Live τώρα    
Ισραήλ: Αναστέλλεται η συμφωνία με τον ΟΗΕ για τη μετεγκατάσταση των Αφρικανών μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισραήλ: Αναστέλλεται η συμφωνία με τον ΟΗΕ για τη μετεγκατάσταση των Αφρικανών μεταναστών

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απέλαση των μεταναστών

Την αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει με τον ΟΗΕ για τη μεταφορά, σε δυτικές χώρες, χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών που βρίσκονταν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ισραήλ χθες βράδυ λίγες μόλις ώρες αφού είχε συναφθεί η συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία προέβλεπε τη μετεγκατάσταση σε δυτικές χώρες, περισσότερων από 16.000 Σουδανών και πολιτών Ερυθραίας που ζουν στο Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ δεσμευόταν να δώσει άδεια παραμονής σε αντίστοιχο αριθμό μεταναστών που θα παρέμεναν στη χώρα.

«Αποφάσισα να αναστείλω την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και να ξανασκεφτώ τους όρους της», έγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην προσωπική του σελίδα στο Facebook χθες το βράδυ, επισημαίνοντας ότι έλαβε υπόψη του τις επικρίσεις που έχουν εκφράσει κάτοικοι του Τελ Αβίβ, πόλη στην οποία ζουν οι περισσότεροι μετανάστες.

Η αναστολή της συμφωνίας με τον ΟΗΕ, την οποία ο Νετανιάχου είχε ανακοινώσει χθες, προκάλεσε έκπληξη στον πολιτικό κόσμο.

Ο βουλευτής των Εργατικών Ιτζίκ Σμούλι έγραψε στο Twitter «οι ελιγμοί του Νετανιάχου προκαλούν πονοκέφαλο», ενώ ο επικεφαλής του κόμματος Αβί Γκαμπάι χαρακτήρισε «ανησυχητική» την ανακοίνωση.

Η συμφωνία με την UNHCR θα αντικαθιστούσε το αμφιλεγόμενο σχέδιο απελάσεων που είχε ανακοινώσει το Ισραήλ και το οποίο ακυρώθηκε επισήμως χθες.

Η UNHCR δεν είχε διευκρινίσει σε ποιες χώρες θα μεταφέρονταν οι Αφρικανοί μετανάστες, όμως ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «ανεπτυγμένες χώρες όπως ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ιταλία».

Ωστόσο το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία» με τη χώρα στο κείμενο που υπέγραψαν Ισραήλ και ΟΗΕ.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει ενημερωθεί για κανένα συγκεκριμένο αίτημα σχετικά με την μετεγκατάσταση μεταναστών που ζουν στο Ισραήλ».

Αρχικά η ισραηλινή κυβέρνηση σκόπευε να δώσει την επιλογή στους Αφρικανούς μετανάστες να εγκαταλείψουν τη χώρα ως το τέλος Απριλίου, είτε για να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους είτε για να πάνε σε τρίτες χώρες, εναλλακτικά θα φυλακίζονταν επ’ αόριστον.

Το σχέδιο αυτό προκάλεσε πολλές επικρίσεις, κυρίως από τη UNHCR και ΜΚΟ. Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις του Ισραήλ διαδηλώσεις με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 42.000 Αφρικανοί μετανάστες ζουν στο Ισραήλ, ενώ το σχέδιο δεν αφορούσε γυναίκες και παιδιά.

Οι μετανάστες είχαν φτάσει στη χώρα κυρίως μετά το 2007 μέσω της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά και εγκαταστάθηκαν κυρίως σε φτωχές συνοικίες του Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να στείλει στις χώρες καταγωγής τους τους μετανάστες χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές τους.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς της Ερυθραίας κατηγορείται από τον ΟΗΕ για «γενικευμένα και συστηματικά» εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ως εκ τούτου, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να τους στείλει σε τρίτες χώρες, τις οποίες όμως δεν είχε κατονομάσει μέχρι σήμερα. Ο Μπ.Νετανιάχου αποκάλυψε χθες ότι πρόκειται για τη Ρουάντα, η οποία όμως αρνείται να δεχθεί «Αφρικανούς παράτυπους μετανάστες».

«Για να μπορέσουμε να τους απελάσουμε νόμιμα, θα χρειαζόταν μια συμφωνία με μια τρίτη χώρα. Όταν είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι αυτή η επιλογή δεν υφίσταται πλέον, έπρεπε να βρούμε άλλη λύση», εξήγησε ο Νετανιάχου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0