Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.4°C18.0°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.5°C16.1°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.0°C
1 BF 89%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.2°C
1 BF 94%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C14.0°C
0 BF 100%
Συμμετοχή Π. Κουρουπλή, Δ. Τσουκαλά, Αλ. Μητρόπουλου, Γ. Μιχελογιαννάκη και Αντ. Κοτσακά / Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ με προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμμετοχή Π. Κουρουπλή, Δ. Τσουκαλά, Αλ. Μητρόπουλου, Γ. Μιχελογιαννάκη και Αντ. Κοτσακά / Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ με προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ

Από τη χθεσινή παρουσίαση της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ από βουλευτές και στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ

Σοσιαλιστική Τάση είναι το όνομα της τάσης του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο ξενοδοχείο Τιτάνια βουλευτές και στελέχη του κόμματος, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η ιδρυτική διακήρυξη της τάσης αναφερεται ιδεολογικά και πολιτικά στην παράδοση της αντι-ιμπεριαλιστικής πατριωτικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς. Την τάση παρουσίασαν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Δημήτρης Τσουκαλάς, Αλέξης Μητρόπουλος και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, και ο Αντώνης Κοτσακάς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της τάσης. Στην παρουσίαση παρευρέθησαν επίσης τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της τάσης Τάσος Βούτσας, Χρήστος Κλαδευτήρας, Στάθης Πανταζής, Αδάμ Στάμος και Ράνια Σταυροπούλου. Την ιδρυτική διακήρυξη της τάσης υπογράφουν επίσης οι Κώστας Χρυσόγονος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και η Έφη Κωτσάκη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης.

Tην εκδήλωση χαιρέτησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ενώ παρευρέθησαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Νίκος Βούτσης, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Πάνος Ρήγας και Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Βαρεμένος.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Υπόδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας
η ύπαρξη τάσεων

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την ενιαιοποίησή του, όπως αυτή καταγράφηκε την τελευταία περίοδο από τη Συνδιάσκεψη ώς το Συνέδριο του κόμματος, διέψευσε όσους έλεγαν ότι θα χυθεί "πολιτικό αίμα", τόνισε στην εισήγησή του ο Π. Κουρουμπλής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος έκανε λόγο για την ωριμότητα που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τις κομβικές αυτές διαδικασίες συγκρότησής του, ενώ αναφέρθηκε στο καταστατικό του κόμματος, και συγκεκριμένα στο άρθρο 21, το οποίο αναγνωρίζει ρητά την ύπαρξη και λειτουργία ανοιχτών τάσεων στο εσωτερικό του, στο πλαίσιο του δημοκρατικού και πλουραλιστικού χαρακτήρα του. Η ενότητα και η ενιαία εκφώνηση του κόμματος είναι εξασφαλισμένες, υπογράμμισε καταλήγοντας ο Π. Κουρουμπλής. Τέλος, ο βουλευτής της Β' Αθηνών υπογράμμισε πως η ύπαρξη τάσεων συμβάλλει στην εσωκομματική δημοκρατία, ενώ χαρκτήρισε ως παθογένεια συνολικά του ελληνικού πολιτικού συστήματος το δημοκρατικό έλλειμμα που εντοπίζεται στα περισσότερα κόμματα.

Αλέξης Μητρόπουλος: Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξασφαλισμένη

"Η τάση μας δεν έχει ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά με την ηγεσία, ούτε με άλλες τάσεις που ενδεχομένως δημιουργηθούν. Απεναντίας, με την ηγεσία και τις άλλες τάσεις θα συμπορευθούμε δημιουργικά για την προώθηση και υλοποίηση του κοινού μας προγράμματος που πρόσφατα το Συνέδριό μας ενέκρινε", υπογράμμισε ο Αλέξης Μητρόπουλος, βουλευτής της περιφέρειας Υπόλοιπου Αττικής, μιλώντας για τις ανασυνθετικές προθέσεις της Σοσιαλιστικής Τάσης. Και πρόσθεσε: "Πορευόμαστε ενωτικά στο πλαίσιο του Ενιαίου Φορέα ενισχύοντας τον κοινό συνεκτικό λόγο, με στόχο την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος που καταστρέφει τη χώρα, την υποβαθμίζει ραγδαία στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και αποστερεί από τις νέες γενιές κάθε ελπίδα". Αναφερόμενος στην πολιτική προέλευση των στελεχών που απαρτίζουν την τάση, ο Αλ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι "ξεκινήσαμε από την ευρύτερη ανένταχτη Αριστερά, οι περισσότεροι από το ΠΑΣΟΚ, πολλοί από την ίδρυσή του, και αποχωρήσαμε από αυτό σε διάφορα στάδια της ιστορικής του διαδρομής ή, ακριβέστερα, της πορείας μετάλλαξής του από πολιτική δύναμη της σοσιαλιστικής αλλαγής σε όχημα εισαγωγής στην πατρίδα μας του πιο επιθετικού, ακραίου, παρωχημένου και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού".

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς στόχους της τάσης, ο Αλ. Μητρόπουλος τόνισε ότι "θα αγωνιστούμε για την προσέλκυση και τον απεγκλωβισμό όλων των προοδευτικών πολιτών αλλά και όσων πρώην συντρόφων και φίλων έχουν μέχρι σήμερα εγκλωβιστεί, αλλά, προϊόντος του νεοφιλελεύθερου μνημονιακού χρόνου, απελευθερώνονται από το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα".

Αντώνης Κοτσακάς: Η Αριστερά είναι πατριωτική δύναμη

Στις αξίες του σύγχρονου αριστερού πατριωτισμού αναφέρθηκε ο Αντώνης Κοτσακάς, υπογραμμίζοντας πως "πρωτίστως, είμαστε Έλληνες". Ο Αντ. Κοτσακάς επεσήμανε την κρίσιμη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, ενώ τόνισε πως διανύουμε μία περίοδο που επίκεινται πολύ σημαντικές ανακατατάξεις στο επίπεδο αυτό. Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα. Σε σχέση με τον πατριωτισμό, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην παράδοση του ΕΑΜ, για να υπογραμμίσει τον πατριωτικό χαρακτήρα της Αριστεράς. Πρόσθεσε δε πως δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει η Αριστερά να αφήνεται η υπόθεση της πατρίδας σε πολιτικούς σχηματισμούς που βρίσκονται πέραν του συνταγματικού τόξου. Τέλος, ο Αντ. Κοτσακάς σημείωσε πως το βασικό πρόταγμα της κυβέρνησης της Αριστεράς θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Γιάννης Μιχελογιαννάκης: Ιστορικής σημασίας η ίδρυση της Σοσιαλιστικής Τάσης

"Ο πλουραλισμός των απόψεων και η ελεύθερη έκφραση γνώμης είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας. Στη βάση αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 21 του νέου καταστατικού, ιδρύουμε τη Σοσιαλιστική Τάση", υπογράμμισε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Η νέα τάση φιλοδοξεί να συμβάλει, τόνισε ο βουλευτής, στην εκλαΐκευση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και την έπαφη του με νέα ακροατήρια: "Είμαστε μια διακριτή ιδεολογική τάση, που παλεύουμε να κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το επίπεδο της οργανικής σύνδεσής του με το πολιτικό του ακροατήριο, που θα του δώσει την πολιτική δυνατότητα της αυριανής κυβέρνησης".

Μιλώντας για την εσωκομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Μιχελογιαννάκης υπογράμμισε: "Δεν υιοθετούμε την έννοια του πολυτασικού κόμματος, με την κυριαρχία του 'και αυτό και αυτό'. Δεν υιοθετούμε τη λογική του κόμματος super market, με την κυριαρχία του 'είτε αυτό, είτε αυτό'. Δεν υιοθετούμε λογικές μονολιθικότητας και αποκλεισμών".

Τέλος, ο βουλευτής Ηρακλείου συνέδεσε την ίδρυση της τάσης με σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας που συνέβησαν την ίδια ημερομηνία, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τη γέννηση του Κομφούκιου και τον τερματισμό του Εμφυλίου: "Διεκδικούμε τον διεθνισμό με ταυτότητα τον εξελληνισμό του. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κομφούκιος, το 551 π.Χ., εξελληνισμένη προσωπικότητα". Και πρόσθεσε: "Είμαστε φιλειρηνικοί. Σαν σήμερα το 1949 πέφτει ο Γράμμος και έχουμε το τέλος του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα".

Δημήτρης Τσουκαλάς: Να απευθυνθούμε στα λαϊκά στρώματα
που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

"Έχουμε στόχο να συμβάλουμε στην εξειδίκευση αλλά και στην εκλαΐκευση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε ο Δ. Τσουκαλάς, βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, επισημαίνοντας πως η Σοσιαλιστική Τάση είναι σε θέση να βοηθήσει στον κρίσιμο τομέα της περαιτέρω διείσδυσης του κόμματος στα λαϊκά ακροατήρια. Ο Δ. Τσουκαλάς τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να είναι χώρα ελεύθερη και όχι υποτελής και να παρέχει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, ο Δ. Τσουκαλάς τόνισε πως αυτό δεν μπορεί να λυθεί με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Απαιτείται, σημείωσε, η πλήρης ενημέρωση των πολιτών και βεβαίως η ανάληψη των ευθυνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημήτρης Βίτσας: Στοιχείο της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ οι τάσεις

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα πολιτικά και οργανωτικά ενιαίο", τόνισε μιλώντας για τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του κόμματος ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση. Και πρόσθεσε: "Οι τάσεις συνιστούν ανοιχτές συσπειρώσεις μελών με αντικείμενο τη διατύπωση πολιτικών θέσεων για βασικά θέματα. Μετέχουν πλήρως στη συλλογική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν τις βασικές θέσεις του και δημοσιοποιούν τις δικές τους στα κομματικά όργανα και έντυπα".

Ο γραμματέας του κόμματος υπογράμμισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ "η ανταλλαγή απόψεων είναι πλούτος στον βαθμό που καταλήγει σε συνεκτικό και ενιαίο πολιτικό λόγο". Και κατέληξε: "Εμείς αξιοποιούμε τη διαφορετικότητα στον δρόμο προς την ενότητα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL