Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
0 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.0°C14.9°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.6°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.1°C18.0°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9 °C
8.9°C12.5°C
0 BF 100%
Από τον Αμαζόνιο στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Αμαζόνιο στην Ευρώπη

Της Ρένας Δούρου*

«Αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε σχέδια για μια πράσινη ανάκαμψη που να βάζει την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων στο επίκεντρό της, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ριζικές αιτίες των επιθέσεων κατά των υπερασπιστών της και να ακολουθήσουμε τα ίχνη τους για την προστασία του περιβάλλοντος και για να μπει τέλος στην κατάρρευση του κλίματος”. Τα λόγια ανήκουν στο μέλος της ανεξάρτητης οργάνωσης “Global Witness”, Ρέιτσελ Κοξ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία πέρσι καταγράφηκαν 212 δολοφονίες περιβαλλοντικών ακτιβιστών.

Ήταν η φονικότερη χρονιά επιθέσεων ενάντια σε ανθρώπους που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της καταστροφής της φύσης, της αποψίλωσης των δασών, της εξάντλησης των φυσικών πόρων - των αιτιών επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης. Πάρα πολλές περιπτώσεις δεν καταγράφονται καν. Ενώ πολλοί από τους φόνους που βεβαιώθηκαν θα μείνουν για πάντα ανεξιχνίαστοι... Οι ακτιβιστές προστασίας της φύσης αντιμετωπίζουν τα οργανωμένα συμφέροντα των διαφόρων μαφιών, τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, τις εγκληματικές συμμορίες και σε κάποιες περιπτώσεις και τη στάση κάποιων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την Global Witness.

Ειδική αναφορά γίνεται και στις γυναίκες θύματα, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες απειλές, όπως εκστρατείες συκοφάντησης, που αφορούν την προσωπική τους ζωή, με σεξιστικό περιεχόμενο, καθώς και σεξουαλική βία. Η γκάμα των επιθέσεων είναι ευρεία. Όπως παρατηρεί η οργάνωση, “πολλές από τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρώπινων και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων οφείλονται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τη διαφθορά στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα: οι υπερασπιστές της γης και του περιβάλλοντος είναι εκείνοι που τάσσονται κατά αυτών των καταστάσεων”.

Ειδικότερα το 2019, πάνω από τέσσερις υπερασπιστές του περιβάλλοντος δολοφονούνταν κάθε εβδομάδα, στον πλανήτη. Τα θλιβερά πρωτεία κατέχει η Κολομβία με τον διπλασιασμό, σε σχέση με το 2018, των φόνων (64, οι περισσότεροι που η οργάνωση έχει καταγράψει σε μία χώρα), ενώ ακολουθούν οι Φιλιππίνες με 43 θύματα, ανθρώπους που πάλευαν για το περιβάλλον και τη γη τους και έγιναν στόχοι, στα βόρεια του Μιντανάο, βομβαρδισμού από τον στρατό γιατί αντιδρούν στα σχέδια του προέδρου Ντουέρτε να μετατρέψει την περιοχή τους σε βιομηχανική φυτεία! Στις πρώτες θέσεις και η Βραζιλία με 24 νεκρούς και καταγγελίες ότι ο Πρόεδρος της χώρας εκμεταλλεύεται την Covid-19 για να εξολοθρεύσει τις κοινότητες των ιθαγενών. Σε ό,τι αφορά στην Αφρική, η ΜΚΟ παρατηρεί ότι λόγω του περιορισμού των ελέγχων οι θάνατοι δεν έγινε εφικτό να καταγραφούν στο σύνολό τους - κάνει έτσι λόγο για επτά βεβαιωμένες δολοφονίες περιβαλλοντικών ακτιβιστών.

Στη θλιβερή αυτή λίστα, η Ευρώπη είναι (ευτυχώς) ουραγός καθώς η οργάνωση κατέγραψε στη Ρουμανία μόνο τις περιπτώσεις δύο δασοφυλάκων που δολοφονήθηκαν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν παράνομους υλοτόμους σε παρθένα δάση. Ωστόσο το γεγονός δεν πρέπει να σημάνει επανάπαυση. Γιατί στη Γηραιά ήπειρο, που βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης, το μεγάλο στοίχημα της Νέας Πράσινης Συμφωνίας πόρρω απέχει από το να κερδηθεί με όρους περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Ενδεικτικό το πρόσφατο “κούρεμα”, στην τελευταία σύνοδο κορυφής, κατά τα 2/3 του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, από 30 στα 10 δισ... Ο δρόμος είναι μακρύς στην Ευρώπη των πράσινων λόγων και των τσιγκούνικων πράξεων... Και ο αγώνας για να αλλάξουμε το σύστημα και όχι τη φύση και το κλίμα, από την προστασία των ιθαγενών που μάχονται για τον Αμαζόνιο ώς την εξασφάλιση των πόρων για τη δίκαιη μετάβαση στη μετά τον λιγνίτη εποχή, κοινός.

* Η Ρένα Δούρου είναι τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL