Με τη «βοήθεια του κοινού» ευελπιστεί το Βρετανικό Μουσείο να εντοπίσει τους χιλιάδες κλεμμένους θησαυρούς που φυλάσσονταν στις αποθήκες.
Ειδικότερα, το Βρετανικό Μουσείο ανάρτησε σήμερα στο διαδίκτυο φωτογραφίες αντικειμένων που μοιάζουν με ορισμένες από τις αρχαιότητες που κλάπηκαν από τις συλλογές του και έκανε έκκληση στο κοινό να βοηθήσει για τον εντοπισμό τους.
«Περίπου 2.000 αντικείμενα» κλάπηκαν από τις συλλογές του περίβλεπτου βρετανικού ιδρύματος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, τον Τζορτζ Όσμπορν. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή του μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ, φέτος το καλοκαίρι.
Τα κλεμμένα αντικείμενα δεν παρουσιάζονταν στο κοινό αλλά φυλάσσονταν στις αποθήκες του μουσείου. Τα περισσότερα από αυτά ήταν αρχαιότητες από την Ελλάδα και τη Ρώμη. Πρόκειται κυρίως για κοσμήματα, ημιπολύτιμους λίθους και υαλικά όμως, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών το μουσείο δεν τα περιγράφει με ακρίβεια.
Για να ξαναβρεθούν οι κλεμμένες αρχαιότητες, το μουσείο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες παρόμοιων αντικειμένων, από αυτά που έχει στις συλλογές του, όπως για παράδειγμα ένα χρυσό βραχιόλι, έναν σφραγιδόλιθο ή ένα περιδέραιο διακοσμημένο με αγκράφες σε σχήμα λεοντοκεφαλής. Ζητά από όποιον «νομίζει ότι έχει ή είχε στην κατοχή του αντικείμενα που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο ή όποιον διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία» που θα βοηθούσε στην ανάκτησή τους, να επικοινωνήσει με το ίδρυμα.
Επίσης, το Βρετανικό Μουσείο δημιούργησε μία σελίδα στον ιστότοπο του αφιερωμένη στα αντικείμενα που αναζητούνται.
«Η πλειονότητα των πολύτιμων λίθων είναι από τον ελληνιστικό και ρωμαϊκό κόσμο, αλλά μερικά μπορεί επίσης να έχουν κατασκευαστεί στη σύγχρονη εποχή σε μίμηση αρχαίων πολύτιμων λίθων. Μπορεί να παρουσιάζουν εικόνες διάσημων ατόμων από το κλασικό παρελθόν, μυθολογικές σκηνές, ζώα ή αντικείμενα. Αυτά τα πετράδια είναι ποικίλης ποιότητας. Κάποια θα είναι αποσπασματικά και κατεστραμμένα», αναφέρει η νέα ιστοσελίδα που δημιούργησε το Βρετανικό Μουσείο.
Μέχρι στιγμής «ανακτήθηκαν 60 αντικείμενα και άλλα 300 εντοπίστηκαν και πρόκειται να επιστραφούν σύντομα», υποστηρίζει το Βρετανικό Μουσείο στην ανακοίνωσή του. Ανέφερε επίσης ότι τα κλεμμένα αντικείμενα καταγράφηκαν στον Κατάλογο των απολεσθέντων έργων τέχνης, μια διεθνή βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από συλλέκτες, ασφαλιστικές εταιρείες ή ακόμη και αστυνομικές αρχές.
Στα μέσα Αυγούστου το Μουσείο ανέφερε ότι απέλυσε έναν υπάλληλό του. Η βρετανική αστυνομία ανέκρινε έναν άνδρα, τον οποίο δεν κατονόμασε, αλλά προς το παρόν δεν έχει ασκήσει διώξεις για την υπόθεση αυτή.
Τα κλεμμένα αντικείμενα «χρονολογούνται από όλη την αρχαιότητα, ιδιαίτερα από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (περίπου 15ος έως 11ος αιώνας π.Χ.) και την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο», συμπληρώνει τη λίστα το Βρετανικό Μουσείο.
«Έχουμε καταχωρήσει τα αντικείμενα που λείπουν στο Μητρώο Απώλειας Τέχνης.
Έχουμε δημιουργήσει μια διεθνή ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων προσωπικοτήτων στη μελέτη πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων, οι οποίοι θα προσφέρουν την τεχνογνωσία τους για να μας βοηθήσουν στον εντοπισμό και την ανάκτηση των χαμένων αντικειμένων.
Παρακολουθούμε ενεργά την αγορά τέχνης.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε συνεργασία με τη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία.
Τέλος, δημιουργήσαμε έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για οποιονδήποτε έχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το πρόγραμμα αποκατάστασης: [email protected]».
Για τους επόμενους μήνες, το Μουσείο υπόσχεται «να εκδώσει ανακοινώσεις σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος ανάκτησης» των κλεμμένων αντικειμένων. «Αυτές οι ενημερώσεις θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για το υλικό που έχουμε ανακτήσει και αναγνώριση των πολλών ατόμων που μας προσφέρουν βοήθεια» καταλήγει η δημοσίευση.