Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
34.2°C36.9°C
4 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
34.4°C37.6°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
38 °C
37.1°C38.2°C
2 BF 23%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
34 °C
34.4°C35.4°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
35 °C
34.5°C36.9°C
0 BF 26%
Streaming πλατφόρμες / Ντοκιμαντέρ «Ο Φύλακας των Πεταλούδων»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Streaming πλατφόρμες / Ντοκιμαντέρ «Ο Φύλακας των Πεταλούδων»

Άποψη του καταφυγίου της πεταλούδας του μονάρχη, στον δήμο Ocampo, στην πολιτεία Michoacan, Μεξικό, 27 Μαρτίου 2021. Οι πεταλούδες monarch ξεκίνησαν την εποχική επιστροφή τους στον Καναδά στις 27 Μαρτίου μετά από μια από τις χειρότερες εποχές τους στην επικράτεια του Μεξικού, με ετήσια μείωση παρουσία τους 26%.
(EPA/Enrique Granados)

Το ντοκιμαντέρ «The Guardian of the Monarchs» στο Netflix εξερευνά την αληθινή ιστορία του Μεξικανού περιβαλλοντικού ακτιβιστή  Homero Gómez González, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία των μονάρχων πεταλούδων στο δάσος Μιτσοακάν στο Μεξικό. Το έργο του έφερε διεθνή προσοχή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δάση των μονάρχων πεταλούδων, στη σημασία της διατήρησης αυτών των κρίσιμων οικοσυστημάτων​ και βοήθησε στην προστασία του δάσους.

Ο Gómez διαχειριζόταν το καταφύγιο πεταλούδων του El Rosario, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια για τις πεταλούδες μονάρχες που μεταναστεύουν από τον Καναδά στο Μεξικό. Η εξαφάνιση των πεταλούδων στο Μεξικό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα επιστημόνων. Οι πεταλούδες είναι γνωστές για τη μεγάλη τους μετανάστευση από τις βόρειες περιοχές της Αμερικής προς το κέντρο του Μεξικού κάθε χειμώνα. Ωστόσο, ο αριθμός των πεταλούδων εδώ και δεκαετίες έχει μειωθεί δραματικά λόγω της αποψίλωσης των δασών, της ανάπτυξης ανθρωποκεντρικών δραστηριοτήτων και της κλιματικής κρίσης. Η δράση του Gómez τον έφερε αντιμέτωπο με το οργανωμένο έγκλημα που δραστηριοποιείται στην περιοχή και οδήγησε τελικά στο θάνατό του.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το ταξίδι του από τον Καναδά έως το Μεξικό, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετώπισε, καθώς και στις επιπτώσεις των παράνομων δραστηριοτήτων, όπως τα εργαστήρια μεθαμφεταμίνης, που απειλούν την περιοχή και τους υπερασπιστές της. Η ξαφνική εξαφάνισή του, ο θάνατός του και οι προσπάθειες διαλεύκανσης της υπόθεσης αποτελούν τον κεντρικό άξονα του ντοκιμαντέρ, το οποίο αναδεικνύει τα εμπόδια που προκύπτουν από την εμπλοκή οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς. Στις 13 Ιανουαρίου 2020 ο Gómez εξαφανίστηκε. Βρέθηκε νεκρός στις 29 Ιανουαρίου 2020 μετά από εκτεταμένη  έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εθελοντές και τοπικές αρχές.

Κάτοικοι της κοινότητας Ocampo, στην πολιτεία Michoacan, Μεξικό, 30 Ιανουαρίου 2020, συμμετέχουν στον φόρο τιμής στον ακτιβιστή Homero Gomez Gonzalez, που βρέθηκε νεκρός στις 29 Ιανουαρίου.
(EPA/Ivan Villanueva)

Η εμπλοκή πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην κυβερνήτη Silvano Aureoles, και η αντίδραση ορισμένων άλλων όπως της Karina Alvarado, που επιδίωξαν με διάφορα μέσα να αποφύγουν την έρευνα, αναδεικνύει το επίπεδο διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και της δικαιοσύνης της χώρας. Οι συνθήκες του θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστες, ωστόσο, δεδομένων των απειλών που είχε δεχτεί από εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται στην παράνομη υλοτομία, ο θάνατός του μαζί με εκείνον του Raúl Hernández Romero, ενός άλλου ακτιβιστή που βρέθηκε νεκρός λίγο αργότερα συνδέθηκε με τον περιβαλλοντικό τους ακτιβισμό.

Η δολοφονία του αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πολίτες που τολμούν να αγωνιστούν για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας. Μετά το θάνατό του, η δράση και η κληρονομιά του Gómez συνεχίζει να εμπνέει άλλους ανθρώπους να συνεχίσουν τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ντοκιμαντέρ αποτίει φόρο τιμής στη ζωή και το έργο του Homero Gómez González, αναδεικνύοντας τον τεράστιο αγώνα του για την προστασία ενός από τα πιο όμορφα και ευάλωτα ζώα της φύσης, αποκαλύπτοντας παράλληλα την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ των διεθνών εμπορικών συμφερόντων, του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς που επηρεάζουν τις προσπάθειες για την προστασία τους​.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL