Live τώρα    
U2 / Παρουσιάζουν το μεγαλύτερο σόου όλων των εποχών ό,τι κι αν σημαίνει αυτό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

U2 / Παρουσιάζουν το μεγαλύτερο σόου όλων των εποχών ό,τι κι αν σημαίνει αυτό

134022718-a.jpeg

Οι Ιρλανδοί σούπερσταρ επιστρέφουν στις συναυλίες ύστερα από τέσσερα χρόνια με τον πιο φιλόδοξο τρόπο: με 25 συναυλίες στο μεγαλεπήβολο The Sphere του Λας Βέγκας. Δεν πρόκειται για την έναρξη κάποιας περιοδείας - άλλωστε δεν υπάρχει νέος δίσκος από το 2017 και το «Songs of experience». Οι δυνατότητες της τεχνολογίας ξεπερνούν κάθε υπερβολή και η νοσταλγία για τα χρόνια της δημιουργικής ακμής, βρίσκει τον φυσικό της χώρο στα φωταγωγημένα, υβριδικά κτίρια της Νεβάδα.

Συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την περιοδεία «ZOO TV», που είχε πραγματοποιηθεί για την προώθηση του αριστουργηματικού δίσκου «Achtung baby», και οι U2 αποφάσισαν να το γιορτάσουν παίζοντας εξολοκλήρου τον δίσκο στο ολοκαίνουργιο The Sphere, έναν χώρο που βρίσκεται στην καρδιά του Λας Βέγκας και ξεπερνάει οτιδήποτε έχει φανταστεί ανθρώπινος νους σε επίπεδο συναυλίας. Με το «Achtung baby», το 1991, οι U2 αποτίναξαν από πάνω τους την πολιτικοποιημένη σοβαρότητα και το δουβλινέζικο ψυχόδραμα που χαρακτήριζε τη μουσική τους στη δεκαετία του ’80 και αγκάλιασαν τον multimedia ηδονισμό μιας τηλεοπτικής new age εποχής, προκρίνοντας την ειρωνεία ανάμεσα σε θεόρατες οθόνες.

u2

Τρεις δεκαετίες αργότερα παίζουν τα ίδια τραγούδια μέσα σε ένα venue που έχει το μέγεθος κομήτη ή αστεροειδούς. Στο εσωτερικό του The Sphere ακόμη και τα πιο απόκρημνα καθίσματα αντικρίζουν τη μεγαλύτερη οθόνη LED στον πλανήτη (οι αναφορές λένε για 300 εκατομμύρια pixels - αν αυτό βγάζει κάποιο νόημα) και τον τιτάνιο θόλο που έχει ύψος που μετριέται σε πόδια και όχι σε μέτρα. Ολόκληρος ο εσωτερικός χώρος είναι μια γιγαντιαία κυρτή οθόνη που μοιάζει να μπορεί να καταπιεί τον κόσμο, ενώ σερβίρει καταιγισμό συνθημάτων, κολάζ εικόνων και μια οπτική πανδαισία που ξεπηδάει από μια μήτρα Τεχνητής Νοημοσύνης. Κανένα άλλο συγκρότημα (ούτε οι Pink Floyd ούτε οι Rolling Stones) δεν φλέρταρε τόσο άμεσα την αισθητική της μεγαλομανίας όσο οι U2, που κατέστησαν τόσο καίρια την οπτική παρουσίαση της ζωντανής μουσικής. Επομένως, η επιλογή των U2 για τη θέση του συγκροτήματος που θα εγκαινιάσει το The Sphere ήταν φυσιολογική.

Η τεχνολογία κλέβει την παράσταση

Δεν χρειάζεται να βρεθεί κάποιος στις πρώτες σειρές για να καταλάβει ότι αυτές οι εμφανίσεις αποτελούν μια ασύγκριτη εμπειρία για τον θεατή. Όμως δεν είναι σαφές το αν οι U2 δίνουν μια συναυλία με ξεκάθαρο εννοιολογικό θέαμα ή αν απλώς παρέχουν ένα soundtrack για να λανσάρουν την τεχνολογική μαγεία του The Sphere, μια αρχιτεκτονική έμπνευση του Τζέιμς Ντόλαν, ενός μεγιστάνα ακινήτων της Νέας Υόρκης, ο οποίος ξόδεψε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει αυτό τον χώρο. Ολόκληρη η εξωτερική επιφάνεια του The Sphere είναι μια οθόνη LED - πάντα σε λειτουργία με μια κινούμενη εικόνα σε λούπα. Ο Ντόλαν ήδη σχεδιάζει παρόμοιες κατασκευές σε άλλες πόλεις (στοιχηματίζω ότι θα φτιάξει και στο Ντουμπάι).

u2

Οι U2 στο παρελθόν έχουν πείσει την Google να μετονομάσει το YouTube σε U2be για τη μετάδοση μιας συναυλία τους και την Apple να στείλει ένα άλμπουμ τους δωρεάν σε εκατομμύρια iPhone (μια κίνηση ύβρης, που την πλήρωσαν ακριβά). Για τα μέλη του γκρουπ, που έχουν περάσει την ηλικία των 60, δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής σε οποιαδήποτε μορφή μετριοφροσύνης. Μπορεί κάλλιστα ο Τζεφ Μπέζος να ξεκινήσει να φτιάχνει έναν ιδιωτικό διαστημικό σταθμό για να τους στείλει με σκάφος να παίξουν εκεί. Θα το δεχτούν. Είναι τόσο σπουδαία η μουσική εκείνης της περιόδου των U2, που φυσικά και μπορούν να πετύχουν την αμεσότητα εν μέσω της πιο ακραίας υπερβολής, αλλά είναι σχετικά αμήχανο να το πράττουν φορώντας μπλουζάκια με τη στάμπα των Ramones σε μια πόλη με εμπορικό τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων τη μέρα (και άλλα τόσα τη νύχτα). Σε μια πόλη που πάντα θόλωνε τα όρια ανάμεσα στους σούπερ σταρ, στους διασκεδαστές και στους καλλιτέχνες. Από την εποχή του Έλβις το Βέγκας ήταν η πόλη που οι καλλιτέχνες πήγαιναν για να πεθάνει η καριέρα τους και να παίζουν μπροστά σε τουρίστες και σε ευκατάστατους συνταξιούχους. Είναι παράξενο, αλλά τη στιγμή που οι U2 θέλουν να μας κάνουν να χαζέψουμε με το ηχοσύστημα του 22ου αιώνα και να αφεθούμε στη 4D εικόνα με εισιτήρια που κυμαίνονται περίπου στα 500 δολάρια, κάπου αλλού δίνεται μια μάχη με μπροστάρηδες τους Cure ενάντια στην Ticketmaster για πιο προσιτές τιμές στα εισιτήρια των συναυλιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0