Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.0°C19.4°C
2 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.6°C18.9°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C17.2°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.7°C
2 BF 88%
Άγνωστες ιστορίες του Μπλεκ κυκλοφορούν τον Οκτώβριο / Λεωκράτης Ανεμοδουράς: "Με γοητεύει η ιδέα της αντίστασης του Μικρού Ήρωα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άγνωστες ιστορίες του Μπλεκ κυκλοφορούν τον Οκτώβριο / Λεωκράτης Ανεμοδουράς: "Με γοητεύει η ιδέα της αντίστασης του Μικρού Ήρωα"

Της Μάνιας Ζούση

Δυο ονόματα βαριά σαν ιστορία: "Μπλεκ" και "Μικρός Ήρωας". Περιοδικά σύμβολα, που μαζί με μια σειρά άλλων τίτλων για παιδιά και εφήβους έγιναν μύθος και εμμονή των πιτσιρικάδων που κατέθεταν το χαρτζιλίκι τους στον περιπτερά της γειτονιάς, μεγάλωσαν γενιές, απέκτησαν φανατικούς αναγνώστες και μανιώδεις συλλέκτες, στιγμάτισαν τον εκδοτικό χώρο για αρκετές δεκαετίες και σήμερα επανακυκλοφορούν κάθε μήνα, με πολλές και διαφορετικές ιστορίες, ποικιλία χαρακτήρων, διαγωνισμούς και νέους καλλιτεχνικούς συνεργάτες. Οι εκδόσεις του Στέλιου Ανεμοδουρά συνεχίζουν, στο πρόσωπο του 36χρονου εγγονού του Λεωκράτη, την οικογενειακή ιστορία και παράδοση των χάρτινων ηρώων, επενδύοντας σε ένα πολυτελές όνειρο.

"Τον 'Μικρό Ήρωα' μπορείς να τον πεις και επίκαιρο, καθώς τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που αφηγείται, κατά κάποιο τρόπο, μπορούν να σταθούν και σε μια σύγχρονη πραγματικότητα" εξηγεί ο Λεωκράτης. Και απαντάει ευθέως στην ερώτηση τι τον γοητεύει στις ιστορίες : "το στοιχείο της αντίστασης, άλλωστε αυτό ήταν που προσπαθούσε να περάσει και ο Στέλιος Ανεμοδουράς. Δεν υποχωρούμε, δεν τα παρατάμε, προχωράμε"!

Όσον αφορά τον 'Μπλεκ', δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τις "ιστορίες πιο αφελείς και απλοϊκές, αλλά που μέσα από τη απλοϊκότητά τους διαθέτουν κάτι που αρέσει, όπως χιούμορ, δυναμισμό και παιδικότητα".

Μιλά με ενθουσιασμό για τις αδημοσίευτες ιστορίες που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στο τεύχος 23 του πολυθεματικού πλέον "Μπλεκ" τον Οκτώβριο, και "οι αναγνώστες δεν έχουν ξαναδιαβάσει ποτέ πριν". Στο ίδιο τεύχος περιλαμβάνονται ιστορίες και άλλων ηρώων, όπως ο δημοφιλής Ζαγκόρ, ο Τερματοφύλακας Γιατρός, ο Λοχαγός Μαρκ, οι Ρόυ Ρέης και Τομ αλλά και ένα ελληνικό κόμικ με τίτλο «Ο Τετρακοσάρης», σε σενάριο Νίκου Νικολαΐδη και σχέδιο Κώστα Φραγκιαδάκη. Ο «Νέος Μπλεκ», αποτελείται από 164 έγχρωμες σελίδες, διαθέτει καινούργια αρίθμηση και κυκλοφορεί στα μέσα κάθε μήνα.

Είναι εμφανές πως ο "νέος Μπλεκ" απευθύνεται περισσότερο στους μπαμπάδες, παρά στους γιούς, όλους αυτούς που τον αναζητούσαν μανιωδώς στα περίπτερα και τον έκρυβαν στις σχολικές τσάντες για να τον ξεφυλλίσουν στο διάλειμμα ή ακόμη και μέσα στην τάξη! "Κατά 70% το περιοδικό απευθύνεται στους μπαμπάδες, τους παλιούς αναγνώστες, από 35 έως και 55 ετών", διευκρινίζει ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς, "ωστόσο όλοι αυτοί που αγαπούν το περιοδικό το δίνουν και στα παιδιά τους, οπότε έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά αναγνωστών, κάτω των 18 ετών". Οι πωλήσεις ωστόσο ακολουθούν την χαμηλή κλίμακα των πωλήσεων του περιοδικού τύπου. Από τις 100.000 των παλαιότερων εποχών, οι σημερινές πωλήσεις ανέρχονται στις 3.000 αλλά με "τάση ανοδική", όπως διευκρινίζει ο νέος εκδότης, σημειώνοντας την προσοχή που δίνεται στους αναγνώστες και τις παρατηρήσεις τους, έτσι ώστε κάθε τεύχος να εμπλουτίζεται σε μηνιαία βάση και να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και το περιοδικό βιώσιμο.

Η ιστορία

Ο "Μπλεκ" εμφανίζεται για πρώτη φορά στα περίπτερα τον Ιούνιο του 1969, προερχόμενος από την Ιταλία και τους δημιουργους Sartoris, Sinchetto και Guzzon οι οποίοι στις 3 Οκτωβρίου 1954 εμπνεύστηκαν τη χαρακτηριστική φιγούρα του ξανθού γίγαντα κυνηγού με το γούνινο καπέλο με ουρά, ο οποίος διακρίθηκε στον αγώνα για την αμερικανική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα. Σαν όπλο του χρησιμοποιεί τις ατσάλινες γροθιές του και σπανιότερα το πιστόλι, το μαχαίρι ή την καραμπίνα του. Στην πρώτη περίοδο του "Μπλεκ" (Ιούνιος 1969 - Δεκέμβριος 1975) το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση. Περιελάμβανε, εκτός της κύριας ιστορίας, τις περιπέτειες του Ρίνγκο, του Τομ και το ανάγνωσμα Παιδί - Φάντασμα, ενώ τις επόμενες δύο δεκαετίες η θεματολογία πολλαπλασιάσθηκε. Σαν πρώτη ιστορία παρέμειναν σταθερά οι περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα, τον οποίο πλαισιώνουν οι φίλοι του, ο καθηγητής Μυστήριος και ο μικρός Ρόντυ.

Από τις σελίδες του περιοδικού παρέλασαν ένα μεγάλο πλήθος από ιστορίες κόμικς τόσο Ευρωπαίων όσο και Αμερικανών δημιουργών. Ο "Νέος Μπλεκ» επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Comics & Crosswords Publications L.P. την άνοιξη του 2014.

Ο "Μικρός Ήρωας" που γραφόταν σε συνέχειες από τον ίδιο τον Στέλιο Ανεμοδουρά, κυκλοφορούσε με δύο ανατυπώσεις εντός της ίδιας εβδομάδας και αγαπήθηκε πολύ από τις πρώτες μεταπολεμικές γενιές. Στόχος του Ανεμοδουρά ήταν η χρήση λιτής και κατανοητής γλώσσας και η αποφυγή διχαστικών αναφορών. Επανεκδόθηκε αρκετές φορές, είτε υπό μορφή κόμικς πλήρους εικονογράφησης (1968-1971), είτε υπό μορφή κειμένου με εικόνες (1975), είτε υπό μορφή συλλεκτικών τόμων (1986) ή ως ένθετη έκδοση σε εφημερίδες. Ο νέος "Μικρός Ήρωας", κυκλοφορεί κάθε μήνα στα περίπτερα, ενώ αρχή και θέληση της οικογένειας Ανεμοδουρά, είναι να παραμείνουν οι ιστορίες όπως είναι και όπως τις δημιούργησε ο Στέλιος Ανεμοδουράς, χωρίς να γραφτούν καινούριες. Ωστόσο ετοιμάζεται ένα αφιερωματικό βιβλίο αναφοράς στον γενάρχη των ιστορικών εκδόσεων που θα παρουσιασθεί 14 και 15 Νοεμβρίου και το οποίο θα περιέχει όλο το εκδοτικό και συγγραφικό του έργο, αλλά και και κάποιες καινούριες αδημοσίευτες ιστορίες του "Μικρού Ήρωα" που δημιούργησαν νέοι δημιουργοί.

Σε έναν εκδοτικό χώρο που δύσκολα ανασαίνει και επιβιώνει μέσα στην μικρή ελληνική αγορά, η έκδοση νέων κόμικς θεωρείται "πολυτελής διαδικασία", υποστηρίζει ο Λεωκράτης, σημειώνοντας πως ακόμα και τα γκράφικ νοβελ είναι πολύ περιορισμένα πια. Στο αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος χάρτινος ήρωας από τις ιστορικές εκδόσεις, ο κ. Ανεμοδουράς απαντά: "είναι δύσκολο, αλλά το έχω στο νου μου και θα ήθελα να το κάνω σε συνεργασία με νέους δημιουργούς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL