Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Φωτιά στην Άμφισσα / Στην πυρά ο αρχαίος ελαιώνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στην Άμφισσα / Στην πυρά ο αρχαίος ελαιώνας

ΦΩΤΙΑ

Μεγάλες πληγές από την πυρκαγιά στη Φθιώτιδα μετράει ο περίφημος ελαιώνας της  Άμφισσας, μοναδικό μνημείο της φύσης και τόπος με βαρύ ιστορικό φορτίο, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτού που ορίζουμε ως δελφικό τοπίο και το 1981 χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός και προστατευμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ηλικία του φτάνει τα περίπου 3.000 χρόνια και οι Πελασγοί ήταν εκείνοι που κατά τα προϊστορικά χρόνια φύτεψαν πρώτοι ελιές. Το μέγεθος της πληγής που αφήνει τώρα η πυρκαγιά είναι μεγάλο, καθώς έχει κάψει περισσότερα από 90.000 δέντρα. Μεγαλύτερο από εκείνο της φωτιάς του 2013, όπου είχαν καεί γύρω στα 50.000-60.000 ελαιόδεντρα.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την πολιτιστική και περιβαλλοντική καταστροφή» μας λέει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χρήστος Σπίρζτης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, που με κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε χθες στην περιοχή την ώρα της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

«Ακούγοντας πριν λίγες ημέρες τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, δημιουργούσε την εικόνα μιας χώρας έτοιμης να ανταπεξέλθει στην κλιματική κρίση και στις φυσικές καταστροφές. Δυστυχώς, παρακολουθούμε την ίδια κατάσταση με πέρσι, δηλαδή υπηρεσίες χωρίς συντονισμό, καθυστερημένη αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ιπτάμενα πυροσβεστικά μέσα που συμμετέχουν επίσης καθυστερημένα για λίγη ώρα, με έναν συντονισμό που ενδιαφέρεται περισσότερο για την προπαγανδιστική πρακτική τής κυβέρνησης, παρά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» υπογραμμίζει ο Χ. Σπίρτζης.

Καμία θωράκιση

Νωπές άλλωστε είναι και οι εικόνες της υπουργού Πολιτισμού με τον Χρ. Στυλιανίδη από την πολυδιαφημισμένη ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Είχε συσταθεί μάλιστα και ειδική επιτροπή τότε, που με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων έκαναν αυτοψίες και εργάζονταν σε συνεργασία με τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων για την προστασία έντεκα αρχαιολογικών χώρων.

Ανάμεσά τους και οι Δελφοί, μια ανάσα από τον αρχαίο ελαιώνα της  Άμφισσας, που βρίσκεται στο νοητό τρίγωνο που ορίζουν η συγκεκριμένη πόλη, το μαντείο των Δελφών και το λιμάνι της Ιτέας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τους κατοίκους της περιοχής όμως, «δεν υπήρχε πρόληψη για τον χαρακτηρισμένο χώρο του ελαιώνα». Την ώρα που μιλούσαμε άλλωστε με τον Χ. Σπίρτζη, περασμένες 3 χθες το μεσημέρι, η αγωνία των κατοίκων ήταν μήπως γυρίσουν οι άνεμοι και αρχίσουν να κατευθύνονται στους Δελφούς. 

Όσα μεταφέρει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι χαρακτηριστικά. «Το πρώτο πυροσβεστικό μέσο έφτασε στον ελαιώνα δυόμιση ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, όταν πλέον είχε φουντώσει η φωτιά. Δείγμα του απόλυτου χάους ήταν ότι προχθές, από τις 2.30 το μεσημέρι που ξεκίνησε η πυρκαγιά, βρέθηκε αρμόδιος διευθυντής της ΕΥΔΑΠ αργά το βράδυ προκειμένου να δώσει νερό στα αρδευτικά κανάλια μέσα στον ελαιώνα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς» μας λέει.

Μεγάλη καταστροφή

Οι εικόνες που έφταναν εκείνη την ώρα από τον ελαιώνα αποτύπωναν τις μεγάλες πληγές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατοίκων, ο αρχαίος ελαιώνας κάηκε στο μεγαλύτερο μέρος του. «Πάνω από διπλάσια είναι η καταστροφή σε σχέση με το 2013» λέει ο Χρ. Σπίρτζης, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με μια «πρώτη εκτίμηση έχουν καεί πάνω από 90.000 δέντρα και φοβάμαι πως θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα ερήμωσης που είχαμε στην Ηλεία και έχουμε στη βόρεις Εύβοια.

Δηλαδή η κύρια παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής που άφορά τις βρώσιμες ελιές και το λάδι έχει καταστραφεί. Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην περιοχή και στον ιστορικό ελαιώνα που καταστράφηκε είναι ότι οι αγρότες δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν με κάποια άλλη δραστηριότητα, γιατί είναι ιστορικό μνημείο της UNESCO και το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει από το 1981 δεν επιτρέπει καμία παρέμβαση και καμία άλλη δραστηριότητα. Επομένως, η Πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει άμεσα για τη στήριξη των αγροτών και την αποκατάσταση του αρχαίου ελαιώνα. Πρέπει να γίνουν εκριζώσεις, αγρανάπαυση και να φυτευτούν νέες ελιές, που θέλουν μία δεκαετία τουλάχιστον για να αρχίσουν να παράγουν» εξηγεί.

Ο ίδιος εκφράζει την ευχή «οι πυρόπληκτοι της Ιτέας να μην έχουν την τύχη των πυρόπληκτων της Εύβοιας, της Ηλείας και της Αττικής, που μέχρι σήμερα έχουν λάβει μόνο υποσχέσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Στα 55.000 στρέμματα που εκτείνεται ο αρχαίος ελαιώνας της  Άμφισσας εκτιμάται πως υπάρχουν 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ενώ η καλλιέργειά του γίνεται με μέσα που δεν αλλοιώνουν την παραδοσιακή του φυσιογνωμία. Μοναδικός στον κόσμο είναι ο τρόπος που ποτίζεται από τα χρόνια της αρχαιότητας ακόμα, μέσα από τα «λαχίδια». Η καλλιέργεια της ελιάς συνεχίστηκε από τους Αιολείς και στους κλασικούς χρόνους. Κατά τον Μεσαίωνα η καλλιέργεια του ελαιώνα εντατικοποιήθηκε, οπότε και άρχισε ουσιαστικά η διαμόρφωσή του από τους Ενετούς.

Σία Αναγνωστοπούλου

Θα αναλάβει κάποιος την πολιτική ευθύνη;

Η υπουργός Πολιτισμού οφείλει να ενημερώσει άμεσα για το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το δελφικό τοπίο από την πυρκαγιά στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» υπογραμμίζει η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στην ιδιαίτερα δηκτική ανακοίνωσή της αναρωτιέται: «Θα αναληφθεί από κάποιον η πολιτική ευθύνη γι’ αυτή τη νέα καταστροφή στο πολιτιστικό τοπίο των Δελφών, μετά την πρωτοφανή αποποίηση ευθυνών από μέρους της υπουργού για τους αρχαιολογικούς χώρους που απειλήθηκαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα δύο τελευταία χρόνια; Πρόπερσι ήταν το “πούσι” στις Μυκήνες.

Τον περσινό δραματικό Αύγουστο ήταν η πυρκαγιά στο Τατόι, αλλά και εκείνη που απείλησε την Αρχαία Ολυμπία». Καταλήγοντας, επισημαίνει: «Μήπως έπρεπε να γίνει “κάρβουνο” ο ναός του Απόλλωνα ή το αρχαίο φρούριο στα Αιγόσθενα, που από τύχη σώθηκε την τελευταία στιγμή από την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό επειδή άλλαξε κατεύθυνση ο άνεμος, για να νιώσει την ανάγκη η υπουργός Πολιτισμού να ζητήσει έστω ένα συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL