Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Συλλογή Στερν / Βρήκαν κλεμμένες αρχαιότητες στο σπίτι μέλους του ΔΣ του Metropolitan
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συλλογή Στερν / Βρήκαν κλεμμένες αρχαιότητες στο σπίτι μέλους του ΔΣ του Metropolitan

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης
facebook/metmuseum

Πλήρως εκτεθειμένη βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση αναφορικά με τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες τις οποίες παραχωρεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης για 50 χρόνια, αν και αυτές αποτελούν προϊόν αρχαιοκαπηλίας, της λεγόμενης συλλογής Στερν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης ιστοσελίδας theartnewspaper.com 23 αρχαιότητες οι οποίες αποτελούσαν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και επεστράφησαν στην Τουρκία και στην Ιταλία, αποδείχθηκε μετά από μακροχρόνια έρευνα ότι ανήκαν στη συλλογή της Σέλμπι Γουάιτ, η οποία μεταξύ άλλων είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «αμαρτωλού» Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Όπως επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα οι εν λόγω αρχαιότητες εντοπίστηκαν τους τελευταίους 18 μήνες στο σπίτι της Σ. Γουάιτ στο Μανχάταν. Συγκεκριμένα, το theartnewspaper.com αναφέρει ότι εκδόθηκαν τουλάχιστον δύο εντάλματα έρευνας από το Γραφείο του Περιφερειακού Εισαγγελέα του Μανχάταν στις 28/6/2021 και στις 27/4/22 τα οποία αφορούν σε πέντε και 18 αρχαιότητες αντίστοιχα.

Τα έγγραφα κάνουν λόγο σύμφωνα με την ίδια πηγή για αποδεικτικά στοιχεία εγκληματικής κατοχής κλεμμένων αντικειμένων, καθώς και συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων. Από την πλευρά της η Σ. Γουάιτ κληθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα απάντησε στο «The Art Newspaper»: «Πραγματικά δεν έχω τίποτα να πω».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Σέλμπι Γουάιτ εμπλέκεται σε ανάλογη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας καθώς ήδη από το 2000 και μετά έχει τεθεί υπό έρευνα με αφορμή 200 αρχαιολογικά αντικείμενα που παρουσιάστηκαν 10 χρόνια νωρίτερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.  Μελέτη των αρχαιολόγων David Gill και Christopher Chippindale ανέφερε ότι το 93% των αρχαιοτήτων που εκτέθηκαν ήταν άγνωστης προέλευσης.

Επιπλέον το 2008, η Σ. Γουάιτ παρέδωσε 10 κλασικές αρχαιότητες στις ιταλικές αρχές, καθώς και δύο αντικείμενα του τέταρτου αιώνα π.Χ. στην Ελλάδα. Το 2011, ο άνω κορμός αγάλματος του Ηρακλή, που ανήκει από κοινού στην Γουάιτ και στον απελθόντα σύζυγό της επέστρεψε στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο δημοσίευμα κάνει αναφορά στον αρχαιολόγο Χρήστο Τσιρογιάννη, ο οποίος με έρευνά του, που δεν έχει διαψευστεί, έχει δείξει ότι ειδώλιο που εμπεριέχεται στη Συλλογή Στερν, την οποία η κυβέρνηση αποπειράται να νομιμοποιήσει, περιλαμβάνεται στο αρχείο φωτογραφιών του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία Becchina.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τους χειρισμούς τους στην υπόθεση των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων της παραπάνω Συλλογής επιμένουν στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας από το παράθυρο. Ήδη  τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν εν κρυπτώ τα εγκαίνια της έκθεση 15 αντικειμένων της Συλλογής Στερν, στο ιδιωτικό μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Γουλανδρή.

Όπως τονίζει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση, με τη «συμφωνία» για τα 161 κυκλαδικά αντικείμενα αποπειράται να αναγορεύσει τους αποδέκτες παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων σε «δωρητές» και «ευεργέτες».

«Τα αντικείμενα αυτά δεν έχουν ελεγχθεί με τη νόμιμη διαδικασία για το αν είναι αυθεντικά ή κίβδηλα, ούτε για το πώς βρέθηκαν από τις Κυκλάδες στη συλλογή ενός πολυεκατομμυριούχου στη Νέα Υόρκη!» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Με βάση της συμφωνία της Λ. Μενδώνη, το ελληνικό δημόσιο δέχεται να εκτεθούν τα 161 αρχαιολογικά ευρήματα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης για 50 χρόνια, ενώ κάποια από αυτά θα έρχονται κατά διαστήματα στην Ελλάδα και θα εκτίθενται στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL