Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, όσο, στη διαχείριση του κορωνοϊού, και της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο ίδιος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Flash TV Κοζάνης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «πουλάει εύκολο πατριωτισμό στους Έλληνες πολίτες», ενώ την ίδια στιγμή «δεν πράττει διεθνώς αυτά που πρέπει για να αναλάβει και η Ευρώπη τις ευθύνες της στο προσφυγικό».
«Χορτάσαμε από λόγια υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τη χώρα μας. Είναι προς το συμφέρον του λαού μας να έχουμε μια κυβέρνηση που διεκδικεί διεθνώς. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν αυτή η στάση του πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Διεθνοποίηση του προσφυγικού σημαίνει διεκδίκηση και όχι απλά ενημέρωση», δήλωσε ο Αλ.Χαρίτσης, θυμίζοντας ότι ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, «κάναμε την Ευρώπη "άνω κάτω" για να πετύχουμε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, όταν 860.000 άνθρωποι πέρασαν από τα ελληνικά νησιά».
Αναφερόμενος στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, κάλεσε την κυβέρνηση «ακόμη και να συγκρουστεί αν χρειαστεί με τους εταίρους μας», προκειμένου να αποτραπεί η καταστρατήγησή της, καθώς και να εφαρμοστεί ένα νέο πρόγραμμα άμεσης επαναγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες, και ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος του Ερντογάν, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ξεκάθαρες αθλιότητες και χυδαιότητα που αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού δεν τις καταδίκασε. Οι δηλώσεις αυτές μας γυρίζουν σε σκοτεινές εποχές».
Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμένει να καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα και την εργαλειοποίηση των προσφύγων από τον Ερντογάν».
«Στη μάχη για την εθνική ακεραιότητα και τη δημοκρατία εμείς δεν κάνουμε πίσω», επεσήμανε ο Αλ.Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από τη δράση ακροδεξιών ομάδων «στην κοινωνική συνοχή, στους πολίτες, αλλά και στις δυνάμεις ασφαλείας».
Επανέλαβε, ακόμη, ότι «η πρόταση της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα προσφύγων σε ξερονήσια είναι ανατριχιαστική», κατηγορώντας την πως «υπεκφεύγει και δεν προχωρά στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφορικά με την επικείμενη Σύνοδο για το προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα έκρουσε τον κώδωνα για τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας. «Ας μας πει επιτέλους η κυβέρνηση αν θα συμμετέχει η Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη Σύνοδο σε αυτή τη φάση των τουρκικών εκβιασμών ή αν θα είναι απούσα όπως στη σύνοδο του Βερολίνου για το τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Όσον αφορά στη διαχείριση του κορωνοϊού, κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα με ετοιμότητα και υπευθυνότητα, να προχωρήσει «στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο είναι σημαντικό να είναι ισχυρό ώστε να σχεδιάζει και να κατευθύνει την αντιμετώπιση του προβλήματος», αλλά και να προχωρήσει «στην ενίσχυση όλων των δομών με προσλήψεις προσωπικού και με τον απαραίτητο εξοπλισμό».
«Η κυβέρνηση να μη σφυρίζει αδιάφορα σε αναχρονιστικές και επικίνδυνες λογικές μόνο και μόνο για να μην τα χαλάσει με την ηγεσία της Εκκλησίας», τόνισε ο ίδιος.
Ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, την ανάγκη «για βαθιά ριζοσπαστικά μέτρα στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και στο αναπτυξιακό κομμάτι, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Απαιτούνται κανόνες και ρύθμιση από το κράτος ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας».
Ο ίδιος υποστήριξε πως και «η Ευρώπη πρέπει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση να χαλαρώσει του δημοσιονομικούς περιορισμούς προς την Ελλάδα».
Τέλος, για το θέμα της απολιγνιτοποίησης, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως «η λογική της βίαιης μετάβασης θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή», και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δε διαθέτει ολοκληρωμένο, κοστολογημένο εθνικό σχέδιο, δε διαβουλεύεται με τις τοπικές κοινωνίες, που εδώ και δεκαετίες επιβιώνουν από τη δραστηριότητα του λιγνίτη».
«Μια προοδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει με επιδοτήσεις των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου εις βάρος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και χωρίς μέριμνα για την τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας», κατέληξε ο Αλ.Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις και προς την ΕΕ, ώστε να διεκδικήσει η Ελλάδα κονδύλια για τη δίκαιη μετάβαση.