Για μας προτεραιότητα έχουν ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του» διαβεβαιώνει η σχετική καμπάνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια καμπάνια με αφορμή τις μεθαυριανές ευρωεκλογές, αλλά με απεύθυνση διαρκείας, αφού, όπως επισημαίνει η Κυριακή Μάλαμα, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «ο Πολιτισμός είναι αιμοδότης της κοινωνίας στο διηνεκές».
Μέσα από 10 βίντεο, που είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο και στα σόσιαλ μίντια στο hashtag #καμπάνια_πολιτισμός, ενημερώνονται οι πολίτες για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τον ευαίσθητο, αλλά πάντα πρωτεύοντα αυτόν τομέα. Σε φυσικούς χώρους, πολιτισμικά τοπόσημα, με ανθρώπους του Πολιτισμού, η Κυριακή Μάλαμα προβάλλει σ’ αυτά τα βίντεο τις προτεραιότητες, τις επιδιώξεις, τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και για επιμέρους πολύ κρίσιμα ζητήματα που αφορούν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η στήριξη του Πολιτισμού καρέ-καρέ, λοιπόν, του πιο όμορφου, του πιο ευαίσθητου και συνάμα πιο κακοπαθημένου από τις κυβερνητικές πρακτικές τομέα.
Το εισαγωγικό βίντεο παρουσιάζει την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη καμπάνια και την ανάγκη στήριξης του Πολιτισμού και των ανθρώπων του.
Δικαιωματικά στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟ και στην ενίσχυση της υποστελεχωμένης Αρχαιολογικής Υπηρεσίας επικεντρώνεται το δεύτερο βίντεο. «Η αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟ για ανασκαφές, η θωράκιση του έργου των αρχαιολόγων και ο σεβασμός στην επιστήμη τους είναι ανάγκη απαραίτητη» υπογραμμίζει η Κ. Μάλαμα με φόντο το κλειστό, λόγω έλλειψης προσωπικού, κάστρο της Τορώνης. Την ίδια ώρα υπενθυμίζει τη δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ο ΣΕΑ να ξαναβρεί το σπίτι του και η χώρα να αποκτήσει μια ισχυρή Αρχαιολογική Υπηρεσία που θα έχει τα μέσα να δουλέψει».

Η μουσική έχει την τιμητική της στο τρίτο βίντεο, με την τομεάρχη Πολιτισμού να συνομιλεί με τον Γιώργο Καζαντζή υπό τους ήχους του «Βαλς της ουτοπίας», που παίζει στο πιάνο ο γνωστός συνθέτης. Η Παιδεία και η καλλιτεχνική εκπαίδευση «που πρέπει να ξεκινάει από την προσχολική ηλικία», οι νέοι μουσικοί, η ανάγκη να υπάρχουν σκηνές για να παρουσιάζουν το έργο τους βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης. «Οι νέοι έχουν όραμα, δεν έχουν ορίζοντα» λέει ο Γ. Καζαντζής, προσθέτοντας ότι πρέπει «να κάνουμε κάτι να κρατήσουμε τα παιδιά στον τόπο τους». Προτάσσοντας τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Κ. Μάλαμα επισημαίνει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αναγνώριση των πτυχίων τους, και καταθέτει την πρόταση για τη δημιουργία ενός φορέα που θα ενισχύει τους νέους δημιουργούς οικονομικά και σε επίπεδο προώθησης του έργου τους.
Για τη στήριξη της εικαστικής δημιουργίας, στο τέταρτο βίντεο, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει τη διάθεση του 1% από τον προϋπολογισμό κάθε δημόσιου έργου, κάθε έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάθε έργου. «Για να γίνει η καθημερινότητά μας καλύτερη».
Εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών
Στο πέμπτο βίντεο, στο οποίο συνομιλούν η Κυριακή Μάλαμα και η ηθοποιός Έφη Δρόσου από το ΚΘΒΕ, συνομολογούν ότι ηθοποιός δεν σημαίνει μόνο φως, αλλά «φως, νερό, τηλέφωνο και ανεργία». Η τομεάρχης Πολιτισμού υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων «για όλους τους εργαζόμενους του θεάτρου», τόσο στις κρατικές σκηνές όσο και στο ελεύθερο θέατρο, και για την αναγνώριση των πτυχίων των καλλιτεχνών, όπως και για τη δημιουργία Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών.
Στο επίκεντρο του έκτου βίντεο της καμπάνιας βρίσκονται τα πέντε μεγάλα μουσεία που μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ. «Κλειστά Μουσεία, κλειστά μυαλά» γράφει η οθόνη και η τομεάρχης Πολιτισμού μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ένα από τα πέντε μουσεία που μετά τη μετατροπή του διοικητικού καθεστώτος τους δεινοπαθούν, αδυνατώντας να τηρήσουν το διευρυμένο ωράριο και να διατηρήσουν όλες τις αίθουσές τους ανοιχτές, υπενθυμίζει την υποστελέχωσή τους και την κυβερνητική στόχευση «να παραδώσουν τα μουσεία μας στα ιδιωτικά συμφέροντα». «Εμείς λέμε ότι τα μουσεία μας πρέπει να επιστρέψουν στον κορμό του υπουργείου Πολιτισμού» υπογραμμίζει η Κ. Μάλαμα, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συνομιλώντας με τον σκηνοθέτη Στέργιο Μήτα έξω από το Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, η τομεάρχης Πολιτισμού στο έβδομο βίντεο εστιάζει στα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η συγχώνευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το ΕΚΟΜΕ. Οι δύο συνομιλητές, θυμίζοντας την κυβερνητική δήλωση ότι «η Θεσσαλονίκη θα γίνει δεύτερο Χόλιγουντ», διαπιστώνουν ότι στην πραγματικότητα «έγιναν κάποιες παραγωγές ξένων συμφερόντων χωρίς κανένα οικονομικό και καλλιτεχνικό όφελος για την πόλη, τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης και όσους εργάζονται στον κινηματογράφο». Η Κ. Μάλαμα καταθέτει τη δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ισχυρό δημόσιο φορέα κινηματογράφου με έμφαση στους νέους δημιουργούς».

Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
Στο επόμενο, όγδοο βίντεο της καμπάνιας, με φόντο το Λαογραφικό Μουσείο του Πολυγύρου, η Κ. Μάλαμα επικεντρώνει στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και θυμίζει πως το ΥΠΠΟ «νομοθέτησε ερήμην των ανθρώπων της το Εθνικό Συμβούλιο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χωρίς να εντάξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους ανθρώπους της Τέχνης». Για την τομεάρχη Πολιτισμού «η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά δεν προστατεύεται μέσα από τα γραφεία, προστατεύεται μέσα από τη συστηματική καταγραφή της μαζί με τους ανθρώπους που τη γνωρίζουν πολύ καλά». Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η συμμετοχή όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτιστικών συλλόγων και των καλλιτεχνών στο Εθνικό Συμβούλιο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Για να στηριχτεί, «πρέπει να διασώσουμε και να μεταφέρουμε στους επόμενους την παράδοσή μας έτσι όπως πρέπει και όπως οφείλουμε».
Εμφαση στα νεότερα μνημεία του πολιτισμού μας δίνει το ένατο βίντεο, με την Κυριακή Μάλαμα να συνομιλεί με τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Αικατερινάρη σχετικά με τη διάσωση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των διατηρητέων κτηρίων. Διαπιστώνεται, αφενός, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και οι ελλείψεις, αφετέρου, στο νομοθετικό πλαίσιο για την υποστήριξη εκείνων των κτηρίων που ανήκουν σε ιδιώτες και χρήζουν αποκατάστασης. Δεδομένου ότι το θεσμικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή καλύπτει μόνο κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο, η προστασία από το Δημόσιο διατηρητέων κτηρίων που ανήκουν σε ιδιώτες περιορίζεται μόνο στη μη κατάρρευσή τους. Ο νόμος δεν υποχρεώνει τον κύριο του έργου να συντηρήσει το κτήριο. Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει την «ενεργοποίηση του ΥΠΠΟ στην προστασία των νεότερων μνημείων μας» έτσι ώστε «όλα τα νεότερα μνημεία που ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου να περάσουν στο ΥΠΠΟ», ενώ «όσα μνημεία ενδιαφέρουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την κοινωνική χρήση και αξιοποίησή τους να περάσουν στους δήμους χωρίς αντάλλαγμα». Για τα νεότερα δε μνημεία που ανήκουν σε ιδιώτες «θα δοθούν κίνητρα για την ανάδειξή τους». Προτείνεται, επίσης, η δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αναστήλωσης για τη χρηματοδότησή τους.
Στο τελευταίο βίντεο της καμπάνιας η Κ. Μάλαμα συνομιλεί με τον συγγραφέα Μάκη Πάνο για το βιβλίο και τους ανθρώπους του, επαναδιατυπώνοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη δημιουργία ενός φορέα για το βιβλίο με σταθερό προϋπολογισμό, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμικοί εταίροι του βιβλίου.
