Όπως είχαν αποφασιστεί σε πρώτο βαθμό από τον αθλητικό δικαστή της Σούπερ Λιγκ παρέμειναν οι ποινές για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, καθώς η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ απέρριψε κατά πλειοψηφία με ψήφους 2-1 τις εφέσεις ως κατ’ ουσία αβάσιμες.
Μετά από αυτήν την απόφαση παραμένουν σε ισχύ οι πρωτόδικες ποινές, που προβλέπουν αφαίρεση 7 βαθμών για τις δύο ΠΑΕ για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας και επιπλέον 5 βαθμών στην ομάδα της Θράκης (συνολικά -12) για τη μετοχική της σύνθεση. Στην απόφαση γίνεται αναφορά ότι μπορούν οι θιγόμενες ΠΑΕ να προσφύγουν στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS).
Υπενθυμίζεται πως το αρμόδιο όργανο της διοργανώτριας του πρωταθλήματος είχε υιοθετήσει αρχικά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ωστόσο τιμώρησε τις δύο ΠΑΕ με αφαίρεση βαθμών και όχι με υποβιβασμό, καθώς το άρθρο 30, που αφορούσε τη συγκεκριμένη ποινή σε περίπτωση πολυϊδιοκτησίας, απαλείφθηκε από τον κανονισμό της ΕΠΟ το περασμένο καλοκαίρι.
Ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ Τάκης Μπαλτάκος σχολίασε σχετικά: «Το δευτεροβάθμιο όργανο είπε ότι είναι δεσμευτική η γνωμοδότηση της ΕΑΑ και φαίνεται ότι και πάλι δεν μπήκε στην ουσία. Δύο πράγματα είναι σίγουρα, ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να πάει στο CAS και ότι η ποινή θα ισχύσει για φέτος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την προσφυγή στο CAS, καθώς θα πρέπει να κριθεί στην ουσία. Δεν γίνεται να μείνει ο ΠΑΟΚ με το στίγμα αυτό. Ο ΠΑΟΚ έκανε ό,τι μπορούσε στα εγχώρια δικαστήρια». Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ αξιολογούν και το γεγονός ότι η απόφαση δεν πάρθηκε ομόφωνα, αλλά με ψήφους 2-1, «κάτι που δεν συνηθίζεται στα εφετεία».
Ο γιος του Ιβάν Σαββίδη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ Γιώργος Σαββίδης αντέδρασε μέσω Instagram: «Η πιο δημοκρατική χώρα, το πιο ανεξάρτητο δικαστήριο".
Με τη διατήρηση της ποινής αφαίρεσης βαθμών ο ΠΑΟΚ πέφτει στους 52 βαθμούς, δηλαδή έναν περισσότερο από την ΑΕΚ, και βρίσκεται 14 βαθμούς μακριά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, που πλέον έχει τη διπλάσια διαφορά από εκείνη που είχε πριν τις ποινές. Η Ξάνθη πέφτει στη 14η θέση και στους 18 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον Παναιτωλικό, που βρίσκεται στην προτελευταία θέση.
Η τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου της Σούπερ Λιγκ, μετά και τη νέα απόφαση, διαμοφώνεται ως εξής: Ολυμπιακός 66, ΠΑΟΚ 52 (-7), ΑΕΚ 51, Παναθηναϊκός 44, ΟΦΗ 34, Άρης 34, Ατρόμητος 32, ΑΕΛ 30, Αστέρας Τρίπολης 30, Λαμία 27, Βόλος 27, Ξάνθη 18 (-12 ), Παναιτωλικός 17, Πανιώνιος 11 (-6).
Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.