Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.5°C
3 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.4°C28.2°C
4 BF 26%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C24.3°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 29%
Τραμπ "δείχνει" Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τραμπ "δείχνει" Μέρκελ

"Aπαράδεκτη" και απάνθρωπη" χαρακτήρισε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την πολιτική του χωρισμού από τους γονείς τους και κράτησής τους σε διαφορετικά κέντρα παιδιών παράτυπων μεταναστών οι οποίοι εισέρχονται στο έδαφος των ΗΠΑ από το Μεξικό, αλλά ο Τραμπ απάντησε εξαπολύοντας πυρά κατά της... Μέρκελ.

Ο γερμανικός λαός της γύρισε την πλάτη, υποστήριξε ο Πρόεδρος, επειδή δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση στην χώρα της. “Δεν θέλουμε αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη με τη μετανάστευση να συμβεί και σε εμάς” τουίταρε ο Τραμπ ενώ έρχεται αντιμέτωπος με ολοένα και εντονότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του.

Ηγετικές προσωπικότητες και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, απαίτησαν την Κυριακή από τον Πρόεδρο να δώσει άμεσα τέλος στην πρακτική του διαχωρισμού των παιδιών μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα, για την οποία μάλιστα πολιτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι δεν στηρίζεται σε καμία πρόβλεψη της υφιστάμενης αμερικανικής νομοθεσίας. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο με αυτό τον τρόπο το προεδρικό επιτελείο να πιέζει εμμέσως τους Δημοκρατικούς ώστε να συναινέσουν σε μια αλλαγή επί το αυστηρότερο του μεταναστευτικού νόμου, καθώς τα μέχρι τώρα διακομματικά παζάρια δεν έχουν καταλήξει σε κανένα αποτέλεσμα. Η Μελάνια Τραμπ παρενέβη επίσης χθες απευθύνοντας έκκληση για μια συμφωνία στο Κογκρέσο σύντομα για τη “μεταρρύθμιση” της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Η σύζυγος του Προέδρου τόνισε χαρακτηριστικά ότι "απεχθάνεται να βλέπει παιδιά να χωρίζονται από τις οικογένειές τους".

"Μηδενική ανοχή"

Η εφαρμογή μέτρων “μηδενικής ανοχής” στοχοποιεί παράτυπους μετανάστες, κυρίως εξαθλιωμένους Μεξικανούς, τους αποκαλούμενους la migra, που περνούν τα σύνορα με τις οικογένειές τους για μερικά εποχικά μεροκάματα σε γεωργικές δουλειές, συνήθως στο μάζεμα της φράουλας, η συγκομιδή της οποίας κορυφώνεται τον Ιούνιο. Σημειωτέον ότι στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα, που συνορεύουν άμεσα με το Μεξικό, αντιστοιχεί το 50% της παραγωγής φράουλας στις ΗΠΑ. Σε ποσοστό σχεδόν 100%, οι εργάτες που δουλεύουν στη συγκομιδή της είναι Μεξικάνοι. Ειδικά στην Καλιφόρνια, το ποσοστό των παράτυπων μεταναστών εργατών γης φτάνει ώς και το 60%. Στη Βεντούρα της ίδιας πολιτείας, ο Έντγκαρ Τέρι καλλιεργεί μεγάλες εκτάσεις φράουλας. Στην εποχή της συγκομιδής, από τον Απρίλιο ώς τα τέλη Ιουνίου, απασχολεί ώς και 75 εργάτες, που είναι όλοι τους Μεξικάνοι. Όταν τον ρωτούν γιατί προσλαμβάνει Μεξικανούς, λέει πως “είναι πολύ δύσκολο να φέρεις Αμερικανούς να δουλέψουν στα χωράφια. Για κάποιο λόγο τη θεωρούν κατώτερη δουλειά”.

Αλλά για τον ένοικο του Λευκού Οίκου το άμεσα ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής του. Κατά την πάγια τακτική του να “ξεγλιστρά” όταν τον στριμώχνουν, καθώς έχει πάρει διαστάσεις η υπόθεση με τους διαχωρισμούς 2.000 παιδιών από τις οικογένειές τους, ο Τραμπ “έδειξε” χθες τη Μέρκελ ως παράδειγμα προς αποφυγή.

“Ο γερμανικός λαός στρέφεται εναντίον των ηγετών του, ενώ η μετανάστευση κλονίζει τον ήδη εύθραυστο συνασπισμό του Βερολίνου. Η εγκληματικότητα στη Γερμανία βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο. Μεγάλο λάθος σε όλη την Ευρώπη το ότι αφήνονται να μπουν εκατομμύρια άνθρωποι που αλλάζουν την κουλτούρα της τόσο έντονα και βίαια!” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. “Δεν θέλουμε αυτό που συμβαίνει με τη μετανάστευση στην Ευρώπη να συμβεί και στις ΗΠΑ!” συμπλήρωσε σε άλλο tweet του.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου αμφισβήτηση της μεταναστευτικής πολιτικής της από την “τέρμα δεξιά” πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού της, τους Βαυαρούς Χριστανοκοινωνιστές, η οποία απαιτεί περισσότερη αυστηρότητα απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εισέρχονται στο γερμανικό έδαφος. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεχόφερ, ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, απείλησε να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας για τους μετανάστες από τον Ιούλιο αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, ένα τελεσίγραφο που όμως απορρίφθηκε αμέσως από την καγκελάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL