Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.0°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.2°C14.4°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.4°C15.0°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.2°C14.0°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.0°C
2 BF 58%
Ποδόσφαιρο / Οι φόβοι του κ. Καρπετόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποδόσφαιρο / Οι φόβοι του κ. Καρπετόπουλου

EUROKINISSI

Ο κ. Αντώνης Καρπετόπουλος είναι ένας από τους βαθύτερα ενημερωμένους και καλλιεργημένους αθλητικούς ρεπόρτερ στον ελληνικό χώρο, δημοσιογράφος με διεθνή πείρα από την πολυετή θητεία του στα κέντρα της FIFA και της UEFA (όπου, μέχρι να αντικατασταθεί επί της επάρατης Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ, τον είχε επί χρόνια πολυτελώς εγκαταστήσει το σύστημα που υπηρετεί σταθερά η αρθρογραφία του). Ακριβώς για τον λόγο αυτόν το ρεπορτάζ του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής (10.1.2021) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Καταρχάς, ενώ εμφανίζεται σαν, και μερικώς είναι, «ρεπορτάζ», είναι τελικά απλώς ένας ευφυής -αυτό να λέγεται- τρόπος να εμφανίσει ως πραγματικά δεδομένα τις απαιτήσεις του ποδοσφαιρικού (και επιχειρηματικού) συγκροτήματος στο οποίο εντάσσεται. Το θέμα βέβαια -τι άλλο;- ο έλεγχος της ΕΠΟ.

***

Τι ουσιαστικά ζητάει ο Α. Καρπετόπουλος; Περιοριζόμαστε σε δύο:

Το πρώτο αφορά την εκλογή του προέδρου της ΕΠΟ. Συζητούνται πολλά, ανάμεσα στα οποία με έμφαση το όνομα του Θοδωρή Ζαγοράκη, αρχηγού της μυθικής Εθνικής μας του 2004.

Άνθρωπος του ΠΑΟΚ (ο Α. Καρπετόπουλος μας θυμίζει με σημασία ότι έπαιξε, πλην του ΠΑΟΚ, και με την ΑΕΚ), ευρωβουλευτής που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας -μάλλον: ευρωβουλευτής του ΠΑΟΚ που εξελέγη μέσω των συνδυασμών της Νέας Δημοκρατίας- από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της οποίας όμως διαγράφτηκε πέρσι το καλοκαίρι για... ποδοσφαιρικούς λόγους.

Η ουσία των απαιτήσεων του Α. Καρπετόπουλου δεν είναι ότι εμφανίζει την επιλογή Ζαγοράκη να έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης της FIFA και της UEFA, αλλά ότι «πρέπει να εξασφαλίσει και τη συναίνεση των τεσσάρων 'μεγάλων'».

Εδώ είναι όλο το ζουμί: στην ΕΠΟ οι «μεγάλοι» δεν είναι τέσσερεις. Σήμερα κατά βάση είναι ένας -οι παροικούντες την ποδοσφαιρική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν άριστα ποιος είναι. Αυτός ο ένας μπορεί, είτε για μερικές ΕΠΣ είτε για λόγους πολιτικής, να θελήσει να συμπράξει π.χ. με έναν ακόμη, αλλά την ανάγκη του «μεγάλου», τον οποίο υπηρετεί η αρθρογραφία του Α. Καρπετόπουλου, στην ΕΠΟ δεν την έχει κανένας.

Είναι πράγματι παράξενο. Ο Ολυμπιακός είναι με μεγάλη απόσταση η αγωνιστικά και οργανωτικά καλύτερη ελληνική ομάδα, ίσως η μόνη που επιτυγχάνει να μετατρέψει σε σημαντικό βαθμό τα οικονομικά αποτελέσματα από την ευρωπαϊκή της πορεία σε ποδοσφαιρική ποιότητα.

Το σύστημα της ομάδας όμως επιθυμεί και τον έλεγχο της ΕΠΟ, περιλαμβανομένης -αν όχι κυρίως- της ΚΕΔ και της διαιτησίας γενικότερα. Αυτό δηλαδή που κάνει το «ρεπορτάζ» του Α. Καρπετόπουλου είναι ότι εξαπολύει «γλυκά» (για να δανειστούμε έκφραση του ομοϊδεάτη του Μ. Βορίδη) μια ωμή απαίτηση: δεν πα να γίνουν όσες εκλογές θέλετε. Ο πρόεδρος -και εμμέσως αλλά σαφώς- η διοίκηση της ΕΠΟ θα έχουν και το δικό μας βέτο, όπως και η διαιτησία. Αν συμφωνήσουν «οι τέσσερεις», γίνεται κάτι, αν όχι ή τίποτα, δεν γίνεται ή γίνεται ρημαδιό.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ίσως το ότι αυτή η απαίτηση που διατυπώνει ο Α. Καρπετόπουλος είναι τελικά και παρακαλετό: Παίξτε μας κι εμάς, ρε παιδιά, όχι όλα μόνοι σας...

Το παρακαλετό αυτό το συνοδεύει μια περίεργη για τον Α. Καρπετόπουλο σιωπή για τα πεπραγμένα της τωρινής διοίκησης. Από τις στήλες της «Αυγής» δημοσιεύθηκε πρόσφατα η έκθεση οικονομικού ελέγχου των τωρινών πεπραγμένων που παράγγειλε η FIFA και η οποία δείχνει πράγματα όντως τρομακτικά.

Η σιωπή του Α. Καρπετόπουλου μπροστά σ' αυτήν την εικόνα αθλιότητας και κακοδιοίκησης είναι εκκωφαντική και μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ένα κλείσιμο του ματιού στους όποιους «μεγάλους» διοικούν σήμερα την ΕΠΟ: Γιατί, ρε παιδιά, μονάχοι σας; Εμάς δηλαδή μάνα δεν μας γέννησε;

***

Εκεί όμως που ο Α. Καρπετόπουλος γίνεται κακός δημοσιογράφος είναι όταν επιτίθεται στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που είχε διορίσει στην ΕΠΟ η FIFA. Μιλά για «πολλά και τραγικά» ο Α. Καρπετόπουλος και, με όση πονηρία διαθέτει, εμφανίζει -ψευδώς, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα- τον Ζόραν Λάκοβιτς «και τους συν αυτώ» να συμφωνούν ότι δήθεν συνέβησαν «πολλά και τραγικά» επί ΠΔΕ, με αναφορά, ξανά, στο τελικό του Κυπέλλου το 2017 στον Βόλο.

Σημασία δεν έχει μόνο το τι διαστρέφει η επιλεκτική και «πειραγμένη» μνήμη του Α. Καρπετόπουλου, αλλά κυρίως το τι «ξεχνά», δηλαδή το τι κρύβει, διότι ένας δημοσιογράφος της δικής του περιωπής δεν «ξεχνά» -κρύβει, υπηρετώντας σκοπιμότητες.

Κρύβει, π.χ., την κινηματογραφική εικόνα ενός τελικού σε ένα άδειο (λόγω τιμωρίας) ΟΑΚΑ όπου εκατόν πενήντα παράγοντες των δύο ομάδων αλληλοεδέροντο ανηλεώς, υπό τα κεχηνότα αρχικώς, εξαγριωμένα στη συνέχεια μάτια των ανδρών των ΜΑΤ, που δεν πίστευαν αυτό που συμβαίνει μπροστά τους και έκαναν ό,τι μπόρεσαν για να σταματήσει το ρεζιλίκι.

Κρύβει, π.χ., την εικόνα τελικού που «τελείωσε» νωρίτερα από τα 90 λεπτά γιατί εκεί πράγματι κινδύνευαν ζωές. Κρύβει, π.χ., την εικόνα τελικού όπου δεν έγινε απονομή Κυπέλλου. Από τον περίφημο τελικό του Βόλου κρύβει ότι τα επεισόδια έγιναν πριν αρχίσει ο αγώνας με αποκλειστική ευθύνη της αστυνομίας, ότι ο αγώνας έγινε -η ΕΠΟ έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του αγώνα, όχι παραπέρα- με οπαδούς και των δύο ομάδων, ότι, αν και το νικητήριο γκολ του ΠΑΟΚ ήταν 3-4 μέτρα οφσάιντ, η απονομή έγινε κανονικότατα με τους προέδρους των ομάδων να ανταλλάσσουν συγχαρητήρια, ότι στον Βόλο δεν έσπασε ούτε ένα ποτήρι τσίπουρο, ότι, αν ο τελικός δεν γινόταν σε γήπεδο που από κοινού θα επέλεγαν οι φιναλίστ (επέλεξαν Βόλο), με βάση την προκήρυξη ΕΠΟ θα γινόταν... στη Γερμανία, όπως είχε αποφασίσει η φιλική προς τον Α. Καρπετόπουλο, ξηλωθείσα από τη FIFA διοίκηση της ΕΠΟ.

Απέκρυψε και άλλα ο Α. Καρπετόπουλος. Απέκρυψε ότι ύστερα από ορυμαγδό εμπρηστικών δημοσιευμάτων οπαδικών φύλλων (κατά σύμπτωση: φύλλων που πρόσκεινται -θα έλεγα: εξευτελίζουν- στην ομάδα της οποίας την πολιτική υποστηρίζει) ανατινάχθηκε το σπίτι του μέλους της ΠΔΕ και αρχιδιαιτητή Γιώργου Μπίκα και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Απέκρυψε ότι η ΠΔΕ ανακάλυψε και αποκάλυψε ένα σύστημα παρακολούθησης ήχου και εικόνας των κρίσιμων χώρων εργασίας της ΕΠΟ, τοποθετημένο τα χρόνια της φιλικής προς τον Α. Καρπετόπουλο διοίκησης.

Απέκρυψε τις ρεμούλες δεκάδων εκατομμυρίων (αναφέρομαι στην κάρτα υγείας), που έγιναν και αυτές υπό διοίκηση στην οποία δεν αποδίδει «πολλά και τραγικά», αλλά και στις ρεμούλες με τις διπλοπληρωμές στο Travel Plan, που και αυτές έστειλε στον εισαγγελέα η επάρατη ΠΔΕ.

Απέκρυψε τον χορό σπατάλης που, επί επάρατης πάντα, διαπίστωσε η έκθεση της Deloitte για τα οικονομικά της ΕΠΟ, για τον οποίο -με βάση το πόρισμα αυτό- ο τότε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί των αθλητικών ζητημάτων κ. Βουρλιώτης έδωσε παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση και απέστειλε το σχετικό έγγραφο στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλ. Ζαγοραίο για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κακουργηματικής απιστίας.

Απέκρυψε θηριώδεις μισθούς διαφόρων ημετέρων, απέκρυψε λεβεντιές του τύπου μισό εκατομμύριο ευρώ για ταξιδάκι με τσάρτερ στη... Βραζιλία. Απέκρυψε, απέκρυψε, απέκρυψε.  Όπως επίσης απέκρυψε ότι επί ΠΔΕ η Εθνική Ελλάδος δεν γνώρισε ούτε μία ήττα, έχοντας παίξει μεταξύ άλλων και με το Βέλγιο στις Βρυξέλλες.

***

Γιατί όμως όλα αυτά; Δεν είναι περσινά ξινά σταφύλια; Προφανώς όχι. Στο πράγματι εξαιρετικά ενδιαφέρον «ρεπορτάζ» του ο Α. Καρπετόπουλος είναι σαφής: ή «καθαρίζουμε» οι τέσσερις μεγάλοι με βάση μια «γενική συμφωνία» -οι τέσσερεις, και όχι μόνον ένας ή δύο ή δυόμισι- ή θα κοπούν τα χρήματα από FIFA / UEFA και θα μας ξανάρθει διοικούσα -πράγμα «τραγικό» όπως είδαμε επί ΠΔΕ.

Και αν αυτή τη φορά ίσως να της ζητηθεί να είναι πραγματικά αυστηρή ώστε και το προϊόν, δηλαδή το άθλημα, να οργανωθεί για να πάει καλύτερα –αυτό, και όχι οι ημίκοσμοι που το λυμαίνονται- και τα χρήματα των FIFA / UEFA να μην πέφτουν σε βαρέλι δίχως πάτο. Γι' αυτό και η λάσπη.

***

Τελικά τι να φοβάται άραγε ο Α. Καρπετόπουλος; Φοβάται την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΕΠΟ με εκλογική διαδικασία (και όχι από μαγείρεμα).

Φοβάται οτιδήποτε οδηγεί -με αδεξιότητες ίσως, με λάθη ασφαλώς, αλλά αποφασιστικά και χωρίς δισταγμούς) σε μια κάποια εξυγίανση και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το φοβάται όμως με στυλ και κομψότητα. Αυτό δεν μπορεί να μην του αναγνωριστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL