Live τώρα    
ΕΚΘΕΣΗ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ / "Νόστος" στο Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΘΕΣΗ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ / "Νόστος" στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Επιδιώκοντας να εστιάσει στην εικόνα που διαμορφώνει ο σύγχρονος άνθρωπος για την ελληνική αρχαιότητα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών φιλοξενεί από την Πέμπτη 13 Ιουνίου την έκθεση έργων του εικαστικού και καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Ψυχοπαίδη με τίτλο Ημερολόγια του Νόστου.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από την ΣΤ' ΕΠΚΑ, περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, που φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ 1980 και 2011, με κοινό τους σημείο τις αναφορές στην κλασική αρχαιότητα και στον σύγχρονο κόσμο. Πρόκειται, όπως τονίζει και ο ίδιος ο ζωγράφος, για «μια βαθύτερη ανάγκη αναστοχασμού και αναψηλάφησης της ιστορικής μνήμης».

Τα έργα που εκτίθενται στα Ημερολόγια του Νόστου προέρχονται κυρίως από κύκλους που έχει ήδη παρουσιάσει ο καλλιτέχνης σε εκθέσεις του όπως οι «Έπεα πτερόεντα. Σημειώσεις στην Οδύσσεια» (Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, 2000), «Ιστορία δύο πόλεων» (Βρυξέλλες 1997), «Το γράμμα που δεν έφτασε» (Γλυπτοθήκη του Μονάχου, 1984) «Fragile Paintings» (Bερολίνο 2003), «Kίονες και Πεσσοί» (Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 2005», «Νόστος») (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα 2008) και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» (Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα 2011).

Έχοντας στο επίκεντρο του προβληματισμού του τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί και εκλαμβάνεται σήμερα η σύγχρονη εικόνα για την αρχαιότητα, ο Γ. Ψυχοπαίδης ξανακοιτά, μέσα από τα έργα των Ημερολογίων του Νόστου, αυτό το παρελθόν, έτσι όπως αυτό φιλοξενείται και αναδεικνύεται τεκμηριωμένα μέσα στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, όπου και θα παρουσιαστεί, πυροδοτώντας έναν διάλογο ανάμεσα στα αρχαία και τα σύγχρονα εκθέματα.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ και στη συνέχεια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες ρεαλιστές» (1971-73), του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (1974-76) και της καλλιτεχνικής ομάδας «10/9» του Μονάχου (1975). Το 1994 εκλέχθηκε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ιδιωτικές γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία.

Η έκθεση Ημερολόγια του Νόστου θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη στις 8.30 μ.μ. και θα παραμείνει ανοιχτή, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, έως τις 3 Αυγούστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0