Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.1°C30.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.3°C28.8°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.7°C28.3°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C27.3°C
0 BF 61%
Εικαστικά / Η διφυΐα ως εγγενές χαρακτηριστικό τού είναι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικαστικά / Η διφυΐα ως εγγενές χαρακτηριστικό τού είναι

1351469Μπεκιάρης2.jpg

Απαρνούμαστε τη διπλή υπόστασή μας στον δημόσιο-κοινωνικό και στον ιδιωτικό μας βίο. Τη συνύπαρξη του ορμέμφυτου και του πνευματικού, του θηλυκού και του αρσενικού, του παιδιού και του ενήλικα. Αυτή την εγγενή διφυΐα που ύμνησαν οι ορφιστές στο όνομα του πρώτου ανθρώπου, του αιθερόπλαγκτου Πρωτόγονου που γεννήθηκε από το Κοσμικό Αυγό, και του δίμορφου, δικέρατου, λικνιστή Διονύσου, που ένωνε ανέκαθεν το ενθουσιαστικό της γονιμότητας με το χθόνιο. Απεικονίστηκε σε όλους τους πολιτισμούς, τους προϊστορικούς, τους ιστορικούς αλλά και τους νεωτερικούς, και σε όλες τις μορφές της Τέχνης με ζωόμορφα ή συντιθέμενα με στοιχεία της χλωρίδας όντα θεϊκά, ημίθεα, ανθρώπινα.

Με την ίδια εμμονή απαρνούμαστε και κατηγοριοποιούμε στη μετανεωτερική συνθήκη όχι μόνο τη σχιζοειδή καθημερινότητά μας, αλλά και την ανοίκεια μέχρι σήμερα πολυμορφικότητα και την πολυσημαντότητα της θνητής ύπαρξής μας. Που καλύπτουμε και ισοπεδώνουμε με πολλαπλές επεμβάσεις στο όνομα μιας ανύπαρκτης επί της ουσίας «κανονικότητας», σημείου κατατεθέν εκείνων των πολιτικών δυνάμεων του πολιτικώς ορθού «ολοκληρωτισμού» που σήμερα αναβιώνουν ξανά σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και επιχειρούν να οριοθετήσουν και να χειραγωγήσουν την ίδια την πολύμορφη και πολυσήμαντη ζωή.

Τα διφυή πλάσματα του Γιάννη Μπεκιάρη

Ο ζωγράφος Γιάννης Μπεκιάρης παρουσιάζει στην τελευταία έκθεσή του στην Γκαλερί 7 με τον ενδεικτικό τίτλο «Διφυής» τα πλάσματα που έφτιαξε με τον χρωστήρα του. Ο θεατής τους παρασύρεται στη δίνη της χειρονομιακής πινελιάς ή βυθίζεται στο βάθος του χώρου που δομούν τα διαφορετικά, ομοιόμορφα ορθογωνισμένα χρωματικά, γκριζογάλαζα και πρασινογάλαζα, μαβιά, κόκκινα, γκρίζα, μαύρα πεδία. Ανακαλύπτει εκεί τις διπλές όψεις των μορφών τις γραμμένες με ρεαλιστική ακρίβεια, που αναδεικνύουν τη σωματικότητά τους μέσα από τις αντιθέσεις που τις διέπουν: τη δραματικότητα της ορμητικής, σε κάθε περίπτωση, ενίοτε στα όρια του μανιερισμού κίνησης και την ηρεμία της στάσης, την εξπρεσιονιστική αφαίρεση της φόρμας και την αυστηρότητα του σχεδίου. Διαβάζει την αποφασιστικότητα ή τη θλίψη στα ερμητικά κλειστά πρόσωπα της αγέρωχης ή κυρτωμένης ελαφρά νεαρής γυναίκας στο βλέμμα τους. Προσπαθεί να ακολουθήσει τους ταχείς, εναλλασσόμενους ρυθμούς των διαιρεμένων μελών τους που μιλούν για τις διαφορετικές διαθέσεις και προθέσεις τους.

Ψηλαφεί τις μορφές που μοιάζουν να αγκαλιάζονται από τον Άλλο, αναπόσπαστα πλεγμένο με αυτές Όμοιό τους. Που προβάλλουν ως αφαιρετικά αποδοσμένες, πρωτογονικές σκιές ή τμήματα του σώματός τους. Αισθάνεται την καθισμένη με την πλάτη μορφή που στρέφεται και τον κοιτά να συγκρατείται από το χέρι που αναδύεται μέσα από τον χώρο και πιάνει τον βραχίονά της, κι αναρωτιέται αν είναι δικό της. Διαισθάνεται εντέλει και παρασύρεται από τη βυθισμένη στην ομιχλώδη, διάφανη ρευστότητα των κηλίδων «εγγραφή των μορφών στην παραμόρφωσή τους», καθώς υποστήριζε ο ιδιόμορφος εξπρεσιονιστής Φράνσις Μπέικον, την αντιφατικότητα και την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού. Που συγκροτείται μέσα στην εγγενή διφυΐα του οικείου, κοινωνικά κατασκευασμένου και αναγνωρισμένου συνειδητού και του ανοίκειου, κοινωνικά κατακριτέου, καταπιεσμένου, πλην όμως λανθάνοντος, ασυνείδητου κομματιού του εαυτού τους και αποτελούν μέσα στην ολότητά τους το αληθινό, αποκρυμμένο είναι μας.

Info

Γιάννης Μπεκιάρης, «Διφυής», σε επιμ. Ίριδος Κρητικού

Gallery 7, Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου

Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου-15 Ιουνίου 2024

Ωρες λειτουργίας: Τρ./Πέμ./Παρ. 12 μ.μ.-8 μ.μ., Τετ./Σάβ. 12 μ.μ.-4.μ.μ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL