Live τώρα    
Δ. Παπαδημούλης: Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ απέναντι από τα συμφέροντα της Ελλάδας (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Παπαδημούλης: Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ απέναντι από τα συμφέροντα της Ελλάδας (Ηχητικό)

Γνώριζαν -και αν ναι, τι έκαναν και τι θα κάνουν- οι Ασημακοπούλου, Βόζενμπεργκ, Κεφαλογιάννης, Κυμπουρόπουλος, Κύρτσος, Μεϊμαράκης και Σπυράκη για την κατά των ελληνικών συμφερόντων κίνηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θέλει να εμποδίσει την επανένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα επαναγοράς της ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση; Τι θα κάνουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης; αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ο κ. Παπαδημούλης ήταν αυτός που τον Ιανουάριο πέτυχε να υπερψηφιστεί δική του τροπολογία στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) για να ζητηθεί από την ΕΚΤ να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε τα ελληνικά ομόλογα να επιστρέψουν στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο ανήκει η ΝΔ) με δική του χθεσινή τροπολογία που θα συζητηθεί το απόγευμα και θα τεθεί την Τετάρτη σε ψηφοφορία ζητά πρακτικά να ακυρωθεί η τροπολογία Παπαδημούλη που έχει υπερψηφιστεί και έχει ενταχθεί ως παράγραφος 38 στο σχετικό κείμενο.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/758694604&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε ρωτήσει για την προοπτική της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα επαναγοράς της ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση την πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επιβεβαίωσε ότι βλέπει αυτή την εξέλιξη στο μέλλον. «Και έρχεται αυτή την ώρα, για κάτι που υπηρετεί ολοφάνερα τα εθνικά συμφέροντα και... στα λόγια τουλάχιστον αποτελεί κυβερνητικό στόχο και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ευρωομάδα του ΕΛΚ, δηλαδή η ευρωομάδα της ΝΔ, να καταθέσει κατάπτυστη τροπολογία» αντίθετη στα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και της Ελλάδας. «Και μέχρι τώρα, έχουμε εκκωφαντική σιωπή από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ» για αυτό το ζήτημα. «Ζητώ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να δώσουν εξηγήσεις εάν ήξεραν και συμφώνησαν ... και ως μεγάλη ομάδα μέσα στο ΕΛΚ να απαιτήσουν την απόσυρση αυτής της υπονομευτικής για την χώρα μας τροπολογίας», τόνισε ο ίδιος, «δεν με ενδιαφέρει τι θα πουν, αλλά τι θα κάνουν».

«Βαρύτατα εκτεθειμένοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ»

Όπως αναφέρει ο Δ. Παπαδημούλης με δήλωσή του, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ «είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι μετά από την ενέργεια της πολιτικής τους oμάδας, που βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα. Γνώριζαν την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας; Οφείλουν άμεσα να απαιτήσουν την απόσυρση της προκλητικής αυτής τροπολογίας».

Ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «δείχνει για ακόμα μια φορά το στυγνό, αντικοινωνικό του πρόσωπο και κατ’ ουσία ζητά να ακυρωθείη εξαιρετικά σημαντική τροπολογία του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, για τα ελληνικά ομόλογα και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων της ΕΚΤ και στην ποσοτική χαλάρωση».

Υπενθυμίζεται ότι στη ψηφοφορία της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) στις 23 Ιανουαρίου, σχετικά με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2018, υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Δημήτρη Παπαδημούλη, με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων (PSPP), παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και παρά την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΚΤ να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη διενεργήσει επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, που συνιστά προϋπόθεση προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στην ποσοτική χαλάρωση.

Την τροπολογία αυτή, που έχει ενσωματωθεί ως παράγραφος 38 στην πρόταση ψηφίσματος που τίθεται αύριο σε ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, επιδιώκει να ακυρώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η τροπολογία του ΕΛΚ:

Τροπολογία           3
Agnès Evren
εξ ονόματος της Ομάδας ΕΛΚ

Έκθεση                                                                                           A9-0016/2020
Κώστας Μαυρίδης
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ετήσια έκθεση 2018
(2019/2129(INI))

Πρόταση ψηφίσματος
Παράγραφος 38

Πρόταση ψηφίσματος

38. εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων· καλεί την ΕΚΤ να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη διενεργήσει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης·

38. σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων·

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0