Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Πολιτισμός / Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτισμός / Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

134668621-a.jpg

Εκπρόσωποι του Τομέα και του Τμήματος Πολιτισμού θα συνομιλήσουν με θεσμικούς εκπροσώπους του χώρου και ανθρώπους των τεχνών προκειμένου να αναδειχθούν οι προγραμματικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και οι προκλήσεις που δημιουργούνται στο σημερινό περιβάλλον, εγχώριο και διεθνές. Η συζήτηση θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον στην ανάγκη ανοιχτού διαλόγου με τις κοινότητες των καλλιτεχνών, των ανθρώπων του πνεύματος, των επαγγελματιών στους επιμέρους κλάδους του Πολιτισμού, αλλά και στην επικοινωνία με τα ρεύματα και τις κατευθύνσεις που διαγράφονται διεθνώς στον χώρο της πολιτισμικής διαχείρισης.

«Στόχος είναι το πρόγραμμά μας για τον Πολιτισμό να εμπνεύσει και να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού και πολιτικού γεγονότος» μας λέει η Κυριακή Μάλαμα, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, βουλευτής Χαλκιδικής, τονίζοντας ότι «η δουλειά αυτή θα κορυφωθεί στο Συνέδριό μας, στο θεματικό τραπέζι που έχουμε για τον Πολιτισμό». Βασική επιδίωξη είναι «η οραματική μας οπτική να συναντηθεί με τις προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής που επεξεργαζόμαστε κι όλη αυτή η δουλειά να αποκρυσταλλώσει τους βασικούς άξονες ενός προγράμματος που θα απαντά στις ανάγκες του χώρου, στις ανάγκες της κοινωνίας και στις ανάγκες του αύριο» υπογραμμίζει, θυμίζοντας ότι «ο Πολιτισμός είναι οι άνθρωποί του, αλλά είναι και η ίδια η κοινωνία, οι άνθρωποι, δηλαδή, που αλληλεπιδρούν με την Τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά. Συνεπώς, αυτό που εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι η στήριξη των ανθρώπων της Τέχνης και να ανοίξουμε την πρότασή μας για τις πολιτικές για τον Πολιτισμό στο κοινωνικό σύνολο μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών, των ανθρώπων που εργάζονται στον Πολιτισμό, των επιστημόνων που παλεύουν για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου». Καταλήγοντας η Κυριακή Μάλαμα επισημαίνει: «Προσδοκούμε, λοιπόν, σε ένα συνέδριο ώσμωσης, που θα μπορέσει να θέσει τις βάσεις για μια προοδευτική αντεπίθεση και στον Πολιτισμό».

Άρρηκτος ο δεσμός της Αριστεράς με τον Πολιτισμό

«Ας είναι η Παιδεία και ο Πολιτισμός για το κόμμα μας, και για κάθε κόμμα, οι θεμελιώδεις αξίες για καθετί που οραματιζόμαστε και, κυρίως, πράττουμε για την κοινωνία» επισημαίνει από την πλευρά της η Τζένη Αρσένη, σκηνοθέτιδα-θεατρολόγος, δρ Αισθητικής Φιλοσοφίας και συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Δεν είναι τώρα αλλά χρόνια τώρα που, παρά τον άρρηκτο δεσμό της Αριστεράς με τον Πολιτισμό, τα κοινοβουλευτικά κόμματα μοιάζει να μην συνειδητοποιούν τη βαθιά αυτή σχέση. Δεν ακυρώνω τη στήριξη στους αγώνες μας, στους αγώνες των ανθρώπων του Πολιτισμού. Ο Πολιτισμός, όμως, δεν αφορά ένα μέρος της κοινωνίας. Μας αφορά όλους. Είναι παιδεία, είναι αξίες, είναι ανθρώπινα δικαιώματα» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «τις σκέψεις αυτές μοιραστήκαμε με τους συμπολίτες μας πριν από λίγες ημέρες σε μια πανελλαδική διαδικτυακή συνάντηση με ουσιαστικές παρεμβάσεις από όλες και όλους τους συμμετέχοντες για τα κρίσιμα ζητήματα στον χώρο της Τέχνης και για τον πολιτισμό ως νοοτροπία και στάση ζωής. Μετά από συλλογική προσπάθεια των συντρόφων του Τμήματος, της Γραμματείας, της τομεάρχη, ανακοινώνουμε με χαρά το πρώτο τραπέζι που γίνεται για τον Πολιτισμό, σε μία ανοιχτή συζήτηση με όλες και όλους που θα παρευρεθούν».

Τη συζήτηση για τον Πολιτισμό με θέμα «Η επόμενη ημέρα» θα ανοίξει με χαιρετισμό ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ η Κυριακή Μάλαμα θα κάνει τη βασική εισήγηση. Με συντονίστρια την Τζένη Αρσένη θα μιλήσουν η Ντίνα Αβαγιανού, ηθοποιός, αντιπρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ, ο Φώτης Αποστολάρας, μουσικοσυνθέτης, γενικός γραμματέας της ΠΟΘΑ, ο Κώστας Κεχαγιόγλου, ηχολήπτης, πρόεδρος της ΠΟΘΑ, ο Δέδες Λιώνης, αρχαιολόγος, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, ο Θέμης Μουμουλίδης, σκηνοθέτης, συγγραφέας, σκηνογράφος, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και η Άννα Φιλίνη, αρχιτέκτων-ζωγράφος, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Θα ακολουθήσει συζήτηση και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.


 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL