Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.5°C28.0°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
18.5°C27.9°C
2 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.0°C28.2°C
1 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.8°C24.7°C
3 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C24.6°C
0 BF 53%
Βιβλιοπαρουσίαση / Στον πόλεμο υπάρχουν ανακωχές, ποτέ ειρήνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιβλιοπαρουσίαση / Στον πόλεμο υπάρχουν ανακωχές, ποτέ ειρήνη

Κάτοικος Μοντεβιδέο και γεννηθείς το 1960, ο Ρένσο Ροσέλο λειτουργεί ως συγγραφέας αλλά και ως δημοσιογράφος, έχοντας συνεργαστεί για πολιτικοκοινωνικά θέματα αλλά και υποθέσεις εγκλημάτων με τις μεγαλύτερες εφημερίδες της πατρίδας του. Έχοντας βραβευτεί για τα νουάρ μυθιστορήματά του, ευδοκίμησε να κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο και στα καθ’ ημάς.

Ετσι έχουμε τον «Αγωνιστή» (Εκδόσεις red n’ noir), σε μετάφραση Δανάης Ταχταρά, όπου ο Ρ. Ροσέλο ξαναπιάνει το νήμα της εποχής του ’70 με το μεγάλο μαζικό κίνημα του αντάρτικου πόλεων που συντάραξε την κοινωνία του πυκνοκατοικημένου Μοντεβιδέο. Ούτως, ο Ρ. Ροσέλο αναφέρεται εμμέσως στο κίνημα των Τουπαμάρος, που έδρασε τη δεκαετία 1962-1972 και υποστηρίχθηκε δημόσια από τον Φιντέλ Κάστρο. Σε αντίθεση με το κλασικό αντάρτικο α λα Γκεβάρα, λειτούργησε εντός αστικού ιστού με όπλα και δολιοφθορές σε πρώτο πλάνο. Στο τέλος της βίαιης σύγκρουσης η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αναγνώρισε πως οι Τουπαμάρος «είχαν συγκροτήσει μια διπλή εξουσία, με έναν στρατιωτικό μηχανισμό πολλών χιλιάδων μαχητών και μια στρατιωτική και πολιτική διεύθυνση που προκαλούσε τον θαυμασμό για την τόλμη και την ακρίβεια των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της». Όταν το 1972 οι αντάρτες πίστεψαν πως ήταν τόσο ισχυροί ώστε να κηρύξουν τον πόλεμο στον στρατό του καθεστώτος, ηττήθηκαν κατά κράτος.

Αλλά καθώς τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα, ερχόμαστε τη δεκαετία του 2010 στην ίδια πρωτεύουσα, όπου τρεις περιθωριακοί, πλέον, παλιοί Τουπαμάρος αποφασίζουν να πάρουν ξανά στα χέρια τους τη Δικαιοσύνη στο όνομα των παλιών ονείρων τους. Αφορμή στέκεται η εμπειρία της νεαρής νοσοκόμας Ίρμα Αράος μπροστά στην κακοποιημένη και σε κώμα 14χρονη Μελίνα Τσάβες. Δυστυχώς η μικρή δεν τα καταφέρνει και η Αράος, ζητώντας την απονομή δικαιοσύνης με οποιοδήποτε μέσο, συναντάει, μετά την προτροπή του συνταξιούχου γιατρού Χασίντο Μπαλμπόα, τον αγρότη, εδώ και δεκαετίες, Χουάν Γκαλβάνο. Οι δυο τους υπήρξαν σύντροφοι εν όπλοις στους Τουπαμάρος με τα ψευδώνυμα Τσίντσιν και Τσάτο. Καθώς στον πόλεμο υπάρχουν ανακωχές και ποτέ ειρήνη, αποφασίζουν μαζί με τον παλιό σύντροφό τους Γιάρα Εστεφάνοβιτς να καθαρίσουν ξανά τα γουρούνια. Με τον τρόπο τους μαθαίνουν πως το έγκλημα διαπράχθηκε από μια ομάδα νεαρών με αρχηγό έναν δεκαπεντάχρονο. Μαθαίνουν, επίσης, πως κάποιος τους πλησίασε και τους υποσχέθηκε λεφτά για να καλύψει τη δική του εμπλοκή. Το ποσό παραδόθηκε και η υπόθεση θεωρείται λήξασα.

Οι τρεις καμπαλέρος, που έναν χρόνο πριν είχαν χάσει τον τέταρτο κολλητό της νιότης τους, τον Λόκο, από καρκίνο, ανακαλύπτουν πως το τεράστιο μεταλλωρυχείο που ετοιμάζεται, ιδιοκτήτης του οποίου είναι μια γαλλική εταιρεία, έχει ως υπεύθυνο ασφάλειας τον χουντικό πρώην στρατιωτικό Ρομάν Μογιάνο, απηνή διώκτη και βασανιστή του Γκαλβάνο. Ανακαλύπτουν, επίσης, πως τα γαλλικά αφεντικά απαιτούν από τους ντόπιους υπηρέτες τους ανήλικες κοπέλες, ναρκωτικά, άφθονο αλκοόλ και πληρώνουν ακριβά γι’ αυτά. Όλες οι υποψίες επικεντρώνονται στον Γάλλο Ζαν-Πιερ Λαβέν, διευθυντή έργων της πολυεθνικής BQS σε Λατινική Αμερική και Νότια Αφρική. Τον απάγουν, τον ανακρίνουν και ομολογεί. Η κατάθεσή του γίνεται viral. Όμως υπάρχει ακόμη ένα γραμμάτιο που πρέπει να εξοφληθεί…

 

Info

Ρένσο Ροσέλο

«Ο αγωνιστής»

Εκδόσεις red n’ noir

Σελίδες: 165

Τιμή: 9,90 ευρώ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL