Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Στόχος Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. οι προστατευόμενοι μάρτυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Ύστατη προσπάθεια να νεκραναστήσουν την Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής κάνουν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από την ώρα που δεν επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί τους για παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis.

Τώρα στρέφονται εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων, τους οποίους θέλουν να εξετάσουν αφαιρώντας την προστασία της ταυτότητάς τους (!), ενώ αυξάνουν την πίεση για επέκταση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρ. αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Πάντως το αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κληθεί ως ύποπτη η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

«Η Ν.Δ. αποκαλύφθηκε ως προς τις πραγματικές της προθέσεις για το παρόν και το μέλλον της Προανακριτικής Επιτροπής» σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας δύο στοιχεία.

1. «Αποφάσισε φαστ τρακ διαδικασίες για την επίσπευση του έργου της Επιτροπής. Καθημερινές συνεδριάσεις χωρίς προετοιμασία και έρευνα. Και το κάνει γιατί το αφήγημά της είναι έωλο. Διότι:

* Αποδείχτηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και είναι, πέρα από μεγάλο, και διεθνές, παρά τις προσπάθειες της πλειοψηφίας Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αποπροσανατολίσουν.

* Δεν αποδείχτηκε καμία πίεση και εκβιασμός του Δ. Παπαγγελόπουλου προς τους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Novartis».

2. «Επειδή τελικά εξελίχθηκε σε φιάσκο η μέχρι τώρα διαδικασία, θέλουν να επιστρέψουν τη δικογραφία στην ολομέλεια επιχειρώντας καινούργιο κυνήγι μαγισσών. Αποστολή τους ήταν να ρίξουν στο σκοτάδι το σκάνδαλο Novartis και να τρομοκρατήσουν τους λειτουργούς που επιχειρούν τη διαλεύκανσή του».

«Θέλησαν να πείσουν πως το σκάνδαλο ήταν σκευωρία και απέτυχαν. Θα αποτύχουν και πάλι» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν στήριξε το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Το αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για κλήση της Ελ. Τουλουπάκη ως ύποπτης απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα. Ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι παρεξηγήθηκε η στάση του στην παλαιότερη συνεδρίαση και εξήγησε γιατί νομικά δεν μπορεί να κληθεί η εισαγγελέας Διαφθοράς ως ύποπτη. Για «κατάπτυστο αίτημα» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. Είναι απαράδεκτη η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Είναι μια ρεβανσιστική κίνηση γιατί διώκεται ποινικά βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.» φέρεται να υπογράμμισε.

Αρνητικό ήταν και το ΚΚΕ με την Μαρία Κομνηνάκα να τονίζει: «Δεν μπορούμε α λα καρτ να λέμε ότι είμαστε δικαστικό και μετά πολιτικό όργανο. Αφού εξετάζουν την Τουλουπάκη οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και δεν έχουν αποφανθεί, δεν μπορούμε εμείς να τους υπερκεράσουμε και να αποδώσουμε ευθύνες σε μη πολιτικά πρόσωπα».

«Στο χωριό μου και στην Κρήτη λένε 'τον όφι θωρείς και τον συρμό γυρεύεις;'. Η δράση όλων όσοι συμμετείχαν στη σκευωρία είναι κοινή. Είτε είναι πολιτικός είτε είναι εισαγγελέας. Υπάρχει σκευωρία. Η πολιτική θέση μας είναι γνωστή και το αίτημά μας για την Επιτροπή κατατεθειμένο» επέμεινε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε «έκπληκτη από τον τρόπο που λειτούργησαν κάποιοι άνθρωποι στην υπόθεση που εξετάζουμε. Ως άνθρωπος, με αυτά που αποκαλύπτονται, επικαθορίζομαι. Ειλικρινά νιώθω συγκλονισμένη από όσα άκουσα όλον αυτό τον καιρό μέσα σε αυτή την Επιτροπή. Παρακολουθούμε εμβρόντητοι όσα καταθέτουν οι εισαγγελείς. Απορώ πώς κάποιοι πραγματικά κραυγάζουν αντί να σιωπούν».

Πάντως η Επιτροπή απέρριψε την επιστολή Τουλουπάκη με την οποία επεσήμανε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά της και το τεκμήριο αθωότητας αν κληθεί ως ύποπτη.

Οι μάρτυρες που θα κληθούν

Μετά από πολύωρη συζήτηση και αντεγκλήσεις η Επιτροπή αποφάσισε να κλητεύσει προς εξέταση:

* Προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση".

* Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη.

* Τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή

* Την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη.

* Τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο.

Με αυτούς τους μάρτυρες σχεδιάζουν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να φτάσουν έως τις 17 Μαρτίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία που έχει η Επιτροπή. Πάντως ύστερα από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλητευθούν κι άλλοι μάρτυρες αν προκύψει ανάγκη, όπως η πρ. γενική επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και η πρ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Πάντως σήμερα καταθέτει η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου, η οποία φιλοδοξούσε να αναλάβει τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κληθούν η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης (που η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τους είχαν εξαιρέσει από την Επιτροπή για να τους κλητεύσουν ως μάρτυρες), η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου (και μάλιστα μετά τον Σ. Μιωνή), η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, η Ξ. Δημητρίου, ενώ πρότεινε και την επανεξέταση των Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου.

Η Ν.Δ. διαφώνησε με την κλήση των επίκουρων εισαγγελέως Διαφθοράς, με τον Θανάση Πλεύρη να ζητάει «να εξεταστούν εφόσον προκύψει ανάγκη μετά την κατάθεση της Τουλουπάκη». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επέμεινε στην κλήση Ζαμανίκα επισημαίνοντας ότι «αν δεν κληθεί, τίθεται θέμα μεροληψίας».

Ο Θ. Πλεύρης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εξετάστηκαν μόνο μάρτυρες που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κωνσταντίνος Φρουζής και ο Νίκος Μανιαδάκης -λες και η Ν.Δ. δεν ήθελε να τους καλέσει! Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπερψήφισε την πρόταση και τη σειρά που πρότεινε η Ν.Δ... Το ΚΚΕ δεν πιστεύει ότι οι τέως υπουργοί Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης θα συνεισφέρουν σε κάτι, αλλά δεν έχει αντίρρηση να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Συνολικά οι θέσεις των κομμάτων ήταν:

Πρόταση Ν.Δ.:

* Πολάκης.

* Τζανακόπουλος.

* Μιωνής.

* Προστατευόμενοι μάρτυρες.

* Τουλουπάκη.

* Ντζούρας και Μανώλης: αναλόγως της κατάθεσης Τουλουπάκη.

* Παπασπύρου: επιφύλαξη μετά το πόρισμα.

* Δημητρίου: επιφύλαξη για κατ’ αντιπαράσταση με τον Αγγελή.

* Παπαδάκου: επιφυλάσσονται μετά τον Μιωνή.

* Επιφύλαξη για Ζαμανίκα και Κουτζαμάνη.

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ:

* Ζαμανίκα.

* Επανεξέταση Αγγελή και Ράικου.

* Παπαδάκου.

* Δύο προστατευόμενοι μάρτυρες "Σαράφης" και "Κελέση".

* Παπασπύρου.

* Δημητρίου.

* Να προηγηθούν Μανώλης και Ντζούρας της Τουλουπάκη.

Πρόταση ΚΙΝ.ΑΛΛ.:

* Τουλουπάκη.

* Μιωνής.

* Πολάκης.

* Τζανακόπουλος.

* Τουλουπάκη με την πρόταση που έχουν καταθέσει.

* Κοτζαμάνη.

* Εφόσον χρειαστεί, κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των "Σαράφη" και "Κελέση" με τους Δεστεμπασίδη και Μαραγκέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL