Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.8°C21.1°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.4°C18.9°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.1°C15.0°C
2 BF 93%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C22.2°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C16.0°C
2 BF 59%
Αθλητικό νομοσχέδιο / Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθλητικό νομοσχέδιο / Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή

INTIME NEWS

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία και καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχης Αθλητισμού, Θάνος Μωραΐτης, κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι βάζει το αθλητικό κίνημα στο απόσπασμα και ότι ενσπείρει το διχασμό στην αθλητική οικογένεια. Έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «που αποστρέφεται κάθε δημοκρατική μεταρρύθμιση», καθώς και για «ωμή και βίαιη παρέμβαση στα διοικητικά του αθλητισμού, που αντίκειται στο Σύνταγμα».

Συγκεκριμένα ανέφερε «το αθλητικό κίνημα στο απόσπασμα’, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Μετά από την πολυδιαφημιζόμενη διαβούλευση με τους εκπροσώπους της αθλητικής κοινότητας για 10 μήνες, και με την υπόσχεση να διαμορφωθεί κλίμα συνεργασίας με το χώρο  να διασφαλιστεί ομαλότητα και ηρεμία,  βλέπουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η "η  Κυβέρνηση δεν έχει αφήσει κανένα χώρο κοινωνικής και θεσμικής εκπροσώπησης που να μην εφαρμόσει το σχέδιο “παρέμβαση, έλεγχος, επίδειξη ισχύος”. Που να μην εφαρμόζει το σχέδιο “ικανοποίηση υμετέρων” και καταστρατήγησης δημοκρατικών αξιών, κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας”». Τόνισε, δε, ότι «σε αυτό το κρεσέντο αυταρχικότητας και πολιτικής ασυδοσίας προστίθεται και το σχέδιο “η μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης”, που αποτελεί και τεράστιο κίνδυνο για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή".

Επιπλέον, κ. Μωραΐτης υπογράμμισε πως «όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του αθλητικού χώρου και ο κάθε γνήσιος φίλαθλος γνωρίζουν τις διαχρονικές παθογένειες του. Και όλοι διεκδικούν εδώ και χρόνια την απαλλαγή από τις τοξικές συνθήκες, συμπεριφορές και σχέσεις στον αθλητικό χώρο».

«Παρέμβαση, έλεγχος, επίδειξη ισχύος: αυτή είναι η μεταρρύθμιση που φέρνετε στον αθλητισμό» υπογράμμισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε επίσης ότι με το νομοσχέδιο «επιχειρείται έλεγχος στις διοικήσεις των αθλητικών σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών και κατ’ επέκταση στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να εγκαθιδρυθεί κομματικό κράτος στη πυραμίδα του αθλητισμού».

Όπως σημείωσε «με την τακτική σας, υποχρεώνετε Σωματεία, Ενώσεις και Ομοσπονδίες  να υποβάλουν τον εκλογικό τους κατάλογο υπό την έγκρισή σας. Και μάλιστα 45 μέρες πριν, ώστε να έχετε χρόνο για μαγείρεμα. Καθορίζετε το ποιος έχει δικαίωμα ψήφου και όχι τα καταστατικά των νόμιμων σωματείων», είπε χαρακτηριστικά.

«Ικανοποίηση υμετέρων, καταστρατήγηση δημοκρατικών αξιών και διαφάνειας: αυτή είναι η “ανανέωση” που επιχειρείτε», ενώ πρόσθεσε ότι «με φωτογραφικές διατάξεις καταργήσατε τα συγκεκριμένα κωλύματα που τους αφορούσαν με προηγούμενο νόμο έτσι ώστε να μπορούν να είναι υποψήφιοι. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι γνωστό ότι είναι συνδεμένοι  με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Επεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο. Οι ρυθμίσεις είναι τόσο αυστηρές, που δεν αφήνετε περιθώρια αυτορρύθμισης» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, που τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης στις ομοσπονδίες, αλλά χωρίς αναδρομικότητα και «ηλικιακό ρατσισμό». Δήλωσε επίσης υπέρ του ηλεκτρονικού μητρώου, ζήτησε όμως περισσότερο χρόνο για την εγγραφή των αθλητικών σωματείων.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι ο έλεγχος των εκλογικών διαδικασιών από την εκάστοτε κυβέρνηση και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Ενώ η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, μίλησε για «απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στο χώρο του αθλητισμού», προσθέτοντας ότι αυτή εμφανίζεται να έχει και τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης (16/9, 12:00), με τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (17/9).

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL