Δύο εντελώς διαφορετικές κυκλοφορίες αυτή την εβδομάδα: Η VASSIŁINA κυκλοφορεί έναν δίσκο ελληνικής καταγωγής με avant-pop μελωδίες και ο σύγχρονος ήρωας της πληθωρικής τζαζ Kamasi Washington από το Λος Άντζελες επιστρέφει με ακόμη ένα φιλόδοξο μπουκέτο τραγουδιών, άλλων ανθισμένων, άλλων λιγότερο
Πολιτισμένη, αστική pop από την οποία φτιάχνονται τα όνειρα
VASSIŁINA - Femmeland
Κυκλοφορεί από την Inner Ear

Κυκλοφόρησε ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος της VASSIŁINA με τίτλο «Femmeland», τρία χρόνια μετά το υποσχόμενο ντεμπούτο της. Πρόκειται για ένα γνήσια συναισθηματικό album με τεθλασμένο ψυχισμό και εναλλασσόμενες ατμόσφαιρες. Τα τραγούδια δεν έχουν γραμμική ανάπτυξη, αλλά είναι βουτηγμένα στη μελωδικότητα και στις αρμονίες. Ο δίσκος είναι εξαιρετικά δουλεμένος και εμπεριέχει απολαυστικά καλούδια που συνυπάρχουν αρμονικά σε μια state of the art παραγωγή τόσο καλοβαλμένη και το κυριότερο τόσο ατενίζουσα στο αύριο.
Η VASSIŁINA είναι μουσική παραγωγός και τραγουδοποιός που κατασκευάζει με θέρμη και αγάπη τις avant-pop μελωδίες της και ανήκει στα πιο ταλαντούχα ονόματα της εγχώριας ηλεκτρονικής μουσικής. Ο νέος δίσκος της ανήσυχης και εργατικής τραγουδοποιού εξελίσσει και πάει παραπέρα όλα όσα έβαλε στο τραπέζι με τον πρώτο της δίσκο «Fragments». Τα καινούργια κομμάτια της είναι πιο σύνθετα, πιο τολμηρά σε επίπεδο παραγωγής και σαφώς πιο εμπνευσμένα ως προς την ανάπτυξη. Η VASSIŁINA θέλει να παραγάγει αστικά μουσικά όνειρα μέσα από συνθέσεις που παίζουν σαρκαστικά με τον ακροατή, με νυχτερινούς ρυθμούς που υπόσχονται περιπέτεια και τους αγγλικούς στίχους να εναλλάσσονται με τους ελληνικούς. Πραγματικά, οι αγγλικοί στίχοι του «Crooked» συνυπάρχουν με τους ελληνικούς του «2 Kisses» και η βρόμικη δίνη του «Hypohondria», που είναι δυνατή σαν κρύος νυχτερινός αέρας, χορεύει με την αιθέρια τρυφερότητα του «Cold September». Τα τραγούδια «τη βρίσκουν» μια χαρά μεταξύ τους, καθώς αγκαλιάζονται και μπλέκουν τα πόδια τους παιχνιδιάρικα κάτω απ’ τα πολλά στρώματα ηλεκτρονικών ήχων.
Το «Femmeland» είναι και ευφορικό και αποτελείται από τραγούδια που με περηφάνια και κυρίως με στιλ μπορούν και σηκώνουν το κεφάλι για να κοιτάξουν ψηλά. Και ο μουσικός μικρόκοσμος της VASSIŁINA είναι φρέσκος σε ιδέες, στιλιζαρισμένος με όρεξη και ικανός να παραγάγει αληθινούς χυμούς χωρίς να μείνει μόνο σε πρωτοεπίπεδες εντυπώσεις. Ακόμα και αν μερικά κομμάτια, όπως το «Pray» ή το «Cheers», είχαν ανάγκη ένα συμμάζεμα για να εντυπωθούν καλύτερα στην καρδιά του ακροατή, το αποτέλεσμα δικαιώνει την ταλαντούχα μουσικό γιατί μας κάνει κοινωνούς στην πολιτισμένη αστική της pop.
Πληθωρική εξερεύνηση των ορίων της jazz και των παραφυάδων της
Kamasi Washington - Fearless movement
Κυκλοφορεί από τη Young

Ο Kamasi Washington είναι από πολλές απόψεις ο σημαντικότερος μουσικός της τζαζ του 21ου αιώνα. Ο 43χρονος τενόρος σαξοφωνίστας, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας από το Λος Άντζελες έχει αποδειχθεί μια απίθανη διασημότητα και ένα ελεύθερο πνεύμα που προσπερνά τα είδη και τις γενιές ακροατών και τοποθετεί την τζαζ στο προσκήνιο με τον πιο φιλόδοξο και υγιή τρόπο.
Ξεκίνησε με το μνημειωδώς τριπλό άλμπουμ του 2015 «The epic», ένα σχεδόν τρίωρο πόνημα που αποτελούσε ένα μαξιμαλιστικό μείγμα πνευματικής τζαζ, πιασάρικων μελωδιών, gospel φωνητικών και ατμοσφαιρικών εγχόρδων, παιγμένο από ένα δεκαμελές συγκρότημα, μια χορωδία 20 ατόμων και με 32 άτομα στην ορχήστρα. Ο Kamasi Washington με τις τελετουργικές ρόμπες του, τα μενταγιόν, τα δαχτυλίδια και το μπαστούνι του μοιάζει όλο και περισσότερο με έναν Αφρο-φουτουριστή σαμάνο και αυτό το στιλ διαπερνά και την καινούργια μουσική του. Το «Fearless movement» είναι το πρώτο άλμπουμ του μουσικού μετά από έξι χρόνια και περιέχει καλειδοσκοπικές ενορχηστρώσεις, πυκνούς ρυθμούς και εκτεταμένα φρενήρη σόλο, αν και συχνά ακούγονται εξαντλητικά. Τα μισά από τα 12 κομμάτια του άλμπουμ δίνουν έμφαση στην ορχηστρική τζαζ, ενώ τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν μια πληθώρα επιρροών, από την κλασική σόουλ μέχρι τη σύγχρονη ραπ. Στις συμμετοχές συναντάμε τον μάγο του μπάσου Thundercat, τον υψίφωνο Terrace Martin, τη soul τραγουδίστρια Patrice Quinn και καλεσμένους, όπως ο André 3000 και ο George Clinton.
Το «Fearless movement» δεν είναι ένα συμβατικό τζαζ άλμπουμ, όσο μια λαμπρή εξερεύνηση των υβριδικών δυνατοτήτων της μουσικής αυτής, ιδίως όταν ξεπερνιούνται τα σύνορα της παραδοσιακής ποπ, του χιπ-χοπ και της κλασικής R&B. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να αναλογιστούμε ότι ναι μεν ο Kamasi Washington γράφει τραγούδια που δύσκολα κατεβαίνουν από τον πήχη του εννιά στα δέκα, και αυτό είναι κάτι που οφείλει να λογίζεται ως σπουδαίο επίτευγμα, αλλά το γεγονός ότι σπάνια θα δημιουργηθεί η ανάγκη στον ακροατή να τα ξαναεπισκεφτεί πολλές φορές τα μετατρέπει αυτόματα σε ακαδημαϊκά τρόπαια για το ράφι.