πως δεν θα τιμωρούνται πλέον οι αθλητές και οι αθλήτριες σε περίπτωση που προχωρούσαν σε κάποια μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας στα στάδια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ήταν μια ιδιαίτερα υπερβατική κίνηση των Αμερικανών που, ακολουθώντας το κοινωνικό πνεύμα των διαμαρτυριών που γιγαντώθηκε εξαιτίας της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ και άλλων περιπτώσεων αστυνομικής βίας και ρατσιστικών συμπεριφορών, άνοιξαν τον δρόμο προκειμένου να αλλάξει ο περιβόητος κανόνας Νο 50 του Ολυμπιακού Χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται κάθε μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Οι Αμερικανοί... άνοιξαν τον δρόμο

«Το να απαγορεύεις στους αθλητές να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια των αγώνων και κυρίως σε εκείνους που εκπροσωπούν μειονότητες έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές ολυμπιακές και παραολυμπιακές αξίες» είχε δηλώσει η εκπρόσωπος της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ.

Τότε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αντέδρασε... συγκρατημένα και υπερασπίστηκε τον Κανόνα Νο 50 εξηγώντας ότι οι πολιτικές διαμαρτυρίες δεν έχουν θέση στους χώρους και τα στάδια των Ολυμπιακών Αγώνων.  Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας αλλαγής και κάλεσε τη δική της επιτροπή αθλητών να διερευνήσει πιθανές αλλαγές στον κανόνα.

Η συγκεκριμένη έρευνα ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα ήθελαν οι Αμερικανοί - και όχι μόνο... Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ, «οι αθλητές/τριες που θα ανεβαίνουν στο βάθρο για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την απονομή των μεταλλίων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο (23.7.2021 - 8.8.2021) δεν θα έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για οτιδήποτε». Και θα απειλούνται με τιμωρία, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι αυτή.

ΔΟΕ: «Οι... δικοί μας αθλητές λένε όχι στις διαμαρτυρίες»

Η σύσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αφορά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και τους Χειμερινούς Αγώνες που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Πεκίνο. Σύμφωνα, πάντα, με τη ΔΟΕ, το συγκεκριμένο συμπέρασμα που υιοθετήθηκε και μετατράπηκε σε απόφαση από την Εκτελεστική Επιτροπή προήλθε από ένα δείγμα 3.547 αθλητών, εκ των οποίων τα δύο τρίτα υποστήριξαν ότι «δεν θα ήταν σκόπιμο να επιδείξουμε ή να εκφράσουμε την άποψή μας στο βάθρο, σε γήπεδο ή σε επίσημες τελετές». Επίσης, έγινε γνωστό ότι θα απαγορεύεται η αναγραφή συνθημάτων όπως το «Black Lives Matter» στα μπλουζάκια των αθλητών, έστω κι αν επιτρέπεται η αναγραφή λέξεων όπως «Σεβασμός» και «Αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΟΕ, «η πλειονότητα των συμμετεχόντων αθλητών δεν πιστεύει ότι είναι σκόπιμο οι αθλητές να εκφράσουν προσωπικές απόψεις κατά την τελετή έναρξης, στο βάθρο ή σε αθλητικό πεδίο. Οι ερωτηθέντες τείνουν να πιστεύουν ότι είναι σκόπιμο οι αθλητές να εκδηλώνουν ή να εκφράζουν τις απόψεις τους στα μέσα ενημέρωσης, σε συνεντεύξεις Τύπου και στις μεικτές περιοχές».

Global Athlete Union: Στο πλευρό των αθλητών - ακτιβιστών

Πόσο, όμως, έπεισε τους αθλητές η μεθοδολογία της ΔΟΕ; Καθόλου, σύμφωνα με την Παγκόσμια  Ένωση Αθλητών: «Ήταν ακριβώς το αποτέλεσμα που περίμενα. Το ολυμπιακό κίνημα δεν κατανοεί καλύτερα την ιστορία του από τους ίδιους τους αθλητές» δήλωσε ο Μπρένταν Σβαμπ, εκτελεστικός διευθυντής της  Ένωσης, και υποσχέθηκε στήριξη σε όποιον αθλητή και αθλήτρια προχωρήσει σε ακτιβισμό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ενθάρρυνε τους πρωταγωνιστές να μην υποκύπτουν σε ξεπερασμένους αθλητικούς κανόνες.

Μάλιστα, ακόμη πιο ουσιαστική στήριξη θα προσφέρει μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση στη Γερμανία σε όσους αθλητές/τριες της γερμανικής ολυμπιακής ομάδας τιμωρηθούν για τέτοιου είδους διαμαρτυρίες. «Αν οι Γερμανοί αθλητές θελήσουν να υπερασπιστούν ειρηνικά τις θεμελιώδεις αξίες, όπως την καταπολέμηση του ρατσισμού, κατά τη διάρκεια των αγώνων, μπορούν να βασίζονται στη νομική υποστήριξη του Athleten Deutschland» δήλωσε ο Γιόχαν Χέρμπερ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL