Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.9°C17.3°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.7°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C17.7°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.9°C12.9°C
2 BF 74%
Αλ. Χαρίτσης: Άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής - Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: Άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής - Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό (Video)

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει δημόσια σε συνέντευξή του ότι είναι εδώ για να βάλει πλάτη αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις» τόνισε σε συνέντευξή του στο Mega, Αλέξης Χαρίτσης.

«Δεν είναι καινούργια η πολιτική αυτή της Τουρκίας. Γίνεται χρόνια και επειδή είναι μια διαρκής απειλή θα έπρεπε να έχει χαράξει ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή της. Δημιούργησε ένα χάος στα νησιά και δίχασε τις ελληνικές κοινωνίες. Κατανοητό ότι η προσοχή είναι στραμμένη στον Έβρο αλλά το πρόβλημα στα νησιά θα το βρούμε μπροστά μας.»

«Η κρίση είναι κυρίως προσφυγική" τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν το ζήτημα είναι προσφυγικό ή μεταναστευτικό.

Ο Αλέξης Χαρίτσης πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν είναι πάρα πολύ γνωστό στον κόσμο, όμως "οι άνθρωποι που έρχονται από το Αφγανιστάν και από τη Σομαλία, το προφίλ των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη αναγνωρίζεται στις Διεθνείς Συμβάσεις ως προσφυγικό. Άρα μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν άσυλο".

Ευχολόγια και ευχαριστίες από την Ευρώπη

«Η μεγάλη δυσκολία είναι το πως η Ευρώπη θα αναλάβει τις ευθύνες της. Θετική η χθεσινή κίνηση, αλλά είναι συμβολική. Χθες ακούσαμε για μία ακόμη φορά ήταν ευχολόγια και γενικόλογες ευχαριστίες προς την Ελλάδα».

«Τα 700 εκ. είναι για νέες δομές υποδοχής προσφύγων. Η Ευρώπη σου λέει πάρε αυτά τα λεφτά και διαχειρίσου το πρόβλημα. Δεν αναλαμβάνει η Ευρώπη τις ευθύνες της. Δεν γίνεται δίκαιος διαμερισμός των βαρών».

Υπάρχει ανάγκη έκτακτης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης. Το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Δεν είναι ελληνοτουρκική διένεξη. Αν δεν επιλυθεί το ζήτημα η Ελλάδα θα πρέπει να ασκήσει βέτο.

Δεν πουλάμε φτηνό πατριωτισμό

«Δεν πουλάμε φτηνό πατριωτισμό ούτε πατριδοκαπηλία. Η χώρα φυλάει τα σύνορά της και αυτό έκανε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί 4μιση χρόνια. Στην θάλασσα λογικές όπως τα push back οδηγούν σε θύματα, σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και σε όποια έννοια ανθρωπισμού. Δεν υπάρχει λύση κλεισίματος των θαλασσίων συνόρων. Όποιος τα «πουλάει» αυτά λέει ψέματα στον κόσμο. Δεν θα αφήσουμε ανθρώπους να θαλασσοπνιγούν».

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η αποσυμφόρηση. Αν δεν υπάρξει αποσυμφόρηση καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Kατ. Μπρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL