Επιδιώκοντας να επισημάνει το ταυτόσημο των εννοιών πολιτισμός και φιλοξενία αλλά και την οικουμενικότητα της πολιτιστικής κληρονομίας και ταυτοχρόνως να στείλει ένα ακόμα μήνημα στην Ευρώπη το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε τη χθεσινή ημέρα, την 9η Δεκεμβρίου που γιορτάζεται ως Ημέρα της Ευρώπης, για να προσκαλέσει στην Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές του Ελαιώνα και του Σχιστού.
"Με αυτή την αφορμή η Ευρώπη θέλουμε να ξαναβρεί τις ιδρυτικές αξίες της, δημοκρατία, ειρήνη, ανοχή, αναγνώριση του άλλου, χωρίς διακρίσεις φυλής, εθνικότητας, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού" τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς υποδεχόμενος την πρώτη ομάδα προσφύγων, γύρω στα 100 άτομα, που έφτασαν κατά τις 11 το πρωί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Παιδιά και οι γονείς τους, νέοι άνθρωποι, επισκέπτες διαφορετικοί από τους συνήθεις τουρίστες ή ντόπιους που ανηφορίζουν καθημερινά τον ιερό βράχο της Ακρόπολης είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά ένα από τα σπουδαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
"Είναι η Ημέρα αυτή σημαντική και για τη Συρία και την Ελλάδα. Είδαμε τις καταστροφές στην Παλμύρα, είδαμε καταστροφές μνημείων και αρχαιοκαπηλία που ξεκινά μετά από αυτή την καταστροφή. Για την UNESCO και για ολόκληρη την ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή η ακεραιότητα των μνημείων είναι το σημαντικό ζήτημα. Ο Παρθενώνας δεν είναι ακέραιο μνημείο από αυτή την άποψη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια παγκόσμια κινητοποίηση και για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα" είπε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι: "Μαζί με την καταστροφή στην Παλμύρα, φαίνεται ότι και στην Παλμύρα υπάρχει ανάλογο πρόβλημα, και εκεί προσπαθούμε να βοηθήσουμε και άρα μια επίσκεψη των προσφύγων σήμερα με την βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της πρωτοβουλίας Flux δημιουργεί συνθήκες ώστε να έρθουμε κοντύτερα στους πρόσφυγες που φιλοξενούμε εδώ και να τους δείξουμε ότι η φιλοξενία δεν είναι μόνο υλική, αλλά είναι ηθική και ιστορική και συναρτημένη με τη δική τους ιστορία και τη δική μας και γι' αυτόν τον λόγο θεωρούμε αυτή τη μέρα εξαιρετικά σημαντική".
Την ώρα που αρχαιολόγοι παρούσης της γ.γ. του υπουργείου Μαρίας Βλαζάκη και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένης Μπάνου ξεναγούσαν τους πρόσφυγες στον ιερό βράχο, ο υπουργός Πολιτισμού έφυγε για το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου υποδέχτηκε τη δεύτερη ομάδα προσφύγων, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τα παιδιά στα οποία μοιράστηκαν δώρα στο τέλος της ξενάγησης.
Ωστόσο η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του πολιτιστικού οργανισμού Flux Laboratory, είχε και την αρνητική της πλευρά, αφού κάποια ηλεκτρονικά site έσπευσαν να προκαταλάβουν ότι "ο υπουργός παράτησε τους πρόσφυγες και έφυγε" χωρίς να παίρουν υπόψη ότι ο κ. Μπαλτάς, αφού υποδέχτηκε την πρώτη ομάδα στον ιερό βράχο, έσπευσε να υποδεχτεί και τη δεύτερη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σπεύδοντας να αποδώσουν στον Αριστείδη Μπαλτά ότι "έκανε πράξη τη φράση 'για τα μάτια του κόσμου'" τα συγκεκριμένα site απέδειξαν ότι χωρίς διασταύρωση των δεδομένων δεν κάνεις δημοσιογραφία, αλλά δημαγωγία για τα μάτια του κόσμου.
* Στο μεταξύ το Σάββατο ο υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε τη νέα έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων, που πλήρως ανακαινισμένο άνοιξε ξανά τις πόρτες του για το κοινό μετά από εννέα χρόνια.