"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ. Δεν μπορούμε να στερούμε από τους πολλούς, ένα δημόσιο αγαθό με πρόσχημα την απελευθέρωση και τις υποτιθέμενες επενδύσεις" δήλωσε στο Mega, ο Π. Σκουρλέτης.
"Η κρίση δεν είναι εξωγενείς παράγοντας, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, δεν βρέχει κρίση." Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι η κρίση "δεν είναι ουδέτερη", αντιθέτως πάει να εγκαθιδρυθεί ως ένα καθεστώς μόνιμης δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας. Πρόσθεσε επίσης ότι "το ασφαλιστικό είναι μια ωρολογιακή βόμβα που έχει εκραγεί. Η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη 360 ευρώ αποτελεί μια κυβερνητική επιλογή που εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης αξιών, συντάξεων, ακινήτων."
Στους ισχυρισμούς του κ. Παπαμιμίκου, ότι πρόκειται για κοινοτική οδηγία ο Π. Σκουρλέτης επέκρινε την απελευθέρωση του ρεύματος που επιχειρείται από την κυβέρνηση που όχι μόνο χαρίζει στους υποψήφιους επενδυτές τις εγκαταστάσεις αλλά επιπλέον τους δίνει "προίκα πελάτες της ΔΕΗ."
Μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη αντέτεινε ότι από χρόνια έχει ξεπουληθεί η ΔΕΗ οπότε δεν τίθεται θέμα, προφανώς συζήτησης, παράλληλα προσπάθησε να πουλήσει εντυπωσιασμούς επαναστατικότητας και αριστεροσύνης.
Οι πάντες παρακολουθούν τους πάντες
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις των συνομιλιών του, ο Π. Σκουρλέτης είπε ότι "υπάρχει η δυνατότητα από πολλούς να παρακολουθούν πάρα πολλούς, χωρίς να γνωρίζει κανείς, ποιοι μηχανισμοί παρακολούθησης έχουν εισαχθεί στη χώρα και ποιοι είναι οι χρήστες τους; Συνέχισε θέτοντας τα εξής επιπλέον ζητήματα:
1) Ποιος ελέγχει τις ιδιωτικές εταιρείες ως προς τη χρήση που γίνεται στις συνδιαλέξεις;
2) Υπάρχει ο κόμβος της Φρανκφούρτης, όπου εξυπηρετούνται, συγκεκριμένες εταιρείες στην Ελλάδα και ο ΟΤΕ. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι όποιος ελέγχει αυτόν τον κόμβο, ακούει τα πάντα.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο λόγος που άνοιξε το θέμα είναι εκτός από την κρισιμότητά του ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του και επίσης ότι πρέπει να διαχωριστεί η επιτροπή που προστατεύει το απόρρητο, από την αντίστοιχη επιτροπή επικοινωνιών που ήδη υπάρχει γιατί αυτή τη στιγμή "ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος λειτουργούν εντός της ίδιας επιτροπής".
Τέλος έθιξε το θέμα του δικαιώματος ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών που έχει απωλέσει το ελληνικό κράτος λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Υπάρχει ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο" όπου ακόμα και "μέρος της άμυνας και των επικοινωνιών του στρατεύματος έχει παραδοθεί στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ, παρά τις προθέσεις - υποσχέσεις Αβραμόπουλου ,για ένα ιδιαίτερο σύστημα επικοινωνίας αποκλειστικά για το στρατό, που έμειναν στα λόγια.
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν νομιμοποιείται να βγει από αυτή τη βουλή
Η κυβέρνηση συσχετίζει άμεσα το θέμα του προέδρου της δημοκρατίας με την παράταση του βίου της. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η παρούσα βουλή δεν αντιστοιχεί στους πολιτικούς συσχετισμούς με το καταδικαστικό εκλογικό αποτέλεσμα για την πολιτικής της.
Δυστυχώς όμως "η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει τα πάντα" για να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου τόνισε ο Π. Σκουρλέτης σε ερώτηση για τις καταγγελίες περί εξαγοράς βουλευτών.
Τέλος για το θέμα των συμμαχιών και συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό τέθηκε μετά την πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε. ο εκπρόσωπος τύπου είπε ότι δεν υφίσταται συζήτηση για κάποιου είδους συμφωνία, για το δρόμο προς τον σοσιαλισμό αλλά η συνειδητοποίηση ότι "πρέπει να μπει ένα τέλος στον κατήφορο, να αποκατασταθούν οι αδικίες, να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, ο βασικός μισθός".
Kατ. Μπρέγιαννη