Live τώρα    
7°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
5.6°C8.1°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
5 °C
2.7°C7.2°C
6 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
3.3°C8.0°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.4°C11.0°C
6 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C4.9°C
2 BF 38%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Στους δρόμους και πάλι σήμερα οι άνθρωποι του πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Στους δρόμους και πάλι σήμερα οι άνθρωποι του πολιτισμού

132789019a.jpg

Με τη σημερινή στάση εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα στούντιο, τα εργαστήρια, από τις 11.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, και τη συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, απ’ όπου θα ξεκινήσει μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, απαντούν οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών στην κυβέρνηση για την εμμονή της να μην αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με απολυτήρια Λυκείου.

«Δεν κάνουμε πίσω έως ότου βρεθεί λύση βιώσιμη και αποτελεσματική» διαμηνύει μέσω της ΑΥΓΗΣ ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, λίγη ώρα αφότου έγιναν γνωστές οι αποφάσεις τής διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναβάθμιση και τη διαβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποσύρεται το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, αλλά ανατίθεται η προετοιμασία της αναβάθμισης και της διαβάθμισης των σπουδών παραστατικών τεχνών σε μεικτές επιτροπές με εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους από τους τομείς του θεάτρου, του χορού και της μουσικής.

«Το γεγονός ότι έπειτα από είκοσι πέντε ημέρες αναγνωρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόβλημα με το επίμαχο Π.Δ. είναι ένα μικρό, αλλά διστακτικό βήμα προς την επίλυση του προβλήματος» επισημαίνει ο Κ. Κεχαγιόγλου. «Το πρόβλημα λύνεται μόνο με την άμεση απόσυρση του Π.Δ. και την έναρξη διαλόγου με τους θεσμικούς φορείς των εκπροσώπων των εργαζομένων για την ίδρυση πανεπιστημιακής καλλιτεχνικής σχολής, με ταυτόχρονη λύση στο πρόβλημα της αντιστοίχισης των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών» υπογραμμίζει, θυμίζοντας τη σημερινή κινητοποίηση, που στην Αθήνα ξεκινάει από το Πεδίον του Άρεως στις 11.30 το πρωί, με τη μοτοπορεία που θα καταλήξει στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, και στη Θεσσαλονίκη με τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου.

Άμεσα αντανακλαστικά

Η κυβέρνηση, πάντως, έχει θορυβηθεί από τη σημερινή νέα κινητοποίηση των ανθρώπων του πολιτισμού, που έρχεται ως συνέχεια του σφοδρού κύματος αντιδράσεων και της μεγαλειώδους συγκέντρωσης και πορείας χιλιάδων καλλιτεχνών, σπουδαστών και εργαζομένων στον πολιτισμό τις παραμονές των Χριστουγέννων, όταν έγινε γνωστή η δημοσίευση στο ΦΕΚ του επίμαχου Π.Δ. Ο αιφνιδιασμός που σχεδίασε ποντάροντας στη ραστώνη των γιορτών δεν ευοδώθηκε. Τα άμεσα αντανακλαστικά των ανθρώπων του πολιτισμού την ανάγκασαν, αν μη τι άλλο, να συσκεφθεί. Ενδεικτική της ανησυχίας της άλλωστε είναι και η σύγκληση της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή σχεδόν του ενός τρίτου του Υπουργικού Συμβουλίου. Εννέα υπουργοί και υφυπουργοί, οι Παιδείας, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Επικρατείας, συμπεριλαμβανομένων του κυβερνητικού εκπροσώπου και του Γ. Γεραπετρίτη, πέντε γενικοί γραμματείς και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες συμμετείχαν στη σύσκεψη για την αναβάθμιση και τη διαβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, η οποία, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, «αναγνωρίζεται ως ένα θέμα κομβικό για την εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή της χώρας μας». Μολονότι «επισημάνθηκε για ακόμα μία φορά ότι το Π.Δ. 85/2022 δεν αλλάζει ουδόλως το καθεστώς της πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο», ταυτόχρονα «συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο Δημόσιο με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, εναρμονίζοντας με ενιαίο τρόπο τις μισθολογικές προβλέψεις για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου».

Σε ανακοίνωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τα άρθρα του Προεδρικού Διατάγματος που αφορούν τους καλλιτέχνες, να αναγνωρίσει άμεσα όλα τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών ως πτυχία Τ.Ε. καλλιτεχνών με τα αντίστοιχα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και μετά να ελπίζει πως κάποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες της. Αν και γι’ αυτό το τελευταίο πολύ αμφιβάλλουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., από την πλευρά του, έχει ήδη δεσμευτεί, διά του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, ότι αυτά ακριβώς θα κάνει αμέσως μετά τις εκλογές η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL