Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Αυτοαπομόνωση της Ν.Δ. σε ΕΛΚ - Ευρωκοινοβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοαπομόνωση της Ν.Δ. σε ΕΛΚ - Ευρωκοινοβούλιο

Ψήφισμα υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (σε σύνολο 578 ψηφισάντων, 412 υπέρ, 136 κατά και 30 αποχές) χθες η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καλώντας τους ηγέτες να διορθώσουν το “στρατηγικό” λάθος τους στην επόμενη συνεδρίασή τους. Αξιοσημείωτη είναι, ωστόσο, η στάση που κράτησαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., η πλειοψηφία των οποίων δεν παρουσιάστηκε στην ψηφοφορία, ενώ δύο εξ αυτών (Σπυράκη και Κύρτσος) ψήφισαν “αποχή”.

“Το Ευρωκοινοβούλιο με ευρύτατη πλειοψηφία πάνω από 70% επικρίνει σφοδρά το Συμβούλιο, χαιρετίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητά την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. απείχαν. Αυτοαπομόνωση και εντός ΕΛΚ!” σχολίασε χθες στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. "Για να μην πράξει το αυτονόητο, προτίμησε να δραπετεύσει από την πραγματικότητα" σχολίασε τη στάση της Ν.Δ. ο Αλ. Χαρίτσης.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, που πήρε πάντως τον λόγο στην προχθεσινή συζήτηση στην Ευρωβουλή για το εν λόγω ζήτημα, επισήμανε ότι “η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων οφείλει να παραμείνει ανοιχτή”, εξηγώντας ότι “λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και αποτελεί δημοκρατικό μοχλό πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των χωρών αυτών”. “Η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδέχτηκε τη σύνδεση της εφαρμογής της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων -erga omnes- με το άνοιγμα των κεφαλαίων κατά την ενταξιακή πορεία. Η ενταξιακή πορεία είναι, εκ των πραγμάτων, απαραίτητη για την ύπαρξη της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων, που αποτέλεσε και το διαβατήριο της χώρας αυτής για το ΝΑΤΟ” είπε η Μ. Σπυράκη.

Είναι φανερή, επομένως, η αμηχανία που έχει ακόμα η κυβέρνηση στο εν λόγω θέμα (υπενθυμίζονται πρόσφατες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη που χαρακτήριζε μοναδικό όπλο της Ελλάδας την έναρξη των διαπραγματεύσεων), παρ’ όλο που υπάρχει ευρεία αντίληψη πως είναι προς το συμφέρον της χώρας να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των δύο χωρών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι δεν ήταν στην αίθουσα για να ψηφίσουν ούτε οι ευρωβουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ενώ καταψήφισαν οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές (από τη Χρυσή Αυγή, την Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ). Απών ήταν και ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος, ωστόσο, ως εισηγητής του ψηφίσματος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συντριπτική πλειοψηφία του Ε.Κ. που τάχθηκε υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, με το ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές από όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων (συμπεριλαμβανομένων των Φιλελευθέρων, εκτός του κόμματος του Εμ. Μακρόν και με εξαίρεση την Ακροδεξιά) εκφράζουν “βαθιά απογοήτευση” για τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 17-18 Οκτωβρίου καθώς και “τη λύπη τους για τη βούληση της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας να εμποδίσουν την απόφαση”. Επιπλέον, δηλώνουν ότι “η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και πληρούν τα κριτήρια της Ε.Ε. για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών”, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών “για τη διευθέτηση δύσκολων διμερών ζητημάτων με τις γειτονικές χώρες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL