Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Ντμίτρι Βρούμπελ / Πέθανε ο δημιουργός του θρυλικού γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ - Χόνεκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντμίτρι Βρούμπελ / Πέθανε ο δημιουργός του θρυλικού γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ - Χόνεκερ

Dmitri Vladimirovich Vrubel
EPA

Σε ηλικία 62 ετών πέθανε ο Ρώσος ζωγράφος και street artist Ντμίτρι Βρούμπελ, που έγινε γνωστός για τη δημιουργία του γκράφιτι που απεικονίζει το φιλί στο στόμα του  ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ με τον επικεφαλής της Ανατολικής Γερμανίας Έρικ Χόνεκερ, στο Τείχος του Βερολίνου. 

Ο Βρούμπελ νοσηλεύτηκε με υποψία κορωνοϊού στα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε η σύζυγός του, η καλλιτέχνης Βικτόρια Τιμοφέεβα. Τέθηκε σε τεχνητό κώμα στα μέσα Ιουλίου λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, έγραψε του στο Facebook.

Εγινε γνωστό για το έργο που ζωγράφισε στο τείχος του Βερολίνου το 1990 με τίτλο «Θεέ μου, βοήθησέ με να επιβιώσω από αυτή τη θανατηφόρα αγάπη» που πρόκειται για  αναπαραγωγή μιας φωτογραφίας που απαθανατίζει τον σοβιετικό ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ να φιλά τον ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ το 1979. Είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα της περιόδου μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα του Βερολίνου.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1979 από τον Γάλλο φωτογράφο Ρεζί Μποσιού, ο Μπρέζνιεφ και Χόνεκρ φιλιούνται στο στόμα με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο Βρούμπελ βλέποντας την φωτογραφία είχε πει τότε: «Αυτό ήταν ένα αποκρουστικό, αηδιαστικό πράγμα, στην αρχή παρά λίγο να ξεράσω, αλλά παρόλα αυτά όπως συμβαίνει συνήθως, ήθελα να καταγράψω αυτό που δεν καταγράφεται στην τέχνη και αυτό το έργο άρχισε κατά κάποιο τρόπο να μου γίνεται έμμονη ιδέα». Τα πρώτα σκίτσα του μελλοντικού γκράφιτι τα είχε δει ο ποιητής και ζωγράφος Ντμιτρι Πριγκόφ, ο οποίος και του είπε: «Καλό θα ήταν να γίνει στο τείχος του Βερολίνου». Ο Βρούμπελ είχε γελάει θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ρεαλιστικό.

Το 2009 ζωγράφισε και πάλι το γκράφιτι καθώς είχε υποστεί φθορές και βανδαλισμούς στο πέρασμα των χρόνων. (πηγή wikipedia)

Ο Βρούμπελ, γεννήθηκε το 1960 στη Μόσχα και είχε αρχίσει να ζωγραφίζει από τα 15 του χρόνια. Όταν μεγάλωσε άνοιξε τη δική του γκαλερί ενώ μετά την πτώση του Τείχους το 1990 πήγε στο Βερολίνο. Εμφανιζόταν φορώντας ένα μαύρο καπέλο ενώ δεν ήταν λίγες φορές που είχε βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας του πολιτικού περιεχομένου που πρόβαλλαν τα έργα του. 

Ηταν ένας πρώιμος και σταθερός αντιφρονών της τέχνης. Το 1986 διοργάνωσε ανεπίσημες -και παράνομες- εκθέσεις τέχνης στο διαμέρισμά του, ενώ την επόμενη χρονιά έγινε μέλος της «Λέσχης της Πρωτοπορίας» (ρωσική συντομογραφία KLAVA), στην οποία συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες ανεπίσημες πολιτιστικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο καλλιτέχνης και συγγραφέας Dmitry Prigov και ο ποιητής Lev Rubinstein.

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη δημιουργική του ζωή, ο Ντμίτρι θεωρούσε την έκθεση «Home Album», που ξεκίνησε το 1996 στη γκαλερί Vrubel, από κοινού με την δεύτερη σύζυγό του Victoria Timofeeva. Οι πίνακές του εκτίθενται σε γκαλερί στο Βερολίνο, τη Βαρσοβία, το Ντίσελντορφ, το Μαυροβούνιο, την Κοπεγχάγη, τη Μόσχα και αλλού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL