Πριν από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαμαρτυρίας στη Νίκαια, είχε καταγραφεί η επίθεση του γνωστού «μηχανοκίνητου τάγματος» της Χ.Α. στους διαδηλωτές. Είχε καταγγελθεί μάλιστα πως οι άνδρες των ΜΑΤ είχαν ανοίξει τον κλοιό επιτρέποντας στους ναζί με τα δίκυκλα να χτυπήσουν τη διαδήλωση. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της Γεωργίας Ευθυμίου, μέλους του Δ.Σ. Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά: «Όταν βγήκα έξω στο πεζοδρόμιο, με χτύπησε ένας άνδρας των ΜΑΤ στο κεφάλι κρατώντας το κλομπ ανάποδα. Με έριξε κάτω και ένας δεύτερος ήρθε και μου έριξε μια δυνατή κλωτσιά στο πόδι. Έπεσε πάνω μου για να με σώσει ένας άλλος άνθρωπος και τον χτύπησαν άγρια. Έμαθα μετά ότι του είχαν σπάσει το χέρι. Μια άλλη γυναίκα φώναζε στα ΜΑΤ να σταματήσουν και οι αστυνομικοί της απάντησαν: Ναι, είμαστε χρυσαυγίτες και μας κρατάγατε εδώ από τις δύο η ώρα. Τώρα θα καταλάβετε».
Δεκάδες είναι τα περιστατικά βίας σε κρατητήρια και αστυνομικά τμήματα κατά αλλοδαπών από «ένστολους υποστηρικτές» της Χ.Α. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Μοχάμεντ Ανσάρ από το Πακιστάν, που οδηγήθηκε έως την απόπειρα αυτοκτονίας: «Είμαι στην Ελλάδα εδώ και τεσσεράμισι χρόνια. Δούλευα στα Τρίκαλα σε εργοστάσιο για κοτόπουλα. Στις 14 Απριλίου 2013 με έβαλαν στη φυλακή για να με απελάσουν γιατί τα χαρτιά μου έληξαν. Από την αρχή με έβριζαν. Στο Αστυνομικό Τμήμα πολλές φορές αστυνομικοί με χτύπησαν. Ένας αστυνομικός με έβγαλε έξω από το κελί και μου έριχνε μπουνιές στο πρόσωπο και κλωτσιές. Τρεις φορές με χτύπησαν. Μου φώναζαν 'Να σηκωθείς να πας στο Πακιστάν, βρωμομουσουλμάνε'. Στις 10 Ιουνίου ένας αστυνομικός με απείλησε λέγοντάς μου 'θα σε κόψω κομμάτι - κομμάτι και θα σε δώσω να σε φάνε τα γουρούνια'. Ήρθε και με πήρε χωρίς χειροπέδες και με ανέβαζε από τις σκάλες προς την ταράτσα του κτηρίου. Νόμιζα ότι με πήγαινε κάπου για να με σκοτώσει. Έπεσα από τον ρίτο η τέταρτο όροφο για να μάθει ο κόσμος ότι με βασανίζουν. Ήθελα να μάθουν όλοι τι γίνεται».
Τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου ο Γκουλάμ Μουρταζά βρέθηκε αντιμέτωπος με τη ρατσιστική βία αλλά και την πλήρη κάλυψη του χρυσαυγίτη δράστη από αστυνομικούς που υπηρετούν στο Α.Τ. Νέας Μάκρης. Ο Πακιστανός εργάτης είχε υποχρεωθεί να καθαρίσει τον κήπο του χρυασαυγίτη και, όταν ζήτησε να πληρωθεί, εισέπραξε γροθιές και χαστούκια. Μόλις έφθασαν οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν το δράστη με έναν χαιρετισμό - χειραψία και τη φράση «τι έκανες ρε μάγκα;», ενώ σε αυτούς που τους ειδοποίησαν είπαν: «Καλά, για τον Πακιστανό μας φώναξες;». Τότε ο αστυνομικός πήγε στην άκρη και συνομίλησε με τον δράστη για κάποια ώρα. Ο Γκουλάμ είπε στους αστυνομικούς ότι θέλει να κάνει μήνυση και εισέπραξε την απάντηση: «Τι μήνυση να κάνεις;».
Τον Απρίλιο του 2013 αστυνομικοί του Α.Τ. Μενιδίου συνέλαβαν μετανάστες που πήγαν εκεί για να υποβάλουν μήνυση για τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχτηκαν από χρυσαυγίτες της περιοχής. Στο τμήμα οι αστυνομικοί προχώρησαν στην κράτηση του Μπιλάλ Αμίν και του Ιμράν Σιντίκ παρά το γεγονός ότι ήταν τραυματισμένοι από τα χτυπήματα στο στόμα με σιδηρογροθιές. «Ήμουν σχεδόν λιπόθυμος και έτρεχε αίμα από τη μύτη, το στόμα και το μάγουλό μου. Μας έστειλαν στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα, μετά από είκοσι ολόκληρες ώρες, χωρίς να μας αφήσουν να υποβάλουμε μηνύσεις» λέει ο Μπιλάλ Αμίν.