Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C25.9°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.5°C27.2°C
3 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C26.0°C
1 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C22.7°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.5°C25.9°C
0 BF 38%
Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: 18 προτάσεις αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας σε περίοδο καραντίνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: 18 προτάσεις αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας σε περίοδο καραντίνας

«Σήμερα, που ο κίνδυνος για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας είναι έντονος λόγω της αναγκαστικής διαμονής στο σπίτι από την πανδημία του Covid19, απαιτούνται επιπλέον μέτρα προστασίας των γυναικών και των παιδιών που αντιμετωπίζουν ή τυχόν θα αντιμετωπίσουν κακοποίηση από το σύζυγο ή σύντροφο ή πατέρα ή και αδελφό», τονίζει το μήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «σε καταστάσεις κρίσεων, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, είναι αυτονόητο για μας, ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι πολυτέλεια και δεν εξαντλείται μόνο στα μέτρα ατομικής ευθύνης. Την κύρια ευθύνη οφείλει να την αναλάβει το κράτος, με τις θεσμικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές προβλέψεις της κυβέρνησης].

«Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας παραλείψεις, ολιγωρίες και προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της  ενδοοικογενειακής βίας, και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση συναγερμού με τις δυσκολίες απομόνωσης στα σπίτια και το κλείσιμο ή υπολειτουργία πολλών δημόσιων υπηρεσιών, καταθέτει 18 προτάσεις προκειμένου να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ώστε να μην μείνει καμιά γυναίκα μόνη της στην ενδοοικογενειακή βία μέσα στην πανδημία.

» Οι προτάσεις αυτές αφορούν πρόσθετες ενέργειες στην λειτουργία των δημοσίων δομών για την εξυπηρέτηση των κακοποιημένων γυναικών, την προστασία του προσωπικού και των εργαζομένων, την αύξηση θέσεων εργασίας και δομών φιλοξενίας καθώς και την πρόβλεψη άμεσων ενεργειών για στήριξη κοινωνικών πολιτικών».

Προτάσεις για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Ελληνική Αστυνομία

1. Αναβάθμιση και ουσιαστική λειτουργία του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στα Αστυνομικά Τμήματα των Νομών.

2. Στελέχωση όλων των αστυνομικών τμημάτων με το απαραίτητο προσωπικό για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών.

3. Επιμόρφωση όλων των αστυνομικών και εφαρμογή όλων των νόμων καθώς και της νέας αστυνομικής διαταγής για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

4. Τακτική παρακολούθηση των αστυνομικών που έχουν όπλο με «ψυχολογικά τεστ».

5. Να συνεχιστεί η δίωξη δραστών.

Προτάσεις για τα υπουργείο Εργασίας, υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ

1. Αναβάθμιση του Δικτύου δομών και υπηρεσιών για τη στήριξη και προστασία των γυναικών που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, σε συνθήκες εγκλεισμού με τη χρήση τηλεδιασκέψεων, τηλεφωνικών ραντεβού καθώς και μέτρα προφύλαξης εργαζόμενου/νης και ωφελούμενης στην συνεδρία μέσα στη δομή, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη.

2. Υγειονομική προστασία των γυναικών και αντρών εργαζομένων στις δομές και τις υπηρεσίες καθώς και των φιλοξενούμενων γυναικών και των παιδιών τους στους ξενώνες φιλοξενίας.

3. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και εργαζόμενες στις δομές και την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

4. Συμπλήρωση τυχόν κενών θέσεων εργασίας στα Συμβουλευτικά Κέντρα, τους Ξενώνες φιλοξενίας και την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΟΠΙΦ, των Περιφερειών και των Δήμων. Παροχή δυνατότητας στα θύματα για επικοινωνία και καταγγελίες και μέσω sms.

5. Αύξηση των πόρων για ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για τα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της ενδοοικογενειακής και σεξιστικής βίας για την περίοδο της πανδημίας, εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών που δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής των θυμάτων.

6. Πρόσληψη επιπλέον κατάλληλου προσωπικού για τη στελέχωση των ενοικιαζόμενων δωματίων.

7. Να εξασφαλιστούν «συστήματα συναγερμού έκτακτης ανάγκης» στα φαρμακεία και στα καταστήματα με τρόφιμα που είναι τα μόνα που μένουν ανοιχτά και να εξασφαλιστεί ότι οι γυναίκες θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια με ασφαλή τρόπο χωρίς να το αντιληφθούν αυτοί που τις κακομεταχειρίζονται

8. Ειδική μέριμνα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων γυναικών (προσφύγισσες, μετανάστριες, Ρομά, φιλοξενούμενες σε γηροκομεία, ψυχιατρεία και ιδρύματα, φυλακισμένες, άστεγες, τοξικοεξαρτόμενες).

9. Επικαιροποίηση και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της ΓΓΙΦ με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τον εντοπισμό, την παραπομπή για φιλοξενία, αλλά και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο πανελλήνιο δίκτυο των δομών της ΓΓΙΦ, των γυναικών προσφύγων που είναι θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και των παιδιών τους ή γυναικών προσφύγων αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών.

Σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας και καραντίνας, η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων είναι εξαιρετικά απαραίτητα και πρέπει να επιταχυνθούν με βάση την επικαιροποίηση του ήδη υπάρχοντος Πρωτόκολλου Συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο οι γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας και τα παιδιά τους.

10. Ανάδειξη της πραγματικής αιτίας της ενδοοικογενειακής βίας και τα χαρακτηριστικά του κακοποιητή άνδρα για να μη «πέφτουμε» σε νέα στερεότυπα (πχ. νευρίασε από τον εγκλεισμό και την έδειρε) αλλά και τη σημασία της κοινωνικής διάστασης της ενδοοικογενειακής βίας, με πολύμορφες δράσεις.

11. Συνεχής προβολή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων ενημέρωσης των γυναικών και του ευρύ κοινού για τις κοινωνικές δομές που παρέχουν βοήθεια (τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας)

Προτάσεις για το Υπουργείο Υγείας

1. Αύξηση αλλά και ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων για την αντιμετώπιση των περιστατικών της κακοποίησης γυναικών και τη σωστή παραπομπή στις Δομές της ΓΓΟΠΙΦ και των Τμημάτων Ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομίας.

2. Άμεσος υγειονομικός έλεγχος στις γυναίκες που θα μπουν για πρώτη φορά σε Ξενώνα Φιλοξενίας ώστε να μην αποτρέπεται η φιλοξενία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL