Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ο Μαβίλης της ποίησης, του δημοτικισμού, της θυσίας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ο Μαβίλης της ποίησης, του δημοτικισμού, της θυσίας!

Η συναρπαστική ζωή του Λορέντζου Μαβίλη (1860 - 1912) είναι γεμάτη ανατροπές και ξαφνιάσματα.

Ο λυρικός ποιητής με την αριστοκρατική καταγωγή που εξυμνεί τη φύση και αντλεί θέματα από τη μυθική και ιστορική παράδοση θα γίνει υπέρμαχος του δημοτικισμού και μία φράση του στη Βουλή, «χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει, υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι», θα αποκτήσει υπόσταση διαχρονική.

Ο ευκατάστατος νέος θα συναντηθεί το 1896 στα βουνά με τους αντάρτες πολεμώντας στην Επανάσταση της Κρήτης και, έναν χρόνο αργότερα, καλύπτει δαπάνες μετακίνησης εθελοντών για να πολεμήσουν στην Ήπειρο τους Τούρκους. Το 1912, βουλευτής των Φιλελευθέρων, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του Μετώπου!

Ο σκακιστής και συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων θυσιάζει στις δημιουργίες του στρατιώτες και αξιωματικούς στον βωμό της νίκης. Θα θυσιαστεί και ο ίδιος στις 28 Νοεμβρίου 1912 στη μάχη του Δρίσκου, κοντά στα Γιάννενα, επικεφαλής των γαριβαλδινών εθελοντών.

Έγραφε ο Τάσος Βουρνάς στην «Αυγή», στο αφιέρωμα «Λορέντζος Μαβίλης - Εκατό χρόνια από τη γέννησή του» (27.1.1960): «Ο Μαβίλης ήταν για την εποχή του ένα φωτεινό μετέωρο που πέρασε πάνω από τα γράμματά μας κομίζοντας καινούργιες αισθήσεις και καινούργια ρίγη στην τέχνη». Πιο κάτω αναφέρεται σε ανέκδοτα που διέσωσε ο Βάρναλης, κατά την τελευταία εκστρατεία, λίγο πριν από τον θάνατο του Μαβίλη: «Ενώ δρασκελούσανε τα λαγκάδια των Γρεβενών μέσα στη βροχή, το κρύο και τις λάσπες, κάποιος νεαρός λόγιος, που πήγαινε δίπλα του, του λέει:

- Τώρα στην Αθήνα ο Πολέμης θα γράφει ‘ωραία’ ποιήματα για μας!

- ‘Το κακό’, απάντησε ο Μαβίλης, ‘πως θα γράφει και ο Παλαμάς!’

Κι αμέσως μετάνιωσε που το είπε».

Ο Παναγής Σκλαβούνος στο βιβλίο του «Οι άγνωστες εποχές του ελληνικού σκακιού» αναφέρεται στις σκακιστικές δραστηριότητες του Μαβίλη, κυρίως στα φοιτητικά του χρόνια στη Γερμανία, όπου είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Βαυαρίας το 1890, καθώς και στις εξαιρετικά όμορφες σκακιστικές του συνθέσεις.

Ήρωας, πολυδιαβασμένος ποιητής, μαχητικός πολιτικός, μεθοδικός σκακιστής. Και η άλλη πλευρά; Ο έρωτας;

Ως νεαρός φοιτητής στη Γερμανία, θαμπωμένος από την ομορφιά μιας σερβιτόρας, της Μίνας, δείχνει να απαρνιέται κάτι σημαντικό: «Άμε χάσου, ξερή Φιλολογία, / γριά φτιασιδωμένη, άσχημη, κρύα, / που ως τώρα το μυαλό μου έχεις τυφλώσει. / Την εμορφιά την κλασική σπουδάζω, / όταν γλυκά τη Μίνα μου αγκαλιάζω / όταν η Μίνα ένα φιλί μού δώσει».

Ανθρώπινος και αντιήρωας, στην πιο ηρωική του στιγμή, λίγο πριν από τη μάχη του Δρίσκου, θα πει απολαμβάνοντας τη μαγευτική φύση: «Κι όμως, εμείς πάμε να σκοτώσουμε ανθρώπους και να σκοτωθούμε!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL