Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία / "Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία / "Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος"

Σαφές πολιτικό μήνυμα για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αρνητικής ψήφου στη Βουλή έστειλαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (Ν. Παππάς, Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σακελλαρίδης). Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ Κεντρική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική Ομάδα εκτιμάται πως θα συνεδριάσουν μετά το Eurogroup. Όλα τα τελευταία δεδομένα βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το επόμενο διάστημα -δήλωσε επί παραδείγματι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μία από τις πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του χθες-, και αφού υπάρξει συμφωνία, θα ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς, χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει» προειδοποίησε, εκφράζοντας πάντως την πεποίθησή του ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο» να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, «η μόνη επιλογή θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στον λαό».

Στο ίδιο θέμα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είπε το αυτονόητο σημειώνοντας ότι η συμφωνία πριν πάει στη Βουλή θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Και εκτίμησε -μέσω της συχνότητας του «105,5»- ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα ταχθεί υπέρ της ψήφισης. Δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, πρόσθεσε, με τη διευκρίνιση ωστόσο ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία, θα προκύψει εμπλοκή, η οποία μπορεί να επιλυθεί μόνο με την προσφυγή στις κάλπες και «όχι με κυβερνήσεις τύπου Παπαδήμου ή Πικραμμένου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια φρασεολογία χρησιμοποίησε και ο έτερος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι  θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες, ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες".

"Με στόχο" -αποκάλυψε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού- "να σφραγιστεί και η πορεία της Αριστεράς. Γιατί αυτούς τους κύκλους αυτό τους καίει, να σφραγιστεί από πρακτικές αποκρουστικές για τον πολίτη και μη συμβατές με τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δηλαδή να βγαίνουν κυβερνήσεις από εκλογές και να σχηματίζονται ενδιάμεσα άλλες πλειοψηφίες, υποτίθεται με όρους εκτάκτου ανάγκης. Άρα είναι πολύ κρίσιμο να αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, και αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα". (Από συνέντευξή του επίσης στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο»).

Στην εκτίμηση ότι η συμφωνία θα κριθεί με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία προχώρησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στην ΕΡΤ. Αν όμως «αυτό δεν επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός για ενίσχυση της λαϊκής εντολής» εκτίμησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικά υπερασπίσιμη χαρακτήρισε τη συμφωνία ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ζητώντας πάντως να τη δει κανείς σε όλες τις λεπτομέρειές της. Προέβη όμως και στην εξής κρίσιμη διαπίστωση για τις επόμενες ώρες: «Αν ζητηθεί κάτι επιπλέον, θα τιναχθούν όλα στον αέρα» (από συνέντευξη στον Alpha 9.89)

«Τα μέτρα επιδιώκουμε να έχουν το στοιχείο της κοινωνικής αναδιανομής» ήταν η παράμετρος που προέταξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα: το γεγονός ότι παραμένει στο 13% ο ΦΠΑ του μεγάλου όγκου των προϊόντων που αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς, επίσης το ότι ο χαμηλός συντελεστής μειώνεται κατά 0,5% και μάλιστα σε ευαίσθητα προϊόντα, όπως τα φάρμακα.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL