Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της "Αυγής" τη δεκαετία του '80 / Στα 67 "έφυγε" ο Γιώργος Μπράμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της "Αυγής" τη δεκαετία του '80 / Στα 67 "έφυγε" ο Γιώργος Μπράμος

Ένας δικός μας άνθρωπος, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της "Αυγής" τη δεκαετία του '80, ο Γιώργος Μπράμος έφυγε τον Δεκαπενταύγουστο σε ηλικία μόλις 67 ετών. Ο θάνατός του επήλθε καθ' οδόν προς το νοσοκομείο, μετά από δυσφορία που αισθάνθηκε το βράδυ της Τετάρτης 14 Αυγούστου. Γεννημένος το 1952 στην Τρίπολη, σπούδασε νομικά και κινηματογράφο στην Αθήνα και την Ιταλία. Στη διάρκεια της δικτατορίας ήταν μέλος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) και της Αντιδικτατορικής Οργάνωσης "Ρήγας Φεραίος", ενώ κατά τη Μεταπολίτευση ήταν μέλος της ΕΚΟΝ "Ρήγας Φεραίος" και του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου, εκτός από την "Αυγή" -όπου διετέλεσε αρχισυντάκτης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής από το 1980 έως το 1988-, ο Γιώργος Μπράμος εργάστηκε στην "Καθημερινή", την "Ελευθεροτυπία" και την ηλεκτρονική έκδοση του "Βήματος". Εργάστηκε επίσης ως διευθυντής ενημέρωσης στην ΕΤ2 (1989-1990), διευθυντής ελληνικού προγράμματος στο Mega (1994-2001) και συντονιστής προγράμματος στην ΕΡΤ (2002-2008). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί μεταξύ άλλων εμβληματικά περιοδικά "Σύγχρονος Κινηματογράφος", "Τέταρτο", "Αντί" κ.ά.

Ως άνθρωπος του πολιτισμού, ο Γιώργος Μπράμος συνεργάστηκε στα σενάρια των ταινιών "Καλή πατρίδα σύντροφε" του Λευτέρη Ξανθόπουλου (τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο), "Ήταν ένας ήσυχος θάνατος" της Φρίντας Λιάππα (Α’ βραβείο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν), "Ο κλοιός" του Κώστα Κουτσομύτη (Βραβείο Σεναρίου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), "Ξένια" του Πατρίς Βιβάνκο, "Terra incognita" του Γιάννη Τυπάλδου (Βραβείο Σεναρίου του υπουργείου Πολιτισμού), "Οι τρεις εποχές" της Μαρίας Ηλιού.

Παράλληλα, εξέδωσε τα μυθιστορήματα "Μαύρα μάτια" (1999) και "Το ψέμα του λύκου" (2013) όπως και τις συλλογές διηγημάτων "Βρεγμένο ρούχο" (1993) και "Άσπρα γένια" (2006), όλα στις εκδόσεις Καστανιώτη. Τα "Μαύρα μάτια" έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά από την Λουκία Μαρκεζέλι και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Crocetti. Έγραψε επίσης δοκίμια για τον κινηματογράφο και μονογραφίες σκηνοθετών.

Θλίψη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μνημονεύοντας τη σημαντική αντιδικτατορική δράση του, την πορεία του στην Αριστερά και το σημαντικό έργο που προσέφερε στον χώρο του πολιτισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρέτησε "με θλίψη τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και κριτικό κινηματογράφου Γιώργο Μπράμο", εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του κόμματος στους οικείους του.

Η κηδεία

Η κηδεία του Γ. Μπράμου θα γίνει την Τρίτη ή την Τετάρτη. Η "Αυγή", μόλις γίνει γνωστή η ημέρα, ο τόπος και η ακριβής ώρα, θα σας ενημερώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL